Cum facem față incontinenței urinare?

 Incontinența urinară este o afecțiune pe cât de des întâlnită, pe atât de greu de ascuns în public.

Pentru a vă ajuta să faceți față mai ușor situațiilor jenante zilnice, ne-am gândit să vă prezentăm câteva strategii care să vă ușureze simptomele incontinenței urinare.

Incontinența urinară afectează milioane de bărbati și femei, de toate vârstele. Aproximativ 25% dintre femei experimentează incontinența urinară de stres pentru cel puțin 1 an după nașterea vaginală. Multe dintre aceste femei acuză o slăbiciune a vezicii urinare, aceste situații jenante punându-le în situația de a renunța la activități precum sportul. Incontinența urinară afectează și bărbații în procent de 11-34%, conform Institutului de Diabet și Boli digestive și ale rinichilor (SUA).

La Royal Hospital Bucharest, noile tehnologii ne permit să tratăm, cu ajutorul laserului, afecțiuni care până acum necesitau intervenții chirurgicale, spitalizare, anestezie și perioade postoperatorii de recuperare foarte lungi.

Cel mai des folosiți pași în reducerea simptomelor incontinenței urinare

Efectuarea de exerciții cu mușchii pelvini /exerciții Kegel

Mușchii pelvini susțin vezica urinară și intestinele, iar atunci când slăbesc , apare incontinența urinară în momentul în care tușim, râdem sau strănutam și nevoia imperioasă de a merge la baie. Exercițiile Kegel țintesc spre întărirea mușchilor, spre îmbunătățirea controlului vezicii urinare și spre prevenția pierderii de urină.

Universitatea Otgo din Noua Zeelandă a efectuat un studiu prin care au demonstrat că persoanele care au efectuat exerciții Kegel aveau șanse cu 2.5-17%mai mari de a se vindeca de incontinență urinară. Dansul, un alt tip de sport folosit în astfel de cazuri, a avut un real succes în aplicarea tehnicii exercițiilor mușchilor pelvini.

Pentru femeile trecute de menopauză, terapia fizică ce includea exerciții cu mușchii pelvini a avut drept rezultat o scădere dramatică cu 75% a cazurilor de pierdere de urină în cazul acelora care sufereau de incontinență urinară și osteoporoză.

Cum să faci exerciții cu mușchii pelvini?

În primul rând, trebuie să localizezi mușchii pelvini, lucru care se poate face așezându-te pe scaun, cu tălpile pe podea și coatele pe genunchi și încercând să te oprești la mijlocul procesului de eliberare al urinei. Se pot efectua două tipuri de exerciții de acest tip: cu contracții lente sau cu contracții rapide.

Exercițiile cu contracții lente presupun contractarea ușoară a mușchilor uretrei și anusului și menținerea acestei poziții cel puțin 10 secunde. Următoarele 10 secunde, mușchii se vor relaxa, după care se vor repeta  contractile, crescând treptat timpul de menținere a poziției, până mușchii încep să obosească.

Pentru exercițiile cu contracții rapide, se repeta contractile și relaxarea mușchilor la interval de 1 secundă, până mușchii obosesc.

Pentru rezultate bune, este necesar să se efectueze o serie de 10 contracții lente și 3 seturi de 10 contracții rapide, de două ori pe zi. Rezultatele  ar trebui să apară în 3-6 zile.

Instruirea vezicii urinare

Managementul nechirurgical al incontinenței urinare presupune instruirea (învățarea) vezicii urinare , împreună cu efectuarea exercițiilor mușchilor pelvini pentru incontinență urinară mixtă. Instruirea vezicii urinare, prin tehnici de distragere a atenției sau de întârziere (precum statul picior peste picior, încleștarea pumnilor), țintește spre creșterea intervalului de timp între două urinări.

Persoanele care suferă de incontinență urinară dezvoltă în mod normal obiceiul de a merge des la toaletă tocmai pentru a nu avea nevoie să utilizeze toaleta într-un moment nefavorabil, lucru care face ca vezica urinară să  se obișnuiască să rețină foarte puțină urină și să devină mult mai sensibilă. Poate fi folositor să monitorizați aceste acțiuni (mersul la baie: de câte ori urinati, dacă ați golit complet vezica sau nu, durata între vizitele la baie, etc.) pentru a putea avea un punct de reper și pentru a putea măsura progresul și, mai târziu, să programați vizitele la baie astfel încât să ajungeți la 6-8 urinări/zi.

Câteva sfaturi pentru a crește rata de succes a instruirii vezicii

  • nu te grăbi la baie când simți nevoia de a urina și așteaptă cât de multi poți;
  • evită obiceiurile nesănătoase de a merge la baie “pentru orice eventualitate”;
  • distrage-ți atenția gândindu-te la altceva;
  • încearcă tehnicile de întârziere precum încrucișarea picioarelor și încleștarea pumnilor;
  • fă exerciții cu mușchii pelvini pentru a-ți mări puterea de a te abține de la urinat;
  • consumă destule lichide pentru a împiedica apariția vreunei infecții urinare;
  • limitează consumul de băuturi care cresc nevoia de urinare (cafea, ceai și alte băuturi care conțin cafeină).

Menține un indice al greutății corporale normal

Obezitatea este asociată riscului de a dezvolta incontinență urinară.

Iată câteva acțiuni care te pot ajuta să îți ții sub control indicele greutății corporale:

  • plimbări zilnice de 30 minute
  • reducerea numărului de calorii consumat
  • menținerea  unei diete bogate în fructe și legume
  • înlocuirea cerealelor procesate cu cereal integrale
  • creșterea consumului de fibre și micșorarea consumului de gustări pline de zahăr și grăsimi
  • imitarea consumului de mâncare procesată.

Limitarea consumului de alcool și cafeină

Alcoolul și cafeină cresc producția de urină, dovedindu-se o legătură strânsă între acestea și incontinența urinară la bărbați. Mai exact, un studiu realizat de The Journal of Urology a descoperit că bărbații care au consumat mai mult de 234 miligrame de cafeină pe zi, aveau un risc mai mare cu 72% de a dezvolta incontinență urinară moderată sau severă.

Fă yoga

Specialiștii Universității din California au ajuns la concluzia că yoga poate ajuta persoanele cu incontinență urinară să aibă mai mult control asupra urinării și pierderii involuntare de urină. Persoanele care au participiat la programul de îmbunătățire a sănătății pelvine, au observat o reducere cu 70% a pierderii de urină.

La ROYAL HOSPITAL BUCHAREST tratăm incontinența urinară cu laser. Citește despre această procedură:

Terapie Laser Incontinență Urinară

Cu toate acestea, literatura de specialitate din perioada recentă (2005-2015) subliniază succesul operațiilor pentru vindecarea incontinenței urinare, în detrimentul celorlalte metode amintite mai sus. Operațiile au avut o rată de succes de 82% în comparație cu  metoda exercițiilor fizice pentru mușchii pelvini (53%) sau cu tratamentele medicamentoase ( 49%).

 Nu ezita să discuți cu medicul curant dacă suferi de incontinență urinară. Împreună cu el poți stabili cel mai bun plan de tratament pentru tine. 

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.