2020-03-12
Ganglionul santinelă – cum ne ajută în chirurgia modernă a cancerului de sân?
Tehnica ganglionului santinelă, una dintre metodele noi ale chirurgiei moderne a cancerului de sân, este, în prezent, utilizată din ce în ce mai des cu scopul limitării abordării chirurgicale drastice a cazurilor de cancer mamar prin mastectomie cu limfadenectomie axilară.
Tehnica se aplică, de regulă, în cazul tumorilor de dimensiuni mici, în cazul în care nu există semne imagistice de invazie a ganglionilor limfatici axilari sau de metastaze. În schimb, nu mai are aplicabilitate în cazul în care ganglionii axilari sunt palpabili în momentul diagnosticului sau există deja dovada imagistică a invaziei ganglionilor limfatici, în cazul mastitelor carcinomatoase, în cazul tumorilor mai mari de 5 cm sau în cazul tumorilor de orice mărime, cu invazie în musculatură sau piele.
În cazul cancerului de sân, ganglionii limfatici sunt primii afectați de răspândirea celulelor canceroase (mai exact de metastaze), ceea ce determină medicul chirurg oncolog să solicite pacientei efectuarea unei scintigrafii ( sau limfoscintigrafii) în vederea identificării și localizării anatomice a ganglionilor santinelă. Această investigație este o etapă considerată indispensabilă în stadializarea corecta a patologiei oncologice mamare. De asemenea, tot în funcție de aceasta, se poate stabili și atitudinea terapeutică: în măsura în care ganglionul santinelă a fost afectat de prezența celulelor canceroase, există o mare probabilitate ca și restul ganglionilor să fie afectați, ceea ce determină chirurgul să efectueze, inevitabil, limfadenectomia axilară completă.
“Limfadenectomia axilară are o serie de efecte secundare, cum ar fi limfedemul brațului (care afectează până la 40% dintre cazuri), tulburările de mobilitate în articulația umărului, cicatrice axilară dureroasă. De aceea, pentru a reduce cazurile în care aceasta este practicată inutil, recomand utilizarea tehnicii ganglionului santinelă, ori de cate ori este posibil. În măsura în care examenul histopatologic extemporaneu (“la gheață”) nu evidențiază prezența celulelor canceroase la nivelul ganglionilor axilari santinelă, nu este necesară efectuarea limfadenectomiei axilare”- Dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstetrică-ginecologie. Pentru a identifica ganglionul santinelă, avem nevoie de scintigrafie. Scintigrafia presupune injectarea subcutanată, peritumorală, a unui produs radiofarmaceutic (Technețiu). Substanța va migra, fixandu-se la nivelul ganglionului santinelă. Achiziția de imagini se realizează în mai multe etape: la câteva minute, apoi la 1 – 1,5 ore postinjectare. La finalul examinării se vor marca la nivelul pielii unele repere care vor indica localizarea ganglionul santinelă și care vor folosi medicului chirurg în timpul operației. Identificarea intraoperator a ganglionilor santinelă se face utilizând o sondă specială, “gamma finder” , care ghidează intervenția chirurgicală.