Gastrita atrofică – proces patologic ireversibil

Gastrita atrofică, proces patologic în stomac, este caracterizată de modificarea atrofica a structurii membranei mucoase, de o scădere a producției de enzime și acid clorhidric și de o degenerare a glandelor digestive.

Forma atrofică a inflamației mucoasei gastrice apare ca urmare a netratării și ignorării gastritei superficiale.

Gastroenterologii consideră această formă de gastrită ca fiind o condiție precanceroasă. Mucoasa și glandele secretoare ale stomacului se atrofiază , slăbind astfel sistemul imunitar per ansamblu. Corpul va produce astfel o cantitate insuficientă de imunoglobulină , iar anticorpii, care ar trebui să lupte împotriva microorganismelor străine, vor începe să-i ucidă celulele. Ca urmare, pacientul va dezvolta o boală autoimună.

De regulă, procesul atrofic din stomac nu este reversibil, iar boala este imposibil de vindecat complet. Procesul patologic poate fi oprit doar dacă tratamentul este început în timp util.

În gastrita atrofică se întâlnesc două tipuri distincte :

  • Gastrita cronică atrofică autoimună asociată cu anemia pernicioasă (lipsa absorbției vitaminei B12)
  • Gastrita cronică atrofica multifocală indusă de factori de mediu sau de Helicobacter Pylori (antrala).
Cauzele și factorii care predispun la apariția gastritei atrofice sunt:
  • vârsta mai mare de 35-40 de ani
  • condiții de desfășurare a muncii în industrii periculoase, unde se inhalează vapori de substanțe toxice
  • tratamente medicamentoase pe perioade lungi de timp (antiinflamatoare nesteroidiene, cloramfenicol, antibiotice)
  • stres psihologic
  • consum abuziv de alcool
  • consumul de alimente picante, condimente, murături, cafea tare și ceai negru
  • efectuarea de studii de diagnostic ale membranei mucoase a stomacului și a duodenului.
  • predispoziția ereditară spre gastrită (de exemplu, daca părinții suferă de boli ale tractului digestiv, atunci este probabil ca și copilul să dezvolte, la un moment dat, probleme cu stomacul.
Complicațiile gastritei atrofice pot fi următoarele:
  • Cancerul gastric este cauzat în majoritatea cazurilor de gastritele atrofice
  • Enterita sau enterocolita este o afecțiune secundară gastritelor atrofice aclorhidrice
  • Manifestările alergice apar ca urmare a tulburărilor de resorbție la nivelul intestinului subțire
  • Uneori, funcția detoxifiantă a ficatului este afectată.

Cum diagnosticăm gastrita atrofică?

Este absolut obligatoriu, pentru orice formă de gastrită, efectuarea testării pentru evidențierea bacteriei Helicobacter Pylori pe membrana mucoasă a stomacului. În majoritatea cazurilor, prezența Helicobacter Pylori (bacterie gram negativă spiralată localizată în stomac sub stratul de mucus) este un factor predispozant în apariția gastritei atrofice. Recoltarea probei pentru laborator se face doar în timpul unei endoscopii digestive superioare.

Tratamentul gastritei atrofice

Tratamentul medicamentos are drept scop principal eradicarea Helicobacter pylori . Poate fi necesară administrarea de vitamina B12 pe parcursul întregii vieți, daca gastrita atrofica este asociată cu anemia Birmer. Terapia patogenetică folosita în aceste cazuri presupune prescrierea pacienților de medicamente pe bază de acid clorhidric și enzime de suc gastric, dar și de sucuri gastrice naturale înainte de masă. De asemenea, medicul va putea recomanda medicamente care stimulează producerea de acid clorhidric în organism și geluri /siropuri pe bază de aluminiu și bismut, care protejează mucoasa gastrică de efectele negative ale alimentelor și substanțelor iritante.

Dieta în tratamentul gastritei atrofice este de asemenea importantă, atât pentru a scăpa de procesul inflamator din stomac, cât și pentru a stimula glandele stomacului să producă enzime necesare digestiei.

Medicii specialiști recomandă efectuarea endoscopiei digestive superioare în cazul în care se observă simptome precum senzația de arsură în partea superioară a organismului, grețuri, vărsături sau dureri în piept.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.