June 23, 2020
Ai-peste-40-de-ani-Trebuie-sa-ti-faci-o-mamografie

Ai peste 40 de ani? O mamografie la 2 ani este necesară

Rata de incidență a cancerului de sân depășeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, cancerul la sân fiind principala cauză de deces la femei.
May 9, 2020
Fibromul uterin Shutterstock

Fibromul uterin – Ce este, cum apare, tratament

Întâlnit cel mai frecvent la femeia de vârstă reproductivă, fiind responsabil de peste o treime din internările în cadrul serviciilor de ginecologie. Este o tumoră benignă (necanceroasă) a miometrului (stratul muscular al uterului), unică sau, mai frecvent, multiplă (polifibromatoza uterină) Diagnosticat în majoritatea cazurilor la femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 45 ani.
March 12, 2020

Ganglionul santinelă – cum ne ajută în chirurgia modernă a cancerului de sân?

Tehnica ganglionului santinelă, una dintre metodele noi ale chirurgiei moderne a cancerului de sân, este, în prezent, utilizată din ce în ce mai des cu scopul limitării abordării chirurgicale drastice a cazurilor de cancer mamar prin mastectomie cu limfadenectomie axilară.
February 20, 2020
duodenita

Duodenita – boala exacerbată de fumat

Duodenita reprezintă inflamația mucoasei duodenului (porțiunea inițială a intestinului subțire), care poate determina apariția durerii abdominale, a sângerării, precum și a altor simptome gastrointestinale.
February 12, 2020
Riscul de a dezvolta cancer mamar: scorul BIRADS

Riscul de a dezvolta cancer mamar: scorul BIRADS

Ca parte a controlului senologic anual, de rutină sau cu scopul urmăririi unor afecțiuni mamare în timp, o femeie va efectua, cu siguranță, o ecografie mamară însoțită de elastografie și, dacă are vârsta peste 40 de ani, și o mamografie. Medicul specialist în imagistică medicală și în radiologie, va interpreta rezultatele, acordând fiecărui rezultat un scor BIRADS.
January 29, 2020
Menopauza – ce se întâmplă cu hormonii și cu activitatea sexuală

Menopauza – ce se întâmplă cu hormonii și cu activitatea sexuală

Menopauza, conform Organizației Mondiale de Sănătate, reprezintă încetarea permanentă a menstruației care rezultă din pierderea activității foliculare ovariene. După o perioadă de 12 luni de amenoree de la ultima menstruație a femeii în cauză, se observă o diminuare aproape completă a funcției ovariene.
January 21, 2020
10 metode de a scăpa de sforăit

10 metode de a scăpa de sforăit

Sforăitul, unul dintre cele mai neplăcute afecțiuni nocturne, apare ca urmare a perturbării coloanei de aer inspirat prin căile aeriene superioare, în timpul somnului, prin fenomenul de îngustare a căilor aeriene la nivelul nasului, cavităţii bucale sau gâtului.
January 13, 2020
VASECTOMIA – metoda de contracepție cea mai eficientă pentru bărbați

VASECTOMIA – metoda de contracepție cea mai eficientă pentru bărbați

Vasectomia este un procedeu de sterilizare permanentă a bărbatului, fiind modalitatea de contracepția masculină cea mai de încredere.
December 12, 2019
Insomnia – ce este, de ce apare și cum o putem trata?

Insomnia – ce este, de ce apare și cum o putem trata?

Insomnia este afecțiunea care presupune dificultăți în a adormi sau a dormi, chiar și atunci când persoana are ocazia să o facă.