Cauze ale durerilor pelvine

Chisturi ovariene

 Cauze ale durerilor pelvine – În mod normal, toate femeile cu activitate hormonală ovariană prezentă (cu ovulație și respectiv menstruație) au în structura ovarelor foliculi ovarieni (mici chisturi ovariene) cu dimensiuni de maxim 20-30 mm, în interiorul cărora există, se dezvoltă și se maturizează celulele sexuale feminine numite ovocite, celule care sunt eliberate prin spargerea foliculilor la ovulație. În unele cazuri, foliculul nu se sparge, iar ovulul nu poate fi eliberat, acumulându-se în ovar (Sindromul Ovarelor Polichistice). În acest caz, chisturile trebuie înlăturate.

Unele chisturi (endometriozice) sunt căptușite cu același tip de țesut cu care este căptușit uterul, ceea ce poate cauza sângerări dureroase . Când chisturile endometriozice cresc în pereții uterului, cauzează adenomioza, localizarea uterină a endometriozei,  o afecțiune ce produce dureri severe în perioada menstruației. Uterul devine extrem de sensibil și poate provoca dureri în timpul actului sexual.

Fibromul uterin

Fibromul uterin este o tumoră benignă (necanceroasă) dezvoltată în mușchiul uterului. În unele cazuri fibromul cauzează presiune și durere în zona pelvină.

Infecțiile pelvine (Boală Inflamatorie Pelvină)

 Majoritatea infecțiilor pelvine sunt cauzate de prezența unor bacterii precum Chlamydia, Gonoreea, s.a.. Infecția țesutului care căptușește uterul (endometru) poartă numele de endometrită, iar infecția trompelor uterine se numește salpingită. Infecția pelvină poate cauza dureri severe și febră și este foarte important să fie tratată cu antibiotice, deoarece, netratatată la timp, poate deteriora trompele uterine și ovarele.

Dacă femeia prezintă episoade recurente de durere pelvină, se recomandă laparoscopia, investigație ce determină cu acuratețe cauza durerii. Laparoscopia este o investigație care se realizează sub anestezie și implică examinarea organelor pelvine cu ajutorul unui telescop minuscul, inserat prin mici orificii abdominale.

Activitatea  Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale.

Dismenoreea (durerea menstruală)

 Crampele menstruale sunt normale, dar nu și atunci când devin atât de dureroase încât să interfereze cu activitățile de zi cu zi ale femeii. Prostaglandina este un compus din sângele menstrual care face ca uterul să se contracte, cauzând crampele menstruale.

 Medicamentele obișnuite folosite pentru tratarea dismenoreei, precum aspirina sau ibuprofenul, ajută , intervenind în producția prostaglandinelor. Contraceptivele pot ajuta, de asemenea, la scăderea durerilor menstruale.

Durerea menstruală cauzată de alte afecțiuni este anormală și necesită tratament! Citiți mai departe despre alte cauze ale durerilor pelvine.

Alte organe

 Durere pelvină poate fi cauzată de alte organe, precum colonul (sindromul colonului iritabil, constipația, inflamarea intestinului), vezica urinară (inflamarea ei), rinichii (pietrele la rinichi),afecțiuni ale peretelui abdominal, coloanei vertebrale.

Nu ai timp să fii bolnavă?

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.