2021-11-03
Care sunt simptomele herniei hiatale și ce este de făcut?
Hernia hiatală este caracterizată de o ascensionare a părții superioare a stomacului în cavitatea toracică prin orificiul hiatal al esofagului, adică prin diafragma- mușchiul care separă abdomenul și pieptul.
Dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală în cadrul Royal Hospital te ajută să identifici potențialele simptome ale herniei hiatale. Această problemă de sănătate este tratată cu succes prin chirurgia laparoscopică.
Înainte să îți explicăm prin ce se caracterizează simptomele herniei hiatale, este important să știi, pe scurt, ce este și de ce apare această anomalie.
Despre hernia hiatală
Diafragma are o deschidere mică numită hiatus esofagian, prin care trece tubul alimentar – esofagul, înainte să se conecteze cu stomacul. În cazul unei hernii hiatale, stomacul este împins în sus, prin acea deschidere.
Mulți pacienți cu hernie hiatală nu experimentează simptome.
De ce apare hernia hiatală?
Nu se cunosc în totalitate cauzele care determină apariția herniei hiatale. Dar printre factorii de risc se numără:
- vârsta de peste 50 de ani;
- obezitatea;
- schimbări ale rezistenței diafragmei asociate vârstei;
- rănirea sau accidentarea a zonei, de exemplu ca urmare a unei traume sau a unei intervenții chirurgicale;
- prezența, încă de la naștere, a unui hiatus neobișnuit de mare;
- presiunea persistentă și intensă asupra mușchilor din zonă – așa cum se produce când tușești, vomiți, sau când ridici greutăți;
- esofagul scurt (brahiesofagul) – congenital sau dobândit.
Simptomele herniei hiatale
Mulți pacienți cu hernie hiatală nu experimentează simptome. Unele persoane pot trece prin simptome asemănătoare celor specifice bolii de reflux gastroesofagian (BRGE), precum senzație de arsură, gust amar sau acru la nivelul gâtului, balonare, disconfort sau durere în stomac sau la nivelul esofagului.
Există printre specialiști o dezbatere veche legată de relația dintre BRGE și hernia hiatală deoarece există pacienți care au hernie hiatală, dar nu prezintă și boală de reflux gastroesofagian, în timp ce pacienții cu această afecțiune nu prezintă automat și hernie hiatală. Este demonstrat însă faptul că o hernie hiatală mare este însoțită de reflux gastro-esofagian și că acesta este cazul în care pacientul trebuie să se adreseze medicului chirurg în vederea intervenției.
Simptomele unei hernii hiatale mari sunt diverse și ar trebui să te trimită de urgență la medic, pentru că nu trec de la sine. Ține cont de:
- durere la nivelul abdomenului sau a pieptului, care apare după ce mănânci;
- întoarcerea acidului gastric în esofag;
- senzație de arsură retrosternala, în special când stai pe spate sau când te apleci în față;
- disconfort la înghițire;
- respirație dificilă;
- vomă cu aspect de zaț de cafea, cu sânge;
- regurgitarea lichidelor sau alimentelor ;
- scaun negru – poate evidenția o hemoragie.
Ameliorarea simptomelor herniei hiatale și tratamentul
Este important ca, pentru o bună gestionare a herniei hiatale, să faci anumite schimbări în stilul de viață, ca să poți reduce simptomele. Acest gen de măsuri se iau, de altfel, și în cazul bolii de reflux gastroesofagian:
- pierderea în greutate, dacă ești supraponderal;
- reducerea porțiilor de mâncare;
- evitarea anumitor alimente acide, precum sosul de tomate sau sucurile de fructe, care pot irita esofagul;
- limitarea alimentelor grase sau prăjite, a produselor care conțin cafeină, a piperului, băuturilor carbogazoase etc;
- consumarea alimentelor cu cel puțin trei, patru ore înainte să mergi la culcare, nu mai târziu;
- renunțarea la fumat;
- evitarea articolelor de îmbrăcăminte și a curelelor foarte strânse în zona abdominală;
- tratamentul cu antiacide gastrice – inhibitori de pompă de protoni, blocanți H2.
O metodă modernă de tratament pentru hernia hiatală, care se realizează la Royal Hospital, este intervenția chirurgicală laparoscopică.
Laparoscopia pentru hernia hiatală
O metodă modernă de tratament pentru hernia hiatală, care se realizează la Royal Hospital, este intervenția chirurgicală laparoscopică. Aceasta se realizează prin câteva mici incizii, fiind o operație minim-invazivă.
Această procedură reprezintă o soluție permanentă pentru ameliorarea simptomelor herniei hiatale. Prezintă un risc foarte redus de infecții, nu implică durere, nu lasă semne și necesită o perioadă foarte scurtă de recuperare. Se realizează sub anestezie generală.
Tratamentul chirurgical este singura metodă care vindecă hernia hiatală. Prin operație se corectează refluxul gastroesofagian, prin reducerea întregului stomac și a porțiunii terminale a esofagului în cavitatea abdominală. Totodată, se realizează sutura defectului apărut la nivelul diafragmei. În unele cazuri se aplică și o plasă de consolidare resorbabilă, deoarece aceasta are o serie de beneficii – antibacteriene, reface țesutul conjunctiv și lasă în urmă o reparație de durată. Ca ultim timp operator se crează o valvă anti-reflux în jurul esofagului terminal utilizând porțiunea superioară a stomacului.
Dacă experimentezi simptomele herniei hiatale, te așteptăm la Royal Hospital pentru un consult de specialitate. Dacă soluția cea mai bună pentru situația ta va fi chirurgia laparoscopică, echipa de medici chirurgi ghidată de Dr. Victor Ștefănescu te va ajuta să obții cele mai bune rezultate operatorii și postoperatorii, într-unul dintre cele mai bune spitale din București.