Dispaurenia (durerea ce apare în timpul contactului sexual)

Dispaurenia este un termen care se referă la durerile genitale recurente ce apar în timpul actului sexual.

Când femeia experimentează durere în timpul actului sexual, se dezvoltă un ciclu în care anticiparea durerii cauzează tensiune, menținând sau chiar sporind durerea.

Apoi începe evitarea – femeia evită sexul, încercând să evite durerea.

Posibilele cauze ale dispaureniei pot fi de tip funcțional, medical și psihologic.
“Funcțional” înseamnă că nu există anomalii de structura ale organelor.

Activitatea  Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale.

Cauzele funcționale ale disconfortului și durerilor sexuale sunt ușor de înțeles și tratat. De exemplu, o posibilă cauză a unui apetit sexual scăzut ar putea fi reprezentată de o lubrifiere insuficientă, ceea ce creează usturime și disconfort la fricțiune.

Acestă problemă se rezolvă cu ajutorul unui preludiu prelungit, sau prin folosirea unui lubrifiant. În cazul femeilor ajunse la menopauză, se recomandă folosirea unei creme cu estrogeni sau terapie cu hormoni, pentru a spori lubrifierea. Afecțiuni precum vestibulita vulvară (inflamația vestibulului vulvar), traumatisme ale vulvei și vaginului cauzate în timpul nașterii sau în urma unei incizii, vaginismul (tensiunea crescută a musculaturii vaginale, cauzată de teama de a nu fi rănit), pot fi doar câteva dintre cauzele dispaureniei și durerii pelvine.

Alte cauze:

  • infecțiile vaginale (candidoze, micoze);
  • endometrioza;
  • chisturile ovariene;
  • boală inflamatorie pelvină;
  • bolile cu transmitere sexuală
  • menopauza.

Traumele psihice și emoționale, relațiile de cuplu stresante și depresia pot cauza dispaurenia, caz în care se recomandă psihoterapia sexuală.

Aproximativ 15% din femei au contacte sexuale dureroase la un moment al vieții, dar 1 – 2% din femei suferă cu adevărat de dispaurenie. Incidența este mai mare la femeile ce au fost în trecut victime ale unui abuz sexual.

La bărbați, dispaurenia este rară și are în majoritatea cazurilor cauze fizice.

Nu ai timp să fii bolnavă?

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !