2018-01-04
Cancerul mamar
Global, cancerul mamar reprezintă cea mai răspândită formă de cancer, în rândul populației feminine, fiind și o cauză majoră de mortalitate. Acest tip de cancer afectează, cel mai adesea, femeile de peste 50 de ani, dar boala poate să apară și la femei mai tinere.
Ce este cancerul mamar și care sunt factorii de risc
Un cancer mamar se produce atunci când anumite celule, din structura glandei mamare, suferă mutații genetice și încep să se înmulțească necontrolat, formând o masă tumorală.
Înmulțirea necontrolată a celulelor epiteliale de la nivelul canalelor galactofore (prin care se secretă laptele mamar) și a acinilor glandulari (terminațiile canalelor galactofore), determină dilatarea și umflarea acestora și apariția leziunilor/tumorilor mamare.
Boala are mai multe stadii de evoluție. Stadiul 0, este cel în care boala este cel mai ușor de tratat, în timp ce stadiul IV deja indică o formă avansată de boală.
Cancerul mamar poate să fie de mai multe feluri: carcinom ductal invaziv (cel mai frecvent), carcinom ductal in situ, carcinom lobular invaziv și carcinom lobular in situ.
Factorii de risc specifici pentru cancerul mamar sunt:
- vârsta înaintată, peste 50 de ani;
- predispoziția genetică, dată de mutații ale genelor BRCA1, BRCA2;
- istoricul familial și/sau personal de cancer mamar;
- factori endocrini;
- expunerea la radiații în copilărie;
- obezitatea;
- dieta nesănătoasă, alcoolul și fumatul;
- terapia de substituție hormonală postmenopauză;
- leziuni precanceroase, antecedente oncologice, traumatisme mamare.
Simptome cancer mamar
Metoda inițială de depistare a semnelor cancerului de sân este auto-palparea. Acest obicei trebuie urmat și de o evaluare de specialitate, în scop preventiv.
Cea mai mare rată de vindecare a cancerului mamar o au femeile care depistează boala în stadii incipiente, înainte ca aceasta să se extindă.
Semnele la care o femeie ar trebui să fie atentă pentru depistarea incipientă a cancerului mamar sunt:
- modificarea formei și aspectului sânului;
- apariția unei umflături sau îngroșarea unei regiuni de piele, diferită la atingere de restul pielii;
- modificarea mărimii sânului;
- întoarcerea mamelonului către interior;
- apariția unor cruste la nivelul pielii mamelonului, sau descuamarea zonei;
- înroșirea pielii și apariția unui aspect ca de „coajă de portocală”.
Diagnosticul de cancer mamar
Diagnosticul de cancer mamar se pune în urma unor investigații.
- Examinarea sânului se face de către un medic specialist în senologie. Acesta va simți, la palpare, prezența potențialelor tumori.
- Ecografia de sân: are trebui făcută, anual, de toate femeile de 30 – 40 de ani.
- Mamografia digitală: este indicată femeilor de peste 40 de ani.
- RMN: se folosește pentru acele cazuri în care există risc sporit de cancer de sân.
Sunt situații în care medicul specialist îți poate recomanda mai multe din aceste investigații pentru un diagnostic de precizie și pentru a stabili un plan de tratament corect pentru cancerul mamar. La Royal Hospital ai acces la cele mai moderne și eficiente metode de diagnostic și tratament pentru cancerul de sân.
Nu ignora recomandările de screening anual! Echipa de specialiști din cadrul Royal Hospital îți stau mereu la dispoziție.
Evaluarea periodică de rutină a sânilor și descoperirea în stadii incipiente a neoplasmelor mamare, s-a dovedit, până în acest moment, factorul care influențează în cea mai mare măsură rata de supraviețuire a unei paciente.
Nu ai timp să fii bolnavă?