2018-03-01
Excizie polip
Cu ocazia controlului ginecologic de rutină, poate fi descoperită existența polipilor (la nivelul colului sau al uterului).
Polipii uterini sunt formațiuni proliferative atașate de peretele interior al uterului proeminând în interiorul uterului, spre deosebire de polipii cervicali, care sunt formațiuni similare, dar ocupă canalul cervical sau proemină în afara cervixului.
De regulă, polipii sunt benigni în marea lor majoritate. Dar un procent de aproximativ 16 % dintre polipii extirpaţi prezintă celule anormale, iar 2 % sunt deja maligni.
Intervenţia chirurgicală poate elimina alte complicaţii. Polipii de pe uter sau de la nivelul colului uterin determină : metroragie, sângerări vaginale între menstruații; menstruații abundente și dureroase; sângerare vaginală după menopauză; sângerare vaginală după contact sexual; infertilitate; secreţii vaginale modificate. În aceste cazuri, medicii specialişti vă recomandă excizia acestor tumori.
Marea majoritate a polipilor uterini sunt benigni, necanceroși, un procent sub 1% fiind asociat cu neoplazii endometriale. Tratamentul polipilor uterini este recomandat în special femeilor care prezintă simptomatologie. În momentul actual există mai multe abordări pentru tratarea polipilor uterini, iar metoda va fi aleasă împreună cu medicul ginecolog.
Polipii cervicali sunt structuri similare polipilor uterini, intracavitari sau polipilor endometriali, diferența fiind reprezentată de localizare.
Simptomele polipilor cervicali sunt similare celor ale polipilor uterini și este posibil să fie diagnosticați doar când se încearcă identificarea cauzelor de infertilitate.
Diagnosticarea polipilor cervicali este mai ușoară decât a polipilor uterini, aceștia putând fi observați prin colposcopie sau examen genital.
Tratament
În anumite cazuri tratamentul medicamentos cu progestative poate să fie eficient (polipi mucosi de mici dimensiuni). Tratamentul de rutină este reprezentat de îndepărtarea polipilor uterini, prin excizia chirurgicală (histeroscopie operatorie).
În cazurile în care polipii apar la vârste tinere, ablația se efectuează cu toate măsurile necesare pentru menținerea fertilității.
În cazul femeilor cu risc de polip canceros în fază incipientă (femeie la menopauză) sau în cazul femeilor peste 45 de ani (pentru evitarea recidivei) este necesară ablația întregii mucoase uterine, practicată tot prin histeroscopie sau se poate lua decizia scoaterii în totalitatea a uterului – histerectomie.