2022-04-18
Ce este mastectomia și când se recomandă?
Cancerul de sân este unul dintre cele mai deprimante diagnostice pe care le poate primi o femeie. Intervenția chirurgicală numită mastectomie este una dintre metodele de bază în tratamentul cancerului.
Dr. Cristian Jumuga, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, în cadrul Royal Hospital, supraspecializat în chirurgia oncologică a sânului, îți explică ce este mastectomia și când este necesar să o faci.
Ce este mastectomia?
Mastectomia este o operație care poate salva vieți, dat fiind că pe plan global povara cancerului mamar este foarte mare. Doar în 2020, aproximativ 2.3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer mamar, în lume, și s-au înregistrat peste 685.000 de decese, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale, în cancerul mamar, în funcție de extensia bolii.
Lumpectomie
Atunci când este extirpata limitat doar tumora cu foarte puțin țesut sănătos în jur.
Sectorectomie
Excizia largă a tumorii în țesut sănătos.
Quadrantectomie
Când se îndepărtează chirurgical un cadran mamar.
Mastectomie
Este un tip de intervenție chirurgicală prin care se efectuează extirparea în întregime a unuia sau a ambilor sâni afectați de cancer.
Mastectomia este recomandată în funcție de anumiți factori precum localizarea și dimensiunea tumorii, tipul tumorii, opțiunea pacientei, volumul sânului, astfel:
- dacă tumora are o localizare centrală;
- dacă boala este avansată locoregional;
- dacă tumora este voluminoasă;
- când se descoperă mai multe tumori în sân;
- dacă volumul sânului este mic și nu permite chirurgia conservatoare;
- dacă mamografia relevă microcalcificări difuze;
- dacă este contraindicată radioterapia postoperatorie;
- în cazul existenței unor mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2.
Tipuri de mastectomie
Operația de mastectomie poate fi de mai multe tipuri. Medicul tău chirurg îți va recomanda procedura potrivită, în funcție de diagnosticul tău specific. Diferența dintre tipurile de mastectomie este dată de cantitatea de țesut care trebuie eliminată.
Mastectomia totală (simplă)
În cadrul acestei operații, medicul chirurg va elimina întregul sân afectat de tumoră. Este potrivită pentru cancerul în situ extensiv (stadiul 0) care nu este încă invaziv. Se păstrează ganglionii axilari, precum și mușchiul de sub sân.
Mastectomia radicală/ultraradicală
Această operație se efectuează extrem de rar în prezent; se realizează în cazurile în care cancerul s-a răspândit la nivelul țesutului muscular. Se îndepărtează întregul sân, precum și ganglionii limfatici și mușchii pectorali.
Mastectomia radicală modificată
Este intervenția chirurgicală standard atunci când se indică mastectomia; presupune îndepărtarea sânului în întregime împreună cu fascia mușchiului pectoral; operația se însoțește fie de limfadenectomie axilară fie de excizia ganglionului santinelă. Acest tip de mastectomie păstrează mușchiul pectoral și o parte mai mică din tegumentul sânului.
Mastectomia cu conservarea tegumentului
Sau mastectomia cu conservarea complexului areolomamelonar – sunt tehnici de mastectomie care pot fi aplicate în anumite cazuri selectate și care permit reconstrucția mamară în același timp operator.
Mastectomia dublă (bilaterală)
Reprezintă extirparea ambilor sâni, simultan. Operația se realizează la fel ca mastectomia totală, doar că la ambii sâni.
Mastectomia profilactică
Există situații mai rare în care se poate realiza o dublă mastectomie în scop pur preventiv, la paciente care nu suferă încă de cancer mamar, dar care, pe fondul unor mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2, prezintă un grad de risc extrem de ridicat de boală.
Operație și recuperare
Mastectomia se realizează sub anestezie generală și durează în jur de 1-3 ore, de la caz la caz. Pacienta primește un antibiotic perioperator în scop profilactic, precum și un anticoagulant, în vederea prevenirii trombozei venoase post-operatorii.
După mastectomie, este necesar ca o pacientă să rămână internată aproximativ 2-3 zile, pentru supraveghere medicală.
Ulterior, după externare, pacienta va menține o perioadă tuburile de drenaj, iar la aproximativ 10 – 20 zile se înlătură firele de sutură și tuburile de dren. În această perioadă va menține legătura cu medicul chirurg (se va prezenta la anumite controale de monitorizare postoperatorie până când se vindecă operația și se suprimă tuburile de drenaj). În acest timp, pacienta va fi instruită astfel încât să învețe cum să-și îngrijească zona post-operatorie, cum să aibă grijă de tuburile de dren, ce activități trebuie să evite și pentru ce perioadă, cum să facă exerciții care să o ajute să-și crească mobilitatea brațului, etc.
La circa 3-4 săptămâni de la operație, pacienta va discuta cu medicul rezultatul examenului anatomo-patologic. Va fi de asemenea necesar consultul oncologic si vor fi discutate posibile alte tratamente necesare postoperator.
Posibile complicații care pot să apară după mastectomie pot fi:
- durerea
- infecția
- umflarea brațului
- necroza pielii
- sensibilitate sporită în zona operației
- amorțeală etc.
După operație, pacienta își va relua gradual activitățile obișnuite.
Dacă ai fost diagnosticată cu cancer la sân și ai nevoie de o intervenție chirurgicală, inclusiv mastectomie, fă-ți o programare la Royal Hospital. Aici te așteaptă o echipă medicală supraspecializată în chirurgia sânului patologic, cu o experiență vastă în diagnosticarea și tratarea bolii.
Articol realizat cu sprijinul Dr. JUMUGA CRISTIAN, medic ginecolog specializat în diagnosticul și tratamentul chirurgical al cancerului la sân.