Menopauza – ce se întâmplă cu hormonii și cu activitatea sexuală

Menopauza, conform Organizației Mondiale de Sănătate, reprezintă încetarea permanentă a menstruației care rezultă din pierderea activității foliculare ovariene.

După o perioadă de 12 luni de amenoree de la ultima menstruație a femeii în cauză,  se observă o diminuare aproape completă a funcției ovariene. Ca urmare a scăderii nivelului de hormoni ovarieni, efectele resimțite de femei pot fi:

  •  1) Imediate : simptome vasomotorii, tulburări de dispoziție, dereglări ale somnului, disfuncții sexuale, uscăciunea mucoasei vaginale
  •  2) Pe termen lung: diminuarea și încetarea funcției reproductive, creșterea riscului de instalare a bolilor cardiovasculare, osteoporoză și chiar demență.

Odată cu instalarea menopauzei, femeia poate observa numeroase modificări care apar și care pot cauza tulburări în mecanismul unei vieți normale. Ne referim aici la scăderea estrogenului, care are drept rezultate directe uscarea pielii, tulburările de somn, anxietatea și/sau depresia, etc. Cea  mai importantă schimbare se va observa la nivelul libidoului, unde se va înregistra o scăderea a acestuia tocmai din cauza scăderii estrogenului : diminuarea fluxului sanguin la nivelul vaginului afectează lubrifierea vaginală, ducând la neplăceri în timpul actului sexual.  Durerea în timpul contactului sexual este o situație destul de frecventă după menopauză, iar această situație, dacă nu este rezolvată, poate afecta buna relație cu partenerul de viață.

Este momentul să treceți peste sentimentul de jenă și să mergeți să consultați un medic specialist ginecolog care, pe lângă efectuarea unui consult ginecologic de rutină, vă va recomanda și modalități de combatere a uscăciunii vaginale (ca de exemplu folosirea de lubrifianți, evitarea folosirii gelurilor de duș și a soluțiilor de curățare intravaginale, tratament hormonal, etc).

Tratamentul de substituire hormonală ameliorează uscăciunea vaginală. Însă, dacă nu vreți să apelați la acest tip de tratament, puteți opta pentru aplicarea locală (la nivelul vaginului) de estrogen, pentru a crește fluxul natural de lubrifiere.

Ca modalități de tratament, femeile au opțiuni multiple: cremă cu estrogen, ovule, tablete mici sau inele vaginale cu eliberare de estrogen, ce trebuie menținute local timp de 3 luni. Pentru că problemele acestea sunt, de regulă, temporare, discuțiile cu partenerul în legătură cu acest subiect sunt binevenite, fiind un real ajutor în surmontarea tulburărilor emoționale pe care femeile le resimt în această perioadă. Stabilirea unei relații deschise cu medicul ginecolog și urmarea tratamentului recomandat de acesta în vederea tratării simptomelor din menopauză pot duce la creșterea libidoului și a stării generale de bine. Menținerea unei relații sănătoase de cuplu va depinde întotdeauna de păstrarea în limite normale a nivelului hormonal, atât de necesar susținerii unei stări fizice și psihice optime.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.