5 pași pentru a face față mai ușor simptomelor dureroase ale endometriozei

 Endometrioza este o boală căreia îi facem cu greu față , atât fizic cât și emoțional, însă cu ajutorul câtorva pași, putem lupta cu durerile cauzate de aceasta și ne putem îmbunătăți calitatea vieții.

Endometrioza este o afecțiune caracterizată de apariția unui țesut asemănător celui care căptușește uterul, însă în afara uterului. Acest țesut poate fi localizat în diferite locuri: la nivelul ovarelor, trompelor uterine, zonei pelvine, înăuntrul/în jurul vezicii urinare și a intestinelor, chiar si in plamani, ochi sau cerebral.

Deși afectează circa 1 din 10 femei și cauzează simptome specifice în perioada reproducătoare (12-60 ani), endometrioza rămâne, de multe ori, o afecțiune nediagnosticată. Cel mai important simptom întâlnit în cazurile de endometrioza sunt durerile pelvine asociate perioadei menstruale, însă de intensitate cu mult crescută față de crampele obișnuite resimțite în acea perioadă.

Activitatea  Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale.

Nu există tratament pentru a vindeca endometrioza, însă există modalități cu ajutorul cărora putem face față mai ușor simptomelor.

Dacă ai fost diagnosticată cu endometrioză, încearcă să respecți următoarele 5 indicații pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții:

Fii atentă la dietă

 Prin consumul anumitor alimente, poți fi protejată, într-o oarecare măsură, de endometrioză.

Rolul dietei a fost cercetat în ultima perioadă prin prisma asocierii dintre aceasta și anumite procese legate de endometrioză: inflamația, activitatea estrogenului, etc. De asemenea, a fost descoperită o legătură directă între apariția endometriozei și dieta săracă în fructe și legume, dar bogată în consumul de carne roșie. Cercetările au relavat faptul că riscul de endometrioză scade cu 40% prin consumul fructelor și legumelor, dar crește cu 80-100% atunci când nivelul de consum al cărnii roșii este ridicat. Experții sugerează că nivelul mare de grăsime din carnea roșie încurajează producția de prostaglandina, care duce la producerea în exces a estrogenului, factorul cauzator al dezvoltării țesutului endometrial.

O altă descoperire în acest domeniu a concluzionat că, un consum de alimente bogate în uleiuri omega-3 scade riscul de apariție a endometriozei cu 22%.

Fă exerciții fizice în mod regulat

Exercițiile fizice de intensitate crescută pot  ajuta la reducerea simptomelor endometriozei, prin:

  • Îmbunătățirea circulației sângelui în organe;
  • Menținerea nutrienților și fluxului de oxigen în toate sistemele corpului;
  • Scăderea producerii de estrogen;
  • Reducerea stresului;
  • Eliberarea de endorfine în creier, care scad nivelul resimțit al durerii.

Femeile care fac sport în mod regulat (alergat, înot, mers pe bicicletă) au cu 75% mai puține riscuri de a dezvolta endometrioză. Yoga este, de asemenea, un sport care aduce anumite beneficii în ceea ce privește managementul durerilor pelvine și reducerea stresului.

Managementul nivelului de stres

Endometrioza, prin impactul pe care îl are asupra aspectelor vieții (relațiile personale, relațiile de muncă), reprezintă un factor de stres uriaș.

Tehnicile de relaxare ajută la reducerea stresului care exacerbează durerea cauzată de endometrioză. Managementul stresului cu ajutorul tehnicilor de relaxare ajută la conștientizarea propriului corp, la refocusarea pe ceva care induce idea de calm, la reducerea activității hormonilor de stres.  Iată câteva tipuri de tehnici de relaxare pe care le puteți încerca:

  • Training autogenic : metodă prin care corpul învață să răspundă la comenzi verbale de relaxare, controlându-se astfel respirația, bătăile inimii, presiunea arterial și temperatura corporală;
  • Relaxarea progresivă a mușchilor: tehnica se focuseaza pe încordarea și relaxarea fiecărei grupe de mușchi pentru a crește autopercepția despre senzațiile fizice și pentru a promova relaxarea adâncă;
  • Respirația profundă: tehnica presupune inspirarea pe nas și expirarea pe gură, profund, astfel încât abdomenul să urce și să coboare.

Identificarea celei mai bune tehnici de relaxare pentru tine necesită timp și exercițiu.

Terapii alternative

În prezent, deși nu există destule studii în domeniul terapiilor alternative în tratarea endometriozei, unele femei au remarcat ameliorări ale simptomatologiei endometriozei după ce au folosit terapii precum:

  • OMT (Tratament manipulativ osteotic) presupune utilizarea stretching-ul, a presiunii ușoare și a opunerii rezistenței în vederea mișcării mușchilor și încheieturilor. OMT este folosit pentru a reduce durerea, pentru a crește mobilitatea corporală și pentru a promova vindecarea, fiind utilizată inclusiv în cazul durerilor menstruale.
  • Acupunctura poate interveni în calea durerii, inducând ideea de diminuare a durerii (prin eliberarea proceselor chimice ale creierului), promovând efecte anti-inflamatorii și deactivând zonele creierului legate de senzația durerii.
  • Medicamentele din plante chinezești, administrate pe cale orală sau prin injecție, se presupune că reduc durerea, cresc fertilitatea și previn reapariția endometriozei.
  • Vitamine și suplimente dietetice folosite pentru a corecta efectele negative ale carenței de vitamina D, A și beta-caroten în cazul pacientelor diagnosticate cu endometrioză.

Atenție! Discută cu medicul înainte de a încerca orice tip de terapie alternativă, mai ales dacă urmezi deja un alt tratament medicamentos.

Tratament medicamentos

Medicul curant îți poate prescrie tratament medicamentos pentru endometrioză , luând în considerare vârsta, simptomele, opțiunile pentru o sarcină viitoare sau alte tratamente medicamentoase în curs. Pentru a ameliora durerile asociate endometriozei, medicul îți poate recomanda anti-inflamatoare precum ibuprofenul sau naproxenul.

Terapia hormonală te poate ajuta prin încetinirea procesului de creștere  a țesutului endometrial, prin prevenirea răspândirii acestuia, reducând/eliminând durerile cauzate de această afecțiune. Terapiile hormonale pe care medicul ți le poate recomanda pot fi:

  • Cu contraceptice estroprogestative orale, plasturi, inele vaginale pentru a controla hormonii responsabili de creșterea țesutului endometrial;
  • Contraceptivele cu progesteron, implantul contraceptiv, injecția contraceptivă folosite pentru a preveni perioadele menstruale și creșterile țesuturilor endometriale;
  • Hormonii de tip agonist/antagonist  GnRH în vederea blocării producției de hormoni ovarieni, pentru a reduce nivelul estrogenului și pentru a stopa menstruația.
  • Danazol, pentru a suprima creșterea endometrului.
  • Inhibitori de aromatază

Deși aceste tratamente medicamentoase sunt eficiente, împreună cu medicul dumneavoastră curant, trebuie să aveți în vedere și efectele adverse care pot apărea.

În cazul în care niciunul dintre cei 5 păși nu au fost de ajutor în ameliorarea simptomelor endometriozei, medicul poate recomanda operația. Această ultimă abordare poate fi eficientă în funcție de semnele și simptomele tale și în funcție de dorința de a deveni mamă în viitor.

Nu uita! Înainte de începerea oricărui tratament, este important să cunoști toate opțiunile și rezultatele potențiale ale fiecăruia.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.