2021-10-28
Artroscopie genunchi, soluția minim invazivă pentru mobilitatea ta
Accidentele, sporturile pe care le practicăm sau chiar activitățile de zi cu zi pot avea un impact negativ asupra integrității articulațiilor genunchilor. Printre cele mai comune probleme cu care ne putem confrunta din această cauză se numără durerile, reducerea mobilității sau chiar mai rău. Dacă te afli într-o astfel de situație, medicul ortoped îți poate recomanda o artroscopie de genunchi.
Dr. Marius Moga, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul Royal Hospital, te ajută să înțelegi mai bine ce presupune această intervenție și în ce situații ar trebui să te prezinți la un consult de specialitate.
Ce este o artroscopie de genunchi?
Artroscopia genunchiului este o procedură chirurgicală care permite medicilor să vizualizeze articulația genunchiului fără a face o incizie mare (tăietură) prin piele și alte țesuturi moi. Apelăm la artroscopie pentru a diagnostica și trata o gamă largă de probleme ale genunchiului.
În timpul intervenției, chirurgul introduce o cameră mică, numită artroscop, în articulația genunchiului. Camera afișează imagini pe un monitor video, iar specialistul folosește aceste imagini pentru a ghida instrumentele chirurgicale pe care le folosește.
Artroscopia este utilizată pentru a diagnostica și trata o gamă largă de probleme ale genunchiului.
Cum se desfășoară artroscopia genunchiului?
Primul pas în realizarea unei artroscopii este reprezentat de administrarea anestezicului. Ulterior, chirurgul va realiza câteva mici, de sub un centimetru, în genunchi. În timpul intervenției, este folosită o soluție salină pentru a ușura accesul în interiorul genunchiului. Artroscopul intră într-una dintre tăieturi, iar specialistul va inspecta articulația pe monitorul din sala de operații.
Atunci când este localizată cauza problemelor de la genunchi urmează inserarea unor instrumente de mici dimensiuni. Acestea sunt folosite pentru a corecta problema și pentru a asigura lipsa cicatricilor ulterioare. La sfârșitul operației de artroscopie a genunchiului, specialistul va drena soluția salină și va închide inciziile cu suturi.
Când este necesară intervenția?
Artroscopia este o intervenție minim invazivă la nivelul genunchiului recomandată pentru diagnosticarea și tratarea unor probleme precum:
- ligamente încrucișate;
- ligamente rupte;
- menisc rupt (cartilajul dintre oasele genunchiului);
- rotula care nu se mai află în poziția sa naturală;
- bucăți de cartilaj rupte în articulație;
- îndepărtarea unui chist;
- fracturi la nivelul oaselor genunchiului.
Care sunt riscurile artroscopiei?
Ca orice altă intervenție chirurgicală, artroscopia de genunchi presupune o serie de riscuri. Deși echipamentele folosite și experiența chirurgului reduc pericolele asociate cu această intervenție, există un risc redus de:
- sângerare excesivă în timpul procedurii;
- infecții;
- dificultăți de respirație cauzate de anestezie;
- reacție alergică la anestezie sau la alte medicamente administrate în timpul intervenției chirurgicale;
- formarea unor cheaguri de sânge în picior;
- deteriorarea cartilajelor, ligamentelor, vaselor de sânge sau nervilor din genunchi.
Recuperarea după artroscopie la genunchi și posibilele complicații
Pentru majoritatea pacienților, procedura durează mai puțin de o oră, în funcție de problema care a fost diagnosticată și/sau tratată. Probabil că vei merge acasă în aceeași zi pentru a începe recuperarea. Este recomandat să folosești o pungă de gheață și un pansament pentru a reduce senzația dureroasă de la nivelul genunchiului.
Procedura durează mai puțin de o oră, pentru majoritatea pacienților!
O artroscopie de genunchi este o soluție la îndemână și minim invazivă pentru problemele care țin de sănătatea și mobilitatea genunchiului tău. Specialiștii Royal Hospital sunt alături de tine și te vor ajuta pe tot parcursul tratamentului, de la primul consult până la recuperare.