Acasă / Articole ginecologie / 10 cele mai comune efecte secundare ale contraceptivelor

10 cele mai comune efecte secundare ale contraceptivelor

Pilulele contraceptive orale sunt printre cele mai folosite metode hormonale de evitare a unei sarcini. Acestea ajută de asemenea la rezolvarea cazurilor de menstruație neregulată, dureroasă sau abundentă, endometrioză, acnee sau sindrom premenstrual.

Pilulele anticoncepționale funcționează prin inhibarea ovulației. Dacă ovulul nu este produs, spermatozoidul nu are ce fertiliza și atunci sarcina nu poate apărea. Există mai multe tipuri de pilule contraceptive, însă toate conțin forme sintetice de hormoni: estrogen, progesteron sau amândouă combinate. Trebuie să știm că eficiența acestora se păstrează ridicată doar dacă sunt administrate corect, conform indicației medicului ginecolog.

Pilulele contraceptive nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Utilizați pilule anticoncepționale doar în urma unui consult la medicul de specialitate

Printre cel mai des întâlnite efecte secundare ale anticoncepționalelor se numără:

Sângerările intermenstruale

Sângerările intermenstruale (”spotting”) sunt normale și tind să dispară de la sine, în primele 3 luni de la începerea utilizării contraceptivelor. Acestea apar deoarece uterul se obișnuiește cu existența unui endometru subțiat. În timpul acestor sângerări, pilulele nu-și pierd eficiența. Dacă sângerările persistă mai mult de 5 zile sau dacă mai mult de 3 zile sunt abundente, este indicat să consultați un medic specialist.

Stări de vomă

Stările de vomă pot apărea în primele 3 luni de administrare a pilulelor anticoncepționale pentru prima dată. Dacă aceste stări persistă, este nevoie de o consultație medicală.

Dureri sau măriri de sâni
Durerile sau măririle de sâni pot apărea doar în primele câteva săptămâni de la începutul administrării pilulelor. Dacă observați existența nodulilor sau durerile persistă, ar trebui să consultați un medic. Pentru a face durerile de sâni cauzate de administrarea pilulelor mai acceptabile, puteți reduce consumul de cafeină și sare.

Migrene

Durerile de cap și migrenele sunt efecte secundare ale hormonilor din componența pilulelor. Folosirea unor pastile cu conținut redus de hormoni poate reduce incidența durerilor de cap. Simptomele ar trebui să dispară în timp, însă dacă acestea debutează mereu odată cu folosirea pilulelor, este un semn de alarmă și ar trebui să consultați medicul.

Creșteri în greutate

Deși studiile clinice nu au descoperit o legătură cauzală între creșterile în greutate și administrarea contraceptivelor orale, retenția de fluide poate fi o cauză a acumulărilor din zona sânilor și a șoldurilor.

Stare generală schimbătoare

Schimbările de stare, riscurile de depresie sau alte schimbări emoționale au fost observate în cadrul cercetărilor clinice. Acestea reprezintă semne clare de îngrijorare și necesită sfaturi medicale.

Lipsa menstruației

Lipsa menstruației poate apărea din cauza factorilor precum stresul, boală, anormalități hormonale sau de tiroidă. Dacă o menstruație lipsește, este recomandată efectuarea unui test de sarcină înaintea începerii administrării unei noi folii de pilule contraceptive.

Libidoul – scăzut sau crescut

Libidoul scăzut este un efect negativ al contraceptivelor orale, care apare foarte rar. Din contră, lipsa grijilor privind o sarcină posibilă și a durerilor menstruale sau menstruațiilor neregulate ar trebui să crească libidoul.

Vederea

Schimbările la nivelul ochilor, prin subțierea corneei, pot apărea ca efect advers la anticoncepționale, fiind recomandat un consult de specialitate.

Secrețiile vaginale

Secrețiile vaginale pot suferi modificări în sensul că pilulele contraceptive de regulă tind să reducă lubrifierea vaginală. Dacă această schimbare vă afectează viața sexuală, este nevoie să cereți o părere medicală avizată.

Riscuri în administrarea pilulelor contraceptive

Pilulele care combină atât progesteronul cât și estrogenul pot crește riscul aparițiilor bolilor cardiovasculare (cheaguri de sânge, tromboze, accident cerebral vascular, etc), a presiunii arteriale, a tumorilor benigne ale ficatului și anumitor tipuri de cancer.

Pilula este contraindicată:

  • Femeilor însărcinate;
  • Fumătorilor cu vârstă peste 35 ani sau celor care au renunțat la fumat în ultimul an și au vârstă de peste 35 ani;
  • Persoanelor care suferă de obezitate;
  • Celor care urmează un anumit tratament medicamentos;
  • Celor care au sau au avut tromboză, atac de cord sau problem cardiace;
  • Celor care au rude apropiate care au avut cheaguri de sânge înainte de vârsta de 45 de ani;
  • Celor care suferă de migrene puternice;
  • Celor care au sau au avut cancer mamar sau boli ale ficatului și vezicii urinare;
  • Celor care suferă de diabet de cel puțin 20 ani sau care au diabet cu complicații.

Dacă în starea generală de sănătate apar simptome precum: dureri abdominale sau de stomac, dureri în piept și respirație îngreunată, dureri severe de cap, vedere blurată sau chiar pierderi de vedere, umflături și dureri la nivelul picioarelor și încheieturilor, acestea pot sugera existența unor afecțiuni foarte serioase.

Efecte adverse anticoncepționale pe termen lung

Utilizarea pilulelor contraceptive pot crește, de asemenea, riscul apariției problemelor de sănătate pe termen lung:

  • Probleme cardiovasculare ( infarct, accident vascular cerebral, cheaguri de sânge) pot apărea în urma administrării anumitor pilule contraceptive. Dacă aveți riscul de a dezvolta aceste afecțiuni, cereți medicului curant o recomandare pentru o metodă alternativă.
  • Riscul de cancer a fost descoperit în urma cercetărilor medicale care au indicat că administrarea anticoncepționalelor orale încă din adolescență crește ușor riscul de a dezvolta cancerul mamar. De asemenea, a fost descoperită o conexiune între apariția tumorilor benigne ale ficatului și folosirea pilulelor.

Alternative ale pilulelor contraceptive

Pentru persoanele care au întâmpinat probleme în folosirea pilulelor contraceptive sau care nu doresc să le folosească, există și alte metode de protecție împotriva unei sarcini nedorite:

  • prezervativul (este printre cele mai sigure metode de prevenție, atât a unei sarcini nedorite cât și a bolilor cu transmitere sexuală);
  • diafragma (cupa introdusă în vagin care împiedică întâlnirea spematozoizilor cu ovulul);
  • inelul vaginal (introdus în vagin pentru a elibera hormoni care împiedică ovulația);
  • steriletul (introdus în uter pentru a subția endometrul și a face imposibilă ovulația);
  • implantul contraceptiv în mâna (printr-o intervenție minoră este implantat în braț un dispozitiv care eliberează hormoni timp de trei ani, pentru a suprima ovulația);
  • sterilizarea (atât în cazul femeilor, cât și a bărbaților, este o intervenție chirurgicală permanentă).

Pentru o alegere înțeleaptă a celei mai bune metode contraceptive pentru tine, nu ezita să consulți medicul ginecolog, pentru a afla care sunt efectele adverse ale anticoncepționalelor.
El este singurul în măsură să îți recomande ce este mai bine în cazul tău.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.