Acasă / Articole A Pneumologie / 10 metode de a scăpa de sforăit

10 metode de a scăpa de sforăit

Sforăitul, unul dintre cele mai neplăcute afecțiuni nocturne, apare ca urmare a perturbării coloanei de aer inspirat prin căile aeriene superioare, în timpul somnului,  prin fenomenul de îngustare a căilor aeriene la nivelul nasului, cavităţii bucale sau gâtului.

De asemenea, alți factori favorizanți ai acestei simptomatologii sunt cei care țin de fumat, consum de alcool sau de medicamente sedative, dar în special de surplusul de kilograme. Cauze ale sforăitului pot fi și bolile multisistemice (ca de exemplu insuficienţele cardiace sau unele anomalii genetice) sau chiar unele boli endocrine, cum ar fi hipotiroidismul ce produce edem generalizat şi creştere în greutate.

Pentru că sforăitul poate fi cauzat de atât de multe boli, este indicat să consultați în primul rând un specialist în somnologie, care vă poate indica, atunci când este cazul, dacă este necesar să primiti evaluarea și altor specialiști pentru identificarea adevăratei cauze medicale.

Există, de asemenea, modalități ce vă pot ajuta în ameliorarea acestui simptom deranjant atât pentru dumneavoastră, cât și pentru partenerul dumneavoastră:

  1. Încercați să schimbați poziția de somn, evitând să dormiți pe spate ( poziție în care baza limbii tinde să se sprijine pe peretele din spatele gâtului). Dormiți pe o parte sau folosind o pernă pentru întreg corpul!
  2. Fiți mai atenți la alimentația zilnică : cu cât aveți un surplus mai mare de kilograme în jurul gâtului, cu atât veți observa că sforăitul apare mai des.
  3. Oboseala determină apariția sforăitului, așadar cu cât aveți o igienă mai riguroasă a somnului ( acest lucru însemnând să vă respectați programul de somn și să dormiți în mod constant atâtea ore cât vă sunt necesare), cu atât veți fi mai feriți de acest simptom.
  1. Evitarea consumului de alcool cu cel puțin 4 ore înainte de somn și a sedativelor este indicată pentru a reduce posibilitatea apariției sforăitului.
  2. Întreprinderea de acțiuni care să ajute deschiderea pasajelor nazale, precum efectuarea unui duș fierbinte, va avea cu siguranță un efect benefic asupra somnului liniștit.
  3. Hidratarea adecvată este una dintre cele mai importante aspecte de avut în vedere atunci când dorim să evităm sforăitul noaptea. Cu cât corpul este mai hidratat (deci mucoasa nazală va fi lipsită de mucozități lipicioase), cu atât somnul va fi mai odihnitor.
  4. Un somn odihnitor și fără sforăit vom avea și dacă vom fi mai atenți la calitatea pernelor (recomandarea medicală este să le schimbăm la 6 luni), având în vederea că, în timp, acestea pot adăposti acarienii cauzatori de alergii.
  5. Un bun tonus muscular (inclusiv al musculaturii gâtului) este indicat în vederea evitării sforăitului nocturn. Așadar, trebuie să fim activi și să practicăm mai mult sport pentru a reduce sforăitul.
  6. Tratamentul corect al alergiilor și al infecțiilor căilor aeriene superioare este o indicație medicală importantă care ajută cu siguranță în vederea eliberării căilor aeriene și evitării acestui sindrom supărător al sforăitului.
  7. Purtarea de aparate medicale speciale cu ajutorul cărora se asigură presiunea pozitivă continuă a aerului în căile respiratorii, menţinând căile respiratorii deschise prin pomparea unui flux de aer cu presiune mai mare decât în inspiraţia normală este o altă modalitate medicală de tratare a sforăitului și a apneei de somn . Aparatul CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) este dispozitivul care furnizează o presiune prin intermediul unei măşti confortabile pe care pacientul o poartă în timpul somnului de noapte.

Sforăitul netratat pe o perioadă lungă de timp va atrage după sine efecte periculoase asupra organismului :  somnolenţă diurnă, cefalee (durere de cap), diminuarea capacităţii de concentrare, a atenţiei şi a capacităţii de memorare.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.