2018-03-04
Mastectomia – condamnare sau salvare?
Vestea necesității unei operații invazive pentru tratarea cancerului de sân, așa cum este mastectomia, are o imensă greutate emoțională și poate produce o traumă psihică particulară. Dar ea este, totodată, o a doua șansă la viață!
Astăzi, statisticile OMS semnalează că la fiecare 2 minute, pe glob, o femeie moare ca urmare a neoplasmului mamar, acesta rămânând principala cauză de deces prin cancer la femeie, iar datele epidemiologice arată o creștere constantă a incidenței, asociată cu scăderea vârstei de apariție.
Pentru o experiență medicală favorabilă, cu un nivel minim de stres, finalizată prin redobândirea sănătății și reinserția cu succes în viața familială și socială, femeile se pot adresa unui centru medical de senologie (sănătate mamară).
Spitalul privat ROYAL HOSPITAL BUCHAREST este specializat în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor mamare, prin planuri de tratament complexe, diferențiate și adaptate fiecărui caz în parte, abordate multidisciplinar prin colaborarea specialiștilor: senolog, ginecolog, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, psiholog, chirurg estetician ș.a., acesta dovedindu-se cea mai bună cale de rezolvare a cazurilor de cancer mamar.
Mastectomia preventivă – un subiect controversat
În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere a numărului de femei care solicită o operație de extirpare a sânului, efect cauzat de mastectomia preventivă efectuată de actrița Angelina Jolie, la începutul acestui an. Pe de-o parte, efectul “Angelina” a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a cancerului mamar, determinând femeile să se informeze cu privire la această afecțiune și să acționeze asupra ei.
Pe de altă parte, se pune întrebarea:
Este cu adevărat necesară mastectomia,
în cazul femeilor cu risc mare de a dezvolta un cancer mamar?
„Deși cancerul de sân este determinat cel mai adesea de o mutație genetică transmisă familial pe cale maternă, este greșit să gândim că dacă avem mutația genetică vom face sigur cancer. Genele inclavate în celule nu sunt doar de la mamă, ci și de la tată, iar combinația lor face ca expresia genetică în timp, să nu determine obligatoriu apariția cancerului”,
explică Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul ROYAL HOSPITAL BUCHAREST.
Este recomandat ca femeile cu istoric familial de cancer mamar să efectueze un test genetic de evaluare a riscului de a dezvoltă acesta afecțiune și, cel mai important, să monitorizeze în permanentă sănătatea lor mamară, prin controlul anual de rutină, însoțit de ecografie mamară / mamografie digitală/RMN, întrucât descoperirea în stadii incipiente a neoplasmelor mamare s-a dovedit, până în acest moment, factorul care influențează în cea mai mare măsură rata de supraviețuire.
Când este recomandată mastectomia?
În cancerul de sân diagnosticat, indicațiile operatorii pot varia în funcție de extensia tumorală, de localizarea acesteia, de gradul de diferențiere tumorală, de vârsta pacientei, de dorința acesteia.
În funcție de extensia invaziei țesutului, se poate extirpa doar tumora (tumorectomie), un sector mamar (sectorectomie), un cadran mamar (quadrantectomie) sau întreg sânul (mastectomie) – intervenție asociată adesea cu îndepărtarea ganglionilor din axila (limfadenectomie axilară). Mastectomia este operația prin care se extirpă în întregime sânul, cu tegumentul de deasupra și profund, până la mușchiul pectoral (inclusiv fascia prepectorala).
Este indicată în următoarele situații:
- când dimensiunile tumorei sunt mai mari de 4cm;
- când tumora este localizată central;
- în funcție de raportul tumoră-sân (sănii mici sunt mai susceptibili pentru mastectomie);
- când există tumori multiple în sâni;
- în cazul femeilor în vârstă;
- femeilor sub 35 de ani, când riscul de recidivă locală este de 3 ori mai mare decât în cazul femeilor cu vârsta de peste 56 de ani;
- atunci când sunt depistate mutații genetice BRCA 1, ș.a.
De cele mai multe ori, operația se vindecă în 14-20 de zile, pansamentul putând fi dat jos chiar de a doua zi. După operație, se menține un drenaj pentru 7-10 zile, pacienta fiind instruită în vederea efectuării zilnice a exercițiilor de stimulare a circulației la nivelul mâinii asociate drenajului.
„La ROYAL HOSPITAL BUCHAREST ne concentrăm pe localizarea precisă, descrierea exactă și marcarea preoperatorie a leziunilor, pentru a limita zona de rezecție a țesutului mamar și, implicit, pentru rezultate terapeutice și estetice optime. În plus, asigurăm consiliere psihologică ca adjuvant de nădejde în abordarea terapeutică a pacientelor, lucru ce s-a dovedit extrem de benefic. Vindecarea se încheie prin restabilirea integrității anatomice a sânului și a statusului psihologic al femeii, datorită chirurgiei estetice care permite refacerea sânului după diferite tipuri de intervenții oncologice. Mai nou, chirurgia oncoplastica oferă posibilitatea realizării operațiilor oncologice și plastice în cadrul aceleiași intervenții pentru ca, în final, rezultatele terapeutice și estetice să fie excepționale”,
adaugă Dr. Ioan Stoian.
Spitalul privat ROYAL HOSPITAL BUCHAREST
întrunește toate condițiile necesare pentru ca pacientele să plece cu cele mai bune rezultate în vindecarea cancerului de sân:
o echipă medicală supraspecializată în chirurgia sânului patologic, având o experiență vastă în diagnosticarea și tratamentul tuturor afecțiunilor sânului;
un spital cu echipamente și dotări de ultima generație, ce permite efectuarea oricărui tip de intervenție chirurgicală;
o gamă complexă de servicii în sfera mamară, genitală, estetică, psihologică ș.a.;
un ambient elegant, intim și confortabil, favorabil vindecării și un personal profesionist și apropiat de pacient.
- consultații și investigații de explorare a sânilor, cu rezultate, a căror acuratețe ajunge până la 90%;
- examene histopatologice obținute prin biopsii mamare (singurul examen ce oferă rezultatul de certitudine a cancerului);
- examene histopatologice intraoperatorii (extemporanee “la gheață”) care dictează conduita terapeutică adecvată, chiar în timpul operației;
- teste genetice ce determină riscul de a dezvoltă cancer mamar;
- intervenții chirurgicale mamare cu grade ridicate de dificultate;
- terapie psihologică;
- chirurgie plastică a sânului.