2021-10-22
Ai descoperit că ai noduli la un sân? Ce ar trebui să știi despre ei
Un nodul la sân poate să apară din varii motive. Acesta nu reprezintă, invariabil, un motiv de panică sau un semn de cancer. Este important, totuși, să mergi la un specialist, pentru că doar medicul te poate ajuta să cunoști cauza nodulilor la sân.
Dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstetrică-ginecologie, în cadrul Royal Hospital, te ajută să înțelegi mai bine ce sunt nodulii la sân și când ar trebui să te vadă un medic.
De altfel, Royal Hospital îți pune la dispoziție un centru integrat de diagnostic și tratament al sânului, la care poți apela cu multă încredere.
Ce sunt nodulii la sân?
Prin autopalparea sânilor, poți să descoperi nodulii la sân, adică acele formațiuni din zona sânului sau de la nivelul subrațului. Aceștia se resimt precum un bob de mazăre, sub piele, și pot să apară din cauze diverse, printre care:
- schimbări la nivelul țesutului sânului (schimbări fibrochistice): săculeți mici cu fluid și țesut fibros, care se simt la atingere ca niște mici umflături;
- anumite infecții ale sânului pot, de asemenea, să ducă la apariția unui nodul la sân;
- fibroadenoamele mamare – formațiuni tumorale necanceroase frecvente în practica medicală;
- cancerul mamar: o tumoră care crește rapid la nivelul țesutului mamar și determină apariția unui nodul rapid evolutiv.
După cum poți observa, situațiile în care apar nodulii la sân sunt diverse. Uneori, nodulii dispar de la sine, dar chiar dacă nu ar fi vorba despre o boală gravă, este important să obții un diagnostic, în cadrul unui consult de specialitate.
O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign.
Nodulii benigni
Există mai multe tipuri de noduli la sân care nu reprezintă risc de cancer și pe care te ajutăm să îi cunoști, după cum urmează.
Chisturile la nivelul sânului:
Aceștia sunt săculeți cu lichid care se acumulează în conductele lactifere și în acini glandulari. Unele chisturi pot fi dureroase, în timp ce altele nu. Chisturile sânului sunt rare la femeile de peste 50 de ani. Acestea apar, mai frecvent, pe fond hormonal, la femeile care încă au menstruație.
Abcesul mamar:
Apare în urma unei infecții bacteriene. Este o colectie purulentă care face ca pielea din regiune să se înroșească, simțindu-se fermă și fierbinte. Asociază durere locală și uneori febră. Astfel de abcese sunt mai întâlnite la femeile care alăptează.
Adenomul și fibroadenomul:
Un adenom reprezintă o creștere anormală a țesutului glandular de la nivelul sânului. Fibroadenomul este cel mai frecvent tip de adenom la sân, având o formă rotundă și fermă, cu margini netede. Formațiune tumorală benignă, care nu prezintă un risc de cancer, fibroadenomul este foarte frecvent la femeile tinere (20-30 de ani).
Papilomul intraductal:
Este o tumoră benignă, de mici dimensiuni, care se dezvoltă în interiorul unui canal de lapte, sub mamelon. Acest tip de tumoră apare, mai des, la femeile cu vârste mai înaintate.
Necroza grasă a sânului și lipomul:
Dacă țesutul gras al sânului este afectat traumati, poate apărea necroză locala ce se poate manifesta sub forma unor noduli necanceroși, uneori dureroși, la nivelul sânului.
În ceea ce privește lipomul, acesta este o tumoră benignă, de grăsime, nu provoacă durere și, de cele mai multe ori, este mobilă la atingere și de consistență moale.
Noduli maligni la sân
Un nodul la sân cu risc de cancer este, de regulă, dur la palpare, cu o formă neregulată. Cancerul mamar se poate dezvolta în orice parte a sânului inclusive la nivelul mamelonului.
Acordă o atenție deosebită și altor semne de cancer la sân precum:
- înroșirea pielii și aspectul de „coajă de portocală”;
- schimbare în forma și mărimea sânului;
- mamelon inversat, întors către interior;
- scurgere fluidă sau cu sânge, la nivelul mamelonului.
Ce se întâmplă în cadrul unei consultații de specialitate?
Dacă te prezinți la un specialist în senologie, în vederea diagnosticării corecte a nodulilor la sân, te poți aștepta la consult clinic senologic, la o ecografie și/sau la o mamografie, în funcție de caz. Aceste metode ajută medicul să vizualizeze, în detaliu, structurile și modificările sânului. Ulterior, poți fi sfătuită să faci alte investigații, precum RMN sau biopsie.
Tratamentul nodulilor la sân
Tratamentul nodulilor la sân depinde de cauza acestora. Unii noduli nu necesită tratament.
În alte situații tratamentul este necesar și este adaptat pentru fiecare situație în parte.
Posibile metode de tratament sunt:
- antibioticele prescrise de medic, în cazul unei infecții;
- drenarea chirurgicală a unui abces mamar;
- aspirația fluidului, în cazul unui chist voluminos și dureros;
- biopsie excizională pentru îndepărtarea unei formațiuni tumorale;
- tratament specific cancerului, dacă nodulul este malign, diagnostic stabilit în urma unei biopsii; terapiile folosite în abordarea cancerului mamar pot fi: chirurgical (lumpectomia, mastectomia), chimioterapie, radioterapia, hormonoterapia și tratamentul sistemic tintit.