Apendicectomie
APENDICELE ESTE ORGANUL SITUATE ÎN PARTEA DE ÎNCEPUT A COLONULUI, LA INTERSECȚIA DINTRE INTESTINUL SUBȚIRE ȘI CEL GROS, AVÂND O MĂRIME DE 7-8 CM LUNGIME.
Despre apendicectomie
Unii medici specialiști consideră că apendicele este o componentă a sistemului imunitar prin prisma faptului că membrană care căptușește apendicele conține țesut limfatic care produce anticorpi. Deși organismul uman ar putea să funcționeze perfect și fără prezența apendicelui, oamenii de știință încă nu l-au declarant un organ inutil.
Unii medici specialiști consideră că apendicele este o componentă a sistemului imunitar prin prisma faptului că membrană care căptușește apendicele conține țesut limfatic care produce anticorpi.
Deși organismul uman ar putea să funcționeze perfect și fără prezența apendicelui, oamenii de știință încă nu l-au declarant un organ inutil.
Apendicita se dezvoltă atunci când are loc un blocaj al apendicelui din cauza impactarii materilor fecale sau a unei boli numită hiperplazie limfoidă (consecință a Bolii Crohn, a sindromului de colon iritabil, a mononucleozei, a rujeolei sau a vreunei infecții gastro-intestinale). Inflamatia cauzată de acest blocaj va duce la imposibilitatea menținerii fluxului sanguin în zona, care va avea drept consecință fie moartea țesutului din care e alcătuit apendicele, fie chiar spargerea acestuia, după doar 72 de ore.
SIMPTOMATOLOGIA
- durere vagă în zona ombilicului, care se deplasează spre partea dreapta a corpului, spre sold greață, vărsături;
- febra;
- sensibilitate locală la atingere;
- abdomen umflat sau constipație;
- dureri de spate.
Dacă observați aceste simptome, este nevoie să va prezentați urgent la medic, unde veți putea fi diagnosticat cu ajutorul unei ecografii abdominale sau a unei tomografii computerizate. Medicii recomandă să nu lăsăți netratată această afecțiune, deoarece se poate agrava ajungându-se la peritonită ( cauza a insuficienței de organ sau chiar a decesului).
Apendicectomia încă este cea mai frecvența intervenție chirurgicală de urgență de la nivelul abdomenului.
Alte boli care pot apărea la nivelul apendicelui sunt tumorile carcinoide (benigne sau maligne), carcinomul apendicular (formă foarte rară de cancer colorectal ce afectează apendicele), adenoamele (tumori benigne), boală diverticulară, boli care pot primi indicația chirurgicală de apendicectomie.
În prezent există tehnici noi de îndepărtare a apendicelui, cu ajutorul laparoscopului. Acesta este un telescop subțire, care are într-un capăt o camera video ce permite chirurgului să inspecteze interiorul abdomenului printr-o puncție de mici dimensiuni. Apendicele va fi îndepărtat cu instrumente speciale care vor fi introduse în abdomen, prin incizii mici. Printre beneficiilenumeroase ale tehnicii laparoscopice sunt incluse și reducerea durerii postoperatorii și reinserția socială mult mai rapidă. Pacientul rămâne spitalizat doar 24 ore.
Echipa medicală Gastroenterologie
Din pasiune pentru sănătate
Un singur spital multidisciplinar
pentru toate nevoile tale
[elementor-template id=”19511″]