Hernia de disc

Ai dureri frecvente de spate și de picioare? Ar putea să fie vorba despre o problemă de sănătate a coloanei vertebrale – hernia de disc. 

Dr. Eduard Cernat, medic primar ortoped, în cadrul Royal Hospital, îți explică tot ce ar trebui să știi despre hernia de disc lombară, despre simptomele și tratamentul acestei boli. 

De ce apare hernia de disc?

Hernia de disc se produce în momentul în care apar anumite leziuni în discurile intervertebrale. Aceste discuri unesc oasele coloanei, adică vertebrele, și au rolul de a proteja coloana vertebrală, asigurându-i flexibilitatea. Totodată, discurile servesc în amortizarea șocurilor produse de mers, alergare și de alte activități motorii sau sportive intense. 

Discurile intervertebrale sunt alcătuite din niște inele fibroase și un țesut gelatinos. Odată cu procesul de îmbătrânire, sau ca urmare a unor accidente, discurile intervertebrale pot fi afectate, pot ieși în exterior și, astfel, se produce o hernie de disc. 

Hernia de disc lombară poate să apară oriunde în coloana vertebrală, cel mai frecvent, în zona lombară, dar se mai pot produce și în regiunea cervicală. 

Factori de risc

Printre factorii de risc în hernia de disc lombara se numără:

Activitățile, profesia 

Persoanele care au o profesie foarte solicitantă, din punct de vedere fizic, au un risc mai mare de a face hernie de disc.

Greutatea excesivă

Creează o presiune adițională asupra discurilor intervertebrale, în zona lombară.

Factorii genetici

Se poate vorbi și despre o anumită predispoziție genetică în apariția herniei de disc lombare.

Fumatul

Afectează cantitatea de oxigen care ajunge în zona discurilor intervertebrale, acestea devenind mai fragile. 

Condusul frecvent

Perioadele în care stai foarte mult pe scaun, precum și vibrația produsă de motor, pot să pună presiune pe coloană. 

Stilul de viață sedentar

Este important să incluzi mișcarea și sportul în rutina ta de zi cu zi, pentru a evita problemele de sănătate. 

Simptomele herniei de disc

În funcție de locul în care s-a produs hernia de disc, pacientul poate resimți simptome ca : durere, amorțeală, slăbiciune a  piciorului, asociată cu durerea lombară. 

Durere la nivelul piciorului 

Dacă hernia de disc se situează în zona lombară, pe lângă durere în zona inferioară a spatelui, poți resimți durere și în regiunea feselor, în coapse și gambe. Simptome ca dureri ale piciorului pot fi prezente la anumiti pacienți. 

Simptomele, similare unei senzații de arsură, de durere, se pot acutiza atunci când strănuți, când tușești, sau când îți miști corpul în diferite poziții.

Amorțeală și furnicături 

Aceste simptome sunt frecvente la persoanele cu hernie de disc și apar în regiunea în care există o afectare nervoasă. 

Slăbiciune musculară

Mușchii controlați de nervii afectați tind să slăbească, ceea ce ar putea să îți afecteze anumite mișcări, anumite activități, precum ridicarea greutăților. 

Diagnostic 

Pe lângă examinarea fizică directă, în cadrul căreia medicul va încerca să afle care este cauza durerii, specialistul ar putea să îți recomande și anumite examene neurologice în care va testa conducerea nervoasă, precum Electromiografia (EMG) şi Viteza de conducere nervoasă, cu ajutorul cărora se poate identifica, în mod exact, localizarea leziunilor nervoase. 

Cel mai frecvent însă examenul RMN complementar este suficient pentru a stabili diagnosticul de hernie de disc. 

Tratamentul herniei de disc

În principal, tratamentele medicamentoase pentru hernia de disc au ca scop ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea capacității de mișcare a pacientului, în câteva zile sau săptămâni. 

Imobilizarea relativă a coloanei lombare într-o orteză de tip Lombostat, kineto și fizioterapia sunt metodele de tratament conservator neinvaziv.  

În situația în care acestea nu sunt suficiente pentru ameliorare se poate opta pentru infiltrarea coloanei lombare prin diverse tehnici adaptate localizarii herniei de disc.  

Există situații în care se recurge la metoda chirurgicală, deși asta se întâmplă mai rar. Dacă tratamentele pe bază de medicamente nu funcționează, medicul poate indica nevoia de chirurgie. Dacă, după câteva săptămâni, pacientul prezintă, în continuare, durere, amorțeală, dificultăți în deplasare, chirurgia este soluția cea mai potrivită pentru cazul respectiv. 

În cadrul tratamentului chirurgical al herniei de disc, specialistul elimină porțiunea proeminentă a discului intervertebral, dar în cazuri mai rare poate fi nevoie de eliminarea întregului disc afectat. 

Cea mai bună metodă de tratament pentru fiecare pacient în parte diagnosticat cu hernie de disc este decisă de către medical specialist.  La Royal Hospital, dotările și aparatura de ultimă generație pot asigura o abordare cât mai puțin complicată, cu o perioadă de recuperare rezonabilă, care să redea capacitățile de mișcare ale pacientului. 

Fă-ți o programare la Royal Hospital.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.