2021-09-30
Ce ar trebui să știi despre chisturile mamare?
Sănătatea sânilor reprezintă un aspect sensibil, la care cu siguranță și tu te-ai gândit. Dacă ți-ar plăcea să știi cum să detectezi ușor eventualele modificări apărute la nivelul sânilor și să afli mai multe despre chisturile mamare în general, ai ajuns pe pagina potrivită. Dr. Gabriela Jumuga, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Royal Hospital, te ajută să înțelegi cum se manifestă chisturile mamare și când pot deveni acestea un motiv de îngrijorare.
Ce sunt chisturile mamare?
Chisturile mamare reprezintă formațiuni pline cu lichid, care se formează la nivelul sânului, de regulă necanceroase și care nu necesită tratament. Uneori chiar le poți simți la palpare, deoarece acestea pot crește în dimensiuni și devin mai dureroase cu câteva zile înainte de ciclul menstrual. Mastoza fibrochistică cunoscută și sub numele de mastoză chistică sau displazie mamară, apare la aproximativ 70% dintre femei, cel mai adesea între 20-50 de ani.
Chisturile mamare sunt destul de des întâlnite la femei, pe parcursul vieții, atât înainte, cât și după menopauză.
Cel mai frecvent apar la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.
Semnele apariției chisturilor la sân includ
- o durere mamară uni sau bilaterală, uneori cu iradiere în axilă, care poate fi ușoară, moderată sau chiar intensă;
- o umflătură rotundă sau ovală, cu margini fine, care se mișcă la atingere;
- o secreție mamelonară unilaterală sau bilaterală de culoare gălbuie, sau uneori chiar verzuie;
- o creștere în dimensiune a umflăturii și o accentuare a durerii înaintea menstruației, care poate să dispară după terminarea acesteia.
Tipuri de chisturi mamare
Există trei tipuri de chisturi la sân:
1. Chistul simplu
Acest tip de chist mamar conține doar lichid și este întotdeauna benign, iar prezența acestuia nu crește riscul de cancer mamar. Deoarece nu implică riscuri pentru sănătate, specialiștii nu recomandă realizarea unei intervenții asupra acestui tip de chist mamar.
2. Chistul complicat
Tot în categoria chisturilor mamare intră și chistul complicat, neomogen, care conține unele fragmente solide, în lichid. Specialiștii recomandă ca evoluția unui astfel de chist să fie urmărită îndeaproape. Se poate apela la biopsie pentru o mai bună analiză. Riscul de cancer de sân la nivelul unui chist complicat este mic, <1 %.
3. Chistul complex
Acest tip de chist conține, pe lângă componenta lichidiană și o componentă solidă. Riscul unui cancer de sân crește până la 23% în cazul acestui tip de chist, motiv pentru care uneori poate fi indicată biopsia.
Diagnostic și tratament
Apariția chisturilor mamare nu poate fi prevenită dar, autoexaminarea, precum și controalele regulate la sân, ecografiile sau mamografiile, pot contribui la diagnosticul acestora.
De cele mai multe ori, pacienta se prezintă la medic pentru apariția la nivelul sânului a unei dureri, a unei formațiuni sau a unui placard conținând mai multe microchisturi, sensibil la palpare, cu exacerbare în special înainte de menstruatie sau în timpul menstruației. Există situații în care medicul ginecolog în cadrul consultului senologic este cel care depistează aceste formațiuni.
Ecografia mamară însoțită de elastografie rămâne metoda de elecție pentru diagnosticul chisturilor mamare. Scapă de grija chisturilor mamare și lasă echipa noastră de profesioniști să găsească soluția optimă pentru tine. Programează-te pentru un consult la sân la Royal Hospital.
Investigația imagistică (în special ecografia mamară) este cea care pune diagnosticul de chist și tipul acestuia.
Suntem aici pentru tine. Fă-ți timp pentru sănătatea ta și programează-te la un consult la Royal Hospital.