2018-01-04
Cervicita (Rana pe colul uterin)
Cervicita reprezintă o inflamație la nivelul colului uterin.
Colul uterin (sau cervixul) este porțiunea inferioară a uterului, ce se deschide în vagin. La nivelul celulelor ce căptușesc suprafață colului pot apărea anomalii care pot evolua în timp în cancer de col uterin.
O zona roșie pe col poate fi expresia unui col sănătos, cu aspect normal fiziologic – la multe dintre femeile tinere (mai ales la cele care utilizează contraceptive orale, la femeile gravide, după naștere), dar, pe de altă parte, poate să traducă o patologie a colului uterin:
– Inflamația colului uterin – dată de infecțiile cervico-vaginale bacteriene, virale, fungice;
– Displaziile cervicale – leziuni precanceroase ale colului uterin care, netratate, pot progresa în timp până la cancer.
– Cancerul de col uterin (cervical) – este situația cea mai gravă, reprezentând unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează femeia.
Cancerul cervical nu se dezvoltă dintr-odată pe un col sănătos, ci este rezultatul evoluției îndelungate, fără simptomatologie, a unor leziuni cervicale precanceroase: displazie cervicală sau neoplazie intraepiteliala cervicală (CIN).
Determinate în special de infecții cu virusul Papilloma Uman – HPV (virus cu transmitere sexuală), aceste leziuni au grade diferite de severitate. Cele de grad scăzut pot regresa spontan, însă cele de grad înalt au un potențial evolutiv major.
PREVENIM, DIAGNOSTICĂM ȘI TRATĂM, DE 20 DE ANI, AFECȚIUNI GINECOLOGICE ȘI MAMARE
Cervicita (Rana pe colul uterin)
Depistarea timpurie a cancerului de col uterin este condiția esențială pentru vindecarea pacientei. Stadiile incipiente ale bolii sunt deseori asimptomatice ceea ce reprezintă un impediment pentru diagnosticul precoce; de aceea pacientele trebuie să se prezinte la medic în lipsa oricăror simptome pentru consultul ginecologic de rutină.
Prezentarea la medic doar în urgență, când simptomele bolii sunt evidente, este adesea tardivă, iar posibilitățile terapeutice sunt limitate.
În cazul în care se evidențiază o leziune la nivelul colului uterin, aceasta trebuie obligatoriu verificată histopatologic prin biopsie această fiind singură metodă care poate stabili diagnosticul cu certitudine.
Leziunile ușoare, care au potențial evolutiv scăzut, pot fi urmărite până la doi ani, însă cele de grad înalt impun obligatoriu tratament.
Metodele terapeutice pot fi distructive (crioterapie, electrocauterizare, vaporizare laser etc.) sau, de preferat, excizionale, prin procedee chirurgicale care îndepărtează în totalitate leziunea de pe col (conizație, amputație col, histerectomie, anexectomie bilaterală, anexectomie pelvică), urmată de tratament chimioterapic, terapie psihologică.
Biopsia poate fi fragmentară (țintită) sau excizionala – ERAD, conizație.
ERAD reprezintă electrorezecția cu ansă diatermică utilizată pentru a îndepărta întreagă leziune cervicală, atunci când leziunea este superficială.
Conizația presupune rezecția unei porțiuni în formă de con din colul uterin, atunci când leziunea este profundă. Ea poate fi realizată în urma unei biopsii de col uterin, dacă s-a stabilit diagnosticul de leziune precanceroasă sau cancer micro-invaziv. Ceea ce se urmărește prin realizarea conizației este oprirea invaziei în profunzime a procesului displazic/canceros.