2018-03-01
Endometrioza – un mare pericol pentru sănătatea femeilor!
Afecțiune ale cărei cauze sunt încă neînțelese, endometrioza este de multe ori ignorată de către paciente, dar și de unii medici.
Endometrioza nu este o afecțiune fatală, precum cancerul, dar este o afecțiune dificil de tratat, cu consecințe grave:
- durere insuportabilă la menstruație;
- durere la contact sexual;
- infertilitate cauzată de leziunile pe care le produce la nivelul trompelor uterine , ovarelor și prin modificarea anatomiei locale pelvine;
- leziuni chistice care, neglijate, pot produce complicații precum hemoragia, suprainfecția;
- nu este de neglijat riscul asocierii cu cancerul ovarian.
Durerea depinde de gradul de extensie a bolii la nivel pelvian. Cu cât leziunile sunt mai extinse, cu cât apar mai multe aderențe, cu atât durerea este mai intensă și poate apărea și în afara menstruației.
Activitatea Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale.
Ce este endometrioza?
Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul ROYAL HOSPITAL BUCHAREST explică:
„Endometrioza este o afecțiune caracterizată prin prezența de țesut endometrial (cel care în mod normal căptușește pe dinăuntru uterul) în afara cavității uterine. Acest țesut implantat anormal se întâlnește cel mai frecvent în pelvis, la nivelul trompelor uterine, ovarelor, mușchiului uterin, peritoneului (țesutul care tapetează cavitatea abdominală). Dar aceste însămânțări de țesut endometrial se pot localiza în întregul abdomen: pe intestinul subțire, pe colon, rect, stomac, ficat. Foarte rar se descoperă țesut endometrial chiar și în afara abdomenului: la nivelul plămânului, creierului, ochiului. Totuși 80%-90% dintre aderențele endometriozice sunt la nivelul trompelor uterine și ovarelor”.
Endometrioza este o afecțiune stimulată de activitatea hormonilor sexuali feminini și afectează femeile aflate între perioada pubertății și menopauză ( 25-35 de ani), dar poate apărea și în adolescență și rareori la menopauză.
Putem preveni endometrioza?
Endometrioza este o afecțiune ce se transmite genetic (în 60% din cazuri) și nu poate fi prevenită. Dr. Ioan Stoian sfătuiește femeile predispuse la endometrioză să conceapă un copil până la vârstă de 30 de ani.
Laparoscopia, cea mai bună metodă de diagnostic, stadializare și tratament a endometriozei
Endometrioza este frecvent diagnosticată pe baza simptomelor de durere pelvină și ocazional în cadrul controlului ginecologic, atunci când medicul simte noduli în spatele uterului sau când durerea provocată de examen este insuportabilă pentru pacientă.
Singura modalitate de diagnosticare a acestei afecțiuni este intervenția chirurgicală, care poate fi realizată prin laparotomie (deschiderea abdomenului printr-o incizie mare) sau prin laparoscopie (incizie foarte mică la nivelul abdomenului, prin care este introdus laparoscopul – un instrument optic foarte subțire, conectat la o unitate video printr-o sursă de lumină cu fibră optică, căruia i se pot atașa ustensile chirurgicale și pentru biopsie).
Laparoscopia este metoda chirurgicală minoră și este cel mai ușor suportată de către pacientă, cu durerile cele mai mici și cu refacerea cea mai rapidă postoperatorie. Este o metodă ce oferă un diagnostic de certitudine, putând fi totodată și terapeutică.
Endometrioza, o boală incurabilă
Din nefericire, endometrioza este o boală cronică și nu poate fi tratată. Scopul tratamentului este să înlăture durerea , să îmbunătățească fertilitatea și calitatea vieții pacientelor.
- Tratamenul medicamentos cuprinde contraceptive orale, progestative, antiprogestative (danazol) sau inhibitori de gonadotropină (GnRH), menite să întrerupă secreția hormonilor sexuali feminini și să inhibe menstruația, pentru ca insulele de endometrioză să nu se mai poată dezvolta sau să regreseze.
- Tratamentul chirurgical prin metodă clasică presupune extirparea insulelor endometriozice de pe ovare, trompe, peritoneu. Metoda laparoscopică prezintă avantajul că pot fi descoperite și acele leziuni microscopice, care nu se văd cu ochiul liber.
Recidivă
Endometrioza prezintă un risc de recidivă de 20%-30%, după un an de tratament medicamentos și de 40%-60%, după cinci ani. Chiar și după operație, există riscul de recidivă, dar boala nu mai are șanse de a se extinde foarte mult. Avantajul constă în faptul că, prin eliminarea leziunilor endometriozice, unele paciente își pot recăpăta fertilitatea.