Ai peste 40 de ani? O mamografie la 1 an este necesară!

Estimările recente ale Agenției Internaționale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) au indicat cancerul mamar ca fiind cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei, având o reprezentativitate de 24,2% (sau aproximativ 1/4 din toate cazurile noi de neoplasm în rândul femeilor).

Rata de incidență a cancerului de sân depășește cu mult rata celorlalte tipuri de cancer. Atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, cancerul la sân fiind principala cauză de deces la femei.

Pentru că șansele de vindecarea sunt în interdependență cu momentul diagnosticării, majoritatea țărilor europene a adoptat programe eficiente de depistare a cancerului de sân. În plus, Organizația Mondială a Sănătății recomandă un screening de cancer mamar prin mamografie, organizat pe populația feminină cu vârste între 50 și 69 ani, pentru că s-a demonstrat că în acest interval de vârstă incidența este cea mai mare. Cu toate acestea, vârsta de apariție a cancerului mamar este în continuă scădere și atunci majoritatea statelor au decis începerea utilizării mamografiei ca metodă de screening cancer mamar începând cu vârstă de 40 de ani. În România, ponderea femeilor depistate cu cancer la sân a înregistrat cel mai mic procent din UE. Una din explicații este că în țara noastră procentul efectuării examenului mamografic a fost foarte redus (aproximativ 6%).

Screening cancer mamar

Rata screening-ului pentru cancer mamar este în scădere în mai multe țări, mai ales din cauza îngrijorărilor legate de potențialele prejudicii ale expunerii la radiațiile din timpul examenului mamografic. Conform mai multor studii, beneficiile depistării cancerului mamar în stadii incipiente depășesc riscurile potențiale ale expunerii la radiațiile din timpul mamografiei.

În continuare, statisticile demonstrează  că ratele crescute ale persoanelor care supraviețuiesc  în urma cancerului de sân sunt datorate diagnosticării precoce, dar și tratamentului eficient. Mamografia este singura metodă care evidențiază microcalcificarile de la nivelul sânului, ce traduc prezența cancerului mamar la debut, in-situ (local), moment în care acesta încă poate fi tratat (90% din cancerele mamare depistate la timp pot fi vindecate).

Întrucât un cancer in-situ netratat va evolua în cancer invaziv, descoperirea timpurie a acestuia are un rol vital pentru vindecarea pacientei!

Ce este o mamografie?

În cazul acestei investigații imagistice, cea mai modernă tehnologie o reprezintă mamografia digitală cu tomosinteză (mamografia 3D).  În timpul unei scanări sunt realizate mai multe proiecții ale sânului din  unghiuri multiple, care sunt apoi procesate obținându-se  o serie de imagini ale țesutului mamar cu grosime de 1 mm, astfel încât să se realizeze o reconstrucție tridimensională a sânului. Softul permite realizarea imaginilor 2D în timpul vizualizării imaginilor de tomosinteză, astfel eliminându-se expunerea ulterioară la radiaţia X , deci reducându-se gradul de iradiere al sânului.

Avantajul major al acestui tip de mamografie este că pot fi evidențiate mult mai ușor leziunile canceroase, inclusiv la femeile cu densitate crescută a sânilor (care fac parte din categoria femeilor cu risc crescut de cancer – au istoric personal sau familial de cancer).

De asemenea, mamografia digitală, spre deosebire de cea clasică, oferă posibilitatea obținerii unor imagini de o claritate superioară, cu o doză de 10 ori mai mică de iradiere. Până la 40 de ani, sânul femeii este dens și informațiile furnizate de mamografie sunt reduse sau neconcludente. De aceea, în toate țările, screeningul se face la vârsta de peste 40 de ani, mamografia digitală fiind principala metodă de depistare precoce a cancerului mamar, la femeile cu vârsta peste 40 de ani.

După această vârstă, controlul se realizează la o perioadă de 1-2 ani. În cazul persoanelor care au vârsta sub 40 de ani, mamografia se va efectua strict la recomandarea medicului, ca o excepție de la regulă, femeilor care au  leziuni suspecte, depistate ecografic.

Ce trebuie să știe pacienta înainte de procedură este că acesta este recomandată după menstruație, când sânii nu sunt congestionați și  sensibilitatea lor este mai scăzută. În general, mamografia este o investigație foarte puțin dureroasă, însă gradul de sensibilitate al pacientelor variază și atunci gradul de suportabilitate al disconfortului la compresia sânului va fi evaluat strict subiectiv. Spre deosebire de mamografia clasică, senzația de durere este mai mică în cazul mamografiei digitale.

Este indicat, de asemenea, ca pacienta să informeze corect medicul despre operațiile efectuate la nivelul sânilor (implanturi, leziuni benigne sau maligne) sau despre tratamentele hormonale pe care le urmează și să aducă rezultatele investigațiilor anterioare (mamografiile, ecografiile, RMN-urile), pentru urmărirea în timp a evoluției leziunii.

Ce este o mamografie digitală cu tomosinteză și de ce este recomandată în detrimentul uneia clasice?

  • precizie sporită în detecția și diagnosticul tumorilor, indiferent de dimensiuni (față de tehnologiile anterioare);
  • creșterea acurateței diagnosticului, inclusiv în cazul femeilor cu sâni cu densitate crescută;
  • creșterea ratei de identificare a leziunilor canceroase (descoperire în stadii incipiente în special a cancerului invaziv);
  • acuratețe mare în identificarea și caracterizarea leziunilor (localizare precisă, tridimensională ; aprecierea reală a extensiei leziunilor);
  • scurtarea duratei procedurii, deci și a perioadei disconfortului fizic (este efectuată în intervalul 15 – 30 secunde);
  • doză de radiații mai mică (față de procedurile care trebuie repetate).

Mamografia digitală cu tomosinteză a fost introdusă în procesul de screening cu scopul precis de a reduce rata “cancerelor de interval” (acele cancere depistate în intervalul dintre două examinări) datorită faptului că această investigație detectează chiar și leziunile cele mai mici, comparativ cu mamografia analogă sau mamografia digitală convențională. În plus, ca o urmare a acestui fapt, scade rata necesității efectuării biopsiilor mamare și a intervențiilor chirugicale inutile.

Află ce este o mamografia digitală cu tomosinteză (mamografia 3D) – o nouă metodă de identificarea precoce a cancerului de sân.

Metoda de screening pentru cancerul mamar este disponibilă și la Royal Hospital și este realizată de Dr. Narcis Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală, doctor în medicină.

Programează-te acum!

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.