2022-04-27
Mamografia și rolul acesteia în depistarea cancerului mamar
Cel mai important rol al mamografiei este depistarea cancerului mamar înainte ca pacienta să simtă că îl are și înainte ca medicul său ginecolog să îl poată palpa. Pentru asta, orice femeie de peste 40 de ani ar trebui să solicite câte o mamografie în fiecare an.
Aceasta se numește prevenție, sau screening pentru cancerul de sân. Astfel, depistarea cancerului se va face într-un stadiu precoce, cel mai probabil vindecabil. Atunci când cancerul mamar se manifestă, adică atunci când pacienta deja simte ceva anormal în san (cel mai adesea simte un nodul), pacienta va primi tratament, dar va avea mai puține șanse să se vindece.
Acest sfat trebuie să îl primiți de la orice medic, indiferent de specialitatea sa, dar cei mai în măsură să vi-l dea sunt medicul de familie, medicul ginecolog, medicul oncolog și medicul radiolog.
Pentru a fi programată la mamografie de screening nu este obligatorie o indicație scrisă din partea unui medic curant, cu condiția să fi trecut minim 12 luni de la ultima mamografie.
Dr. Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală, în cadrul Royal Hospital Bucuresti, îți vorbește într-un limbaj accesibil despre mamografie și rolul acesteia în depistarea cancerului mamar, răspunzând la cele mai frecvente întrebări ale pacientelor sale.
Ce este mamografia și cum mă ajută cea cu tomosinteză?
Mamografia este o radiografie a sânului, o imagine, o umbră, o proiecție bidimensională pe care întregul sân o lasă pe un film. Cu cât sânul este mai dens și are mai multe structuri, așa cum au majoritatea femeilor tinere, cu atât imaginea mamografică a sânului este mai greu de interpretat. Din acest motiv, apariția tomosintezei a îmbunătățit mult diagnosticul sânului dens, fiindcă tomosinteza, care este o continuare a examenului mamografic, este capabilă să scaneze sânul din mai multe unghiuri și apoi să reconstruiască tridimensional întregul sân, motiv pentru care tomosintezei i se mai spune și mamografie 3D. E ca atunci când vrei să afli câte stafide sunt într-un jeleu mare și te uiți așa la el, și zici că sunt cam 30, aceea este mamografia. Dar, dacă tai jeleul în felii, te uiți la fiecare felie în parte și știi exact câte stafide are fiecare felie, le aduni și știi precis că sunt 27. Aceea este tomosinteza.
Ce este screeningul cancerului mamar?
Este un examen mamografic, anual, o mamografie bilaterală (a ambilor sâni), în câte două incidențe, pentru detectarea cancerului de sân, la toate femeile asimptomatice, care nu sunt însărcinate, imediat după ce ele au împlinit vârsta de 40 de ani, până la sfârșitul vieții lor. 75% din cancerele mamare apar la femei fără factori de risc identificabili. În screening sunt incluse evident și femeile cu implanturi mamare.
De ce se face mamografie preventivă după vârsta de 40 de ani?
După împlinirea vârstei de 40 de ani, orice femeie ar fi bine să facă o mamografie pe an, dar răspunsul poate fi nuanțat și particularizat.
În general, cancerul apare mai frecvent la oamenii în vârstă și mai rar la tineri, așa încât, pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, ritmul screeningului nu trebuie nicidecum să scadă, ci să crească, din cauza creșterii incidenței bolii.
Pe de altă parte, cu cât femeia e mai tânără, cu atât sânii săi sunt mai denși și mai greu de diagnosticat, mai ales la mamografie. Prin urmare, valoarea diagnostică a mamografiei este din ce în ce mai mare pe măsură ce femeia înaintează în vârstă. Din fericire, exact forma de cancer mamar care nu poate fi depistată decât mamografic, și anume cea cu microcalcificări polimorfe, poate fi pusă în evidență în 100% din cazuri, indiferent cât de dens este sânul și indiferent cât de tânără este pacienta. Acesta este principalul beneficiu pe care îl aduce mamografia în diagnosticul cancerului de sân.
Împlinirea vârstei de 40 de ani este doar un reper statistic, nicidecum limita strictă dintre indicație și contraindicație (oricum, singura contraindicație absolută pentru mamografie este sarcina).
Acest reper temporal rezultă din statisticile în care s-a studiat relația dintre incidența cancerului de sân și o anumită regiune geografică, iar România nu este pe primul loc la incidența cancerului de sân, dar nu este nicidecum pe ultimul. Prin urmare, în condițiile în care România încă nu poate susține nici economic, nici educațional un program de screening al cancerului de sân, sarcina le revine tuturor medicilor să le convingă pe paciente să nu uite de acest control și de mamografia de rutină.
Cu cât vârsta pacientei este mai mică, iar sânul său este mai dens, cu atât riscul de a rata diagnosticul este mai mare și, atunci, orice medic ar vrea să o investigheze mai des. Cu cât vârsta pacientei este mai mare, cu atât riscul statistic de a avea un cancer este mai mare. Așa încât, recomandarea pe care o fac eu pacientei care a împlinit deja 40 de ani este să vină anual la mamografia de control, sau la maxim doi ani.
Am nevoie de mamografie și înainte de 40 de ani?
Răspunsul scurt pentru pacientele sub 40 de ani este: nu de rutină. Adică nu vor face mamografie fără o indicație semnată de medicul curant, pentru caracterizarea suplimentară a unei anomalii deja cunoscută la ecografie sau la examenul clinic.
Există totuși situații particulare în care unele paciente asimptomatice chiar trebuie să fie investigate de rutină, înainte să împlinească 40 de ani: cele ale căror rude de gradul întâi au fost diagnosticate cu cancer de sân înainte de vârsta de 50 de ani; în acele situații, mamografia anuală este indicată începând cu 10 ani mai devreme decât vârsta acelui diagnostic. De exemplu, dacă mama a fost diagnosticată cu cancer de sân la vârsta de 40 de ani, atunci fiica va face prima mamografie de control la 30 de ani.
Am peste 40 de ani și am făcut o mamografie cu rezultat normal. De ce trebuie să mai fac și o ecografie mamară?
Nu există nicio metodă senologică absolută, atât mamografia cât și ecografia și rezonanța magnetică sunt complementare. Dacă sânii dumneavoastră sunt denși, ecografia după mamografie va aduce detalii valoroase; în plus, la ecografie vor putea fi examinate axilele în întregime, lucru care la mamografie este imposibil tehnic. Dar, pentru a răspunde la o asemenea întrebare, în primul rând va trebui să aveți încredere în medicul care vi le recomandă. Și exact asta să și faceți: întâi să vă interesați în ce medic puteți avea încredere să vă lăsați pe mâna lui, în loc să vă duceți la el fără să-l cunoașteți, iar apoi să căutați alt medic, care să vă spună dacă primul a zis bine.
Rezultatul mamografiei îl primesc pe loc?
La Royal Hospital, da. La Royal Hospital, interpretarea imaginilor este făcută de medicul radiolog, în 10-15 minute de la expunerea sânilor, iar raportul său scris și semnat, compact discul și clișeele le veți primi pentru a i le aduce la cunoștință medicului curant (ginecolog sau medic de familie). În plus, în București, la Royal Hospital aveți ocazia să discutați personal problema dumneavoastră și cu medicul radiolog, care vă va corela mamografia atât cu informațiile clinice, cât și cu alte investigații anterioare (mamografii, ecografii sau rezonanță magnetică).
Și de la mamografie știu 100% dacă am cancer sau nu?
Nu. Nicio metodă radiologică nu este absolută: nici mamografia, nici ecografia, nici rezonanța magnetică. Dar, în funcție de aspectul radiologic, se stabilește conduita ulterioară:
- dacă imaginea sânului este normală, nu rămâne decât să fiți urmărită anual;
- dacă în imagine există modificări cu aspect benign, veți fi urmărită în continuare anual sau cel mult mai des (de exemplu la 6 luni);
- dacă în imaginea sânului există modificări suspecte pentru cancer, veți fi investigată clinic și paraclinic maximal și apoi vi se va recolta țesut din anomalia mamară (prin puncție sau prin excizie), pentru a putea primi diagnosticul definitiv, la microscop, de la medicul anatomo-patolog.
Pregătire pentru mamografie. Doare?
Nu. Compresia sânului se face doar atât cât suportă pacienta; compresia nu este automată și nu depinde de aparat, indiferent cât de vechi sau de nou ar fi ci, depinde de cât de corect și cât de tare comprimă tehnicianul radiolog sau medicul radiolog care efectuează mamografia. Compresia se va face lent și progresiv, ca pacienta să aibă timp să spună când începe să simtă disconfort, iar atunci compresia se oprește. Astfel, disconfortul resimțit de pacientă în timpul compresiei sânului va exista atât în mamografia convențională, cât și în cea digitală, cu sau fără tomosinteză.
Pacientele trebuie să înțeleagă necesitatea compresiei sânului în timpul examinării, deoarece cu cât sânul este mai comprimat, cu atât imaginea este mai clară și șansele unui diagnostic corect sunt mai mari. De asemenea, în timpul compresiei sânului, pacienta trebuie să rămână nemișcată. Aceste două cerințe (compresia sânului și poziția nemișcată a pacientei) sunt la fel de importante pentru calitatea imaginii, indiferent de cât de vechi sau de nou este aparatul. Totuși, mai mult decât orice, contează răbdarea și experiența radiologului. Restul e marketing.
Mamografia iradiază?
Răspunsul scurt este da. Dar întrebarea corectă este cât de mult iradiază mamografia?
O mamografie iradiază la fel de mult ca un zbor cu avionul dus-întors transoceanic. Pentru pacientele care nu zboară cu avionul, doza de la mamografie este cât iradierea naturală de pe planeta noastră timp de două săptămâni; cu alte cuvinte, oricare dintre noi, femeie sau bărbat, copil sau bătrân, încasează în fiecare an (52 de săptămâni) echivalentul a 26 de mamografii. Deci, cea de screening anual ar fi a 27-a. Așa că răspunsul decent la întrebarea dacă mamografia iradiază este: aproape deloc.
Se poate sparge un implant mamar la mamografie?
Dacă nu era spart dinainte, nu. Oricum, la Royal Hospital nu comprimăm sânul cu implant cu mai mult de 70N (echivalentul a 7kg) în timpul mamografiei, iar implantul a fost construit să reziste la de zeci de ori mai multă presiune.
Cum te pregătești pentru mamografie?
Când vii la Royal Hospital în București pentru mamografie, este important ca, anterior procedurii, să urmezi câteva sfaturi de bază, astfel încât experiența ta să fie cât mai ușoară, iar rezultatele să fie cât mai concludente.
- Dacă ai mai avut parte de alte investigații la sân, este important să te prezinți cu ele.
- Evită să programezi o mamografie în timpul menstruației, sânii fiind foarte sensibili.
- Este important să nu folosești nici deodorant pudră, nici cremă în zona axilei, la mamografie, pentru a nu modifica nedorit imaginea mamografica.
- Va trebui să te dezbraci de la brâu în sus, așa încât nu veni îmbrăcată în rochie, ci în ceva mai lejer.
- Evită purtarea colierelor, sau a altor bijuterii, la gât.
- Dacă ai implanturi mamare, discută cu medicul tău acest aspect, mamografia se poate realiza și în cazul tău, însă este nevoie ca specialistul să aibă experiență în situația dată.
Mamografia nu se face femeilor însărcinate!
La Royal Hospital, poți beneficia de mamografie digitală realizată cu cea mai performantă aparatură, la un preț foarte accesibil.
Toate pacientele care au mai făcut o mamografie la Royal Hospital sau la Gynecoland, vor avea reducere de până la ~25% pentru toate mamografiile pe care urmează să le facă la noi.
Echipa Royal Hospital București este formată din cei mai buni medici ginecologi, oncologi, radiologi, cu toții dedicați prevenției, diagnosticului și tratamentului patologiilor sânului.
Fă-ți acum o programare la Royal Hospital!