2022-06-09
Ce este proteza de genunchi și când ai nevoie de ea?
Proteza totală de genunchi este utilizată cel mai frecvent în afectarea degenerativă a suprafețelor articulare ale genunchiului, iar intervenția chirurgicală se numește artroplastie totală de genunchi. Dr. Marius Moga, Conf. Univ. UMF Carol Davila, medic primar ortopedie și traumatologie, îți explică tot ce trebuie să știi despre proteza de genunchi și artroplastia de genunchi, la Royal Hospital.
De ce ai nevoie de proteză la genunchi?
Artroplastia genunchiului înseamnă, pe înțelesul tuturor, înlocuirea completă sau parțială a suprafețelor articulare afectate ale genunchiului cu implanturi protetice (proteză genunchi), din diverse materiale, cu sau fără ciment ortopedic, mai exact în diagnosticul de gonartroză globală/ tricompartimentală sau artroză unicompartimentală a genunchiului primară sau secundară.
Gonartroza reprezintă o afecțiune degenerativă cronică, progresivă, a articulației genunchiului, cea mai mare articulație din organismul uman. Cauzele de degradare sau de uzură a cartilajului articular sunt multiple:
- greutatea sau vârsta pacientului („îmbătrânirea” cartilajului)
- traumatisme articulare (fracturi, luxații, entorse de genunchi, rupturi cronice ligamentare sau meniscale)
- afecțiuni reumatismale cronice (sinovite reumatismale sau sinovite cronice specifice/nespecifice).
De fiecare dată când se diagnostichează o gonartroză trebuie să identificăm și factorii favorizanți de instalare sau agravare a degradării cartilajului articular:
- vârsta
- tulburări de ax mecanic
- traumatisme
- obezitate
- afecțiuni cronice inflamatorii
- diabetul zaharat
- hiperuricemia.
Durerile cronice care pot să apară la nivelul genunchiului, inițial sunt ușoare sau moderate, însă cu timpul ele devin invalidante, afectând stilul de viață al pacientului. Durerile inițiale au un caracter mecanic, adică sunt declanșate și accentuate de mișcare, mers, stat mult în picioare și sunt calmate de repaus. În fazele avansate de artroză a genunchiului apar și fenomenele inflamatorii care vor accentua și mai mult durerile, acestea devenind aproape permanente.
Înlocuirea totală a genunchiului (proteză genunchi) este una dintre cele mai de succes proceduri medicale, dar și una din cele mai dificile intervenții chirurgicale, fiind încadrată în intervențiile chirurgicale majore. Riscul anestezico-chirurgical crește foarte mult la pacienții fumători, diabetici, arteriopati, cu insuficiențe venoase cronice și varice hidrostatice, cardiopatii cu insuficiențe cardiace și neuropatii cu deficite neuro-motorii.
Este proteza de genunchi pentru tine?
Decizia de a urma o intervenție chirurgicală de înlocuire totală a genunchiului și instalarea unei proteze de genunchi se ia între medic și pacient. Medicul ortoped este cel care va evalua amănunțit dacă ar trebui să ai sau nu o proteză de genunchi.
Proteza de genunchi se recomandă atunci când:
- durerile de genunchi sunt mari
- rigiditatea genunchiului devine invalidantă, cu afectarea mersului și limitarea activitățile de rutină
- apar dureri care nu mai cedează la tratamentul medicamentos (antialgice, antiinflamatoare) sau în fizioterapie, la pacienții diagnosticați cu gonartroză avansată tricompartimentală cu sau fără deformarea genunchiului.
Există posibilitatea de a avea o proteză de genunchi parțială, în caz de afectare unicompartimentală, după o atentă examinare clinică și imagistică a genunchiului, în anumite condiții stabilite numai de către medicul ortoped și în funcție de experiența acestuia. Există posibilitatea implantării minim-invazive a protezei de genunchi și de personalizare a blocurilor de tăiere, dar depinde de greutatea pacientului, de gradul de uzură al genunchiului și de experiența medicului.
Cum se montează proteza de genunchi?
Pentru a ajunge să operăm un pacient cu proteză totală/parțială de genunchi, acesta trebuie să îndeplinească anumite condiții obligatorii:
- Stare de sănătate bună, având nevoie de avizul cardiologic, neurologic și anestezic
- Greutatea pacientului să fie rezonabilă
- Pacientul să nu aibă niciun focar infecțios local sau la distanță
- Pacientul să fie cooperant, echilibrat psiho-emoțional, să înțeleagă amploarea intervenției chirurgicale, riscurile operatorii
- Pacientul să aibă posibilități de recuperare postoperatorie (cabinet de recuperare, fiziokinetoterapie, mobilizare pasivă cu Kinetec, cadru metalic sau cârje postoperator).
Durata intervenției chirurgicale de proteză la genunchi este un criteriu greu de interpretat. Ideal ar fi ca durata intervenției chirurgicale să fie cât mai scăzută, poate chiar sub o oră. Acest lucru se poate realiza numai de o echipă chirurgicală experimentată, cu dotările complete ale sălii de operație, cu blocuri personalizate de tăiere, cu instrumentar de ultimă generație și proteze de genunchi de înaltă calitate, cu o tehnică chirurgicală standardizată și impecabilă, scopul acestei operații fiind doar unul singur și anume implantarea perfect dimensionată și balansată ligamentar a unei proteze de genunchi care să redea funcția completă a genunchiului cu reluarea activității cotidiene a pacientului.
Tipul de anestezie va fi decis de medicul anestezist în funcție de patologiile asociate, regula fiind rahianestezie cu anestezie peridurală (cateter lăsat și postoperator pentru analgezie).
Descrierea intervenției chirurgicale
Abordul chirurgical al genunchiului se face pe fața anterioară, cu expunerea suprafețelor articulare uzate. Acestea sunt rezecate sub controlul ghidat de instrumentar și apoi, după testarea stabilității atât în flexie cât și în extensie a genunchiului, se fixează piesele protetice finale, cel mai frecvent prin cimentare (piesa femurală metalică și piesa tibială metalică) și apoi piesa de joncțiune dintre femur și tibie din polietilenă fixată pe piesa tibială, cu sau fără protezarea rotulei (prin cimentare).
Postoperator, pacientul se poate mobiliza rapid cu ajutorul cadrului metalic, cu sprijin complet sau parțial pe piciorul operat. Celelalte recomandări postoperatorii vor fi:
- profilaxie anticoagulantă cu Xarelto/Pradaxa sau injectabil cu heparine cu masă moleculară mică 15 zile
- tratament antialgic cu Paracetamol/ Doreta și antiinflamator cu AINS selective/cu protecție gastrică
- crioterapie locală
- mobilizarea activă a piciorului, pasivă a genunchiului pe kinetec și activă la marginea patului și la planul patului.
Pentru mai multe detalii despre proteza de genunchi și artroscopia totală de genunchi, te invităm să îți faci o programare la Royal Hospital. Ortopezii noștri sunt aici, pentru tine, ca să te ajute să iei cele mai bune decizii pentru sănătatea ta.