2018-02-28
Ce facem când depistăm un nodul la sân?
Ce sunt nodulii la sân (mamari)?
Nodul la sân – Nodulii mamari (sau tumorile mamare) sunt mase de țesut formate prin înmulțirea (proliferarea) necontrolată a celulelor mamare, într-un loc anume din sân.
Cauza acestor proliferări necontrolate nu este încă clară, însă mutațiile genetice se dovedesc a fi factorul cel mai important în apariția leziunilor sânului și a cancerului mamar.
Atunci când pacienta descoperă ceva suspect la nivelul sânului, trebuie să meargă obligatoriu la medic pentru un control mamar, însoțit de examene imagistice ale sânilor (ecografia mamară – sonoelastografia mamară, mamografia digitală, RMN), pentru a elimina riscul unei formațiuni cu potențial canceros.
Nodul la sân – Care este următorul pas?
Riscul evoluției către cancer al unui nodul la sân, chiar aparent benign, este mare. De aceea, atunci când este descoperit un nodul la nivelul sânului, care a fost demonstrat ecografic că este benign, este necesară urmărirea pacientei la un interval de 4-5, cel târziu 6 luni, pentru a observa dacă au apărut modificări în acest timp.
Dacă în această perioadă, formațiunea tumorală urmărită de medic nu și-a modificat caracteristicile (are aceleași dimensiuni, nu s-a vascularizat, nu și-a schimbat elasticitatea), următorul pas este monitorizarea pacientei din 6 în 6 luni. Creșterea formațiunii (nodulului) este un semn că la nivelul sânului are loc o proliferare activă de celule și că acolo poate să apară, în timp, cancerul.
De aceea, medicul trebuie obligatoriu să cunoască diagnosticul de certitudine al formațiunii, diferențierea între cele două tipuri de tumori (canceroasă/necanceroasa) fiind extrem de importantă pentru tratamentul, evoluția și prognosticul acestora.
Activitatea Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale și ale sânului
Cum putem afla cu certitudine dacă este cancer?
Singura metodă ce oferă un diagnostic de certitudine a formațiunii suspecte este examinarea histopatologică a celulelor din nodul.
O variantă este puncția-biopsie, prin care se pătrunde cu un ac foarte fin (2 mm) în nodul și se extrage un mic fragment de celule, care urmează apoi să fie examinate histopatologic în laboratorul de anatomopatologie. Această metodă nu este însă una foarte sigură, întrucât acul poate să puncționeze fragmente cu celule benigne, evitând zonele maligne și să treacă, astfel, pe lângă diagnostic.
În cadrul ROYAL HOSPITAL BUCHAREST, recomandăm biopsia excizională (tumorectomie/lumpectomie), în care se extirpă chirurgical întreg nodulul, cu o margine de țesut sănătos din jur și se trimite la laboratorul de anatomopatologie pentru analiză histopatologică, chiar în timpul operației (examen extemporaneu, “la gheață”), cu rezultate imediate.
Astfel, întreaga piesă este examinată la microscop (diagnostic la parafină) și se pune diagnosticul de certitudine: nodul benign, atipic sau canceros.
În situația în care celulele au evoluat până, cel târziu, în stadiu de atipie, intervenția a realizat două lucruri:
- știm cu siguranță că diagnosticul nu este malign;
- eliminând leziunea din sân, aceasta nu se mai poate transforma în cancer mai târziu, obținându-se vindecarea.
Prin excizia fragmentului de țesut mamar modificat (biopsia exicizonala), care a evoluat în timp, dar nu a ajuns la cancer, se realizează prevenția cancerului de sân.
În cazul în care un nodul la sân este canceros, intervenția chirurgicală se extinde. Și în acest caz, biopsia excizională este un succes, întrucât se identifică precoce cancerul de sân și se obține vindecarea, chiar și după ce boala canceroasă a apărut. În stadiul 1 de cancer mamar, șansele de vindecare sunt de 90-95%. Pe măsură ce boala avansează, șansele de vindecare scad.
De aceea este extrem de important ca acestă afecțiune, atât de frecventă în rândul femeilor, să fie diagnosticată precoce. Iar acest lucru se realizează foarte ușor, prin efectuarea controlului mamar anual de rutină, însoțit de ecografie și/sau mamografie în lipsa oricăror simptome.