Infertilitatea cuplului

 Imposibilitatea obținerii unei sarcini după un an de contact sexual regulat și neprotejat pentru femeile sub 35 ani și după 6 luni pentru cele cu vârstă peste 35 ani.

 Evaluarea poate fi inițiată chiar mai devreme la femeile cu cicluri menstruale neregulate sau cu factori de risc cunoscuți pentru infertilitate cum ar fi: boală inflamatorie pelvină, endometrioză, malformații ale tractului genital.

 Poate fi primară, când nu există antecedente de sarcini sau secundară, când există cel puțin o sarcină în cadrul cuplului.

Afectează 10-15% din cupluri (1 din 6 cupluri prezintă dificultăți în procreere). În ultimii ani s-a constat că incidența este însă în creștere pentru că există o tendința de a amână sarcina către o vârstă înaintată, fertilitatea scăzând odată cu înaintarea în vârstă.

Cauze ale infertilității:

 Este o afecțiune de cuplu care poate fi de cauză masculină în 40% dintre cazuri, cauză feminină 40% dintre cazuri, cauză mixtă 5-10% dintre cazuri, cauză inexplicabilă (nu poate fi decelată o cauză) în 10-15% dintre cazuri. De aceea este importantă evaluarea concomitentă a ambilor parteneri.
Pentru obținerea unei sarcini sunt necesare mai multe condiții: spermă normală, ovulație prezentă și regulată, trompe permeabile sau cel puțin o trompă permeabilă și uter normal.

Infertilitatea determinată de factori masculini:

 Având în vedere incidența mare a infertilității masculine, spermograma reprezintă principala investigație în explorarea cuplului infertil.
 Dacă numărul, morfologia,  mobilitatea spermatozoizilor sunt afectate, aceștia nu sunt capabili să fertilizeze ovocitul.
 Cea mai frecventă cauză de infertilitate masculină este de origine anatomică congenitală: absența canalului deferent, sindroame genetice sau dobândite: varicocel, antecedente infecțioase sau traumatice locale și mai rar de cauză hormonală, imunologică sau genetică.
 Dacă spermograma este anormală sunt necesare o serie de teste suplimentare: consult urologic, ecografie testiculară, teste infecțioase (spermocultură, examen secreție uretrală, test pentru Chlamydia din secreția uretrală), teste hormonale (FSH, LH, prolactină, testosteron), teste  imunologice (anticorpi antispermatici din spermă) și teste genetice (cariotipul din sângele periferic, testarea fragmentării ADN-ului spermatic, test pentru microdeleții ale cromozomului Y), biopsie testiculară.
Calitatea spermei  poate fi influențată și de fumat, alcool, droguri, anumite medicamente, steroizi, căldură locală excesivă, mediul toxic.

Infertilitatea determinată de factori feminini:

 Tulburările de ovulație
– Cea mai frecventă cauză feminină de infertilitate
– Pentru a avea ovulație în fiecare lună este necesară o interacțiune complexă și adecvată  între hormonii eliberați de hipotalamus, hipofiza și hormonii ovarieni.
– Anovulația (lipsa ovulației) poate fi determinată de o serie de cauze:  sindromul de ovare polichistice (cel mai frecevent), hipo/hipertiroidia, hiperprolactinemia, insuficiența ovariană prematură, eforturi fizice intense, creșteri sau scăderi bruște în greutate, anumite boli sistemice sau medicamente etc.
– Evaluarea profilului hormonal feminin este o etapă importantă în investigarea cuplului infertil, care permit în același timp și aprecierea rezervei ovariene (potențialul de fertilitate).

 O altă cauza frecventă este obstrucția tubară
– Este necesar ca una sau ambele trompe să fie permeabile pentru a permite accesul spermatozoizilor în 1/3 externă a trompei unde are loc fecundația și apoi  transportul zigotului în cavitatea uterină.
– Boala inflamatorie pelvină (anexită) este cea mai frecventă cauză de obstrucție tubară. Alte cauze posibile sunt: aderențe postoperatorii, endometrioză, tuberculoză genitală.
– Permeabilitatea tubară poate fi verificată prin histerosalpingografie  sau laparoscopie.

 Mai rar poate fi implicată în infertilitate o cauză uterină.
– Pentru obținerea și evoluția normală a unei sarcini, cavitatea uterină trebuie să fie  normală ca aspect și dimensiuni și permeabilă.
– Cauzele uterine sunt: malformații ale uterului (uter septat, bicorn, unicorn, didelf), sinechie uterină postavort sau postpartum, formațiuni intracavitare (polip, fibrom).

 Cauza cervicală
– Colul joacă un rol important în fertilitate prin intermediul mucusului cervical întrucât permite ascensiunea spermatozoizilor în cavitatea uterină.
– Alterarea calității mucusului cervical de natură hormonală, infecțioasă sau prin secreția de anticorpi antispermatici determină infertilitate.

În 10 – 15% din cazuri infertilitatea este inexplicabilă (nu poate fi identificată o cauză).

Metode Diagnostice :

 Histerosalpingografia
– Este o metodă diagnostică  radiologică care utilizează raze X  și o substanță de contrast care se introduce prin col în cavitatea uterină prin care se evaluează interiorul uterului și al trompelor uterine.
– Permite diagnosticarea unor anomalii uterine, a obstrucției tubare distale dar are o sensibilitate mai mică în decelarea obstrucției tubare proximale datorat spasmului tubar și  nu poate diagnostica aderențele peritubare sau endometrioza.
– Având în vedere aceste deficiențe, laparoscopia este mult mai sensibilă.

 Laparoscopia 
– Este o metodă chirurgicală minim invazivă, atât diagnostică (care permite  evaluarea directă a organelor pelvice și abdominale), cât și terapeutică, întrucât permite și tratarea anomaliilor depistate care pot afecta fertilitatea (aderențe, endometrioză, chisturi ovariene, hidrosalpinx).
– Se efectuează sub anestezie generală și necesită 1-2 zile de internare.

 Histeroscopia
– Permite evaluarea directă a cavitatii uterine cât și tratamentul eventualelor anomalii depistate.
– Se efectuează sub anestezie generală, durează în medie 15-30 minute și necesită uneori 1 zi de spitalizare.
– Astfel laparoscopia combinată cu histeroscopia poate evita efectuarea histerosalpingografiei, fiind indicate mai ales când se suspectează endometrioza sau aderențe pelvine.

Nu ai timp să fii bolnavă?

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.