2022-05-10
O reconstrucție mamară la Royal Hospital – răspunsul mai multor întrebări
Dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Royal Hospital, supraspecializat în oncologie genito-mamară, te ajută să înțelegi în ce situații ar trebui să te prezinți la un consult de specialitate pentru a determina dacă sau când este posibilă o reconstrucție mamară după mastectomie, ce presupune o astfel de intervenție sau cum decurge recuperarea.
Când este necesară o reconstrucție mamară?
Specialiștii Royal Hospital din București se confruntă adesea cu situații clinice în care o reconstrucție mamară este cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacientelor.
În tratamentul cancerului de sân, mastectomia – intervenția chirurgicală ce presupune înlăturarea totală a sânului – este una din metodele terapeutice de bază, crescând șansele de supraviețuire a pacientelor cu diagnostic oncologic.
Pe lângă evidentele efecte benefice, intervenția de mastectomie aduce cu sine disconfort și suferință, mai ales la nivel psihic. Pentru a reduce aceste efecte nedorite, o reconstrucție mamară după mastectomie este o soluție mai mult decât binevenită.
Ce presupune operația de reconstrucție mamară după mastectomie?
Întrucât mastectomia presupune înlăturarea sânului pacientei, operația de reconstrucție de sân îi va permite acesteia revenirea pe cat posibil la o formă anatomică normală, cat mai apropiata de cea de dinainte de mastectomie.
Este o soluție ce facilitează recuperarea la nivel emoțional, îmbunătățește calitatea vieții pacientei, ajutând-o să-și revină, treptat, la activitățile ce țin de o viață socială normală.
Ce soluții de reconstrucție mamară după mastectomie sunt recomandate?
Mastectomia cu reconstrucție mamară imediată este o soluție care, atunci când situația medicală a pacientei o permite, asigură o binevenită stare de confort psihic. Practic, din operația de mastectomie, pacienta nu se va trezi fără sân ci cu un sân reconstruit, ceea ce o va sprijini emoțional în procesul de recuperare după intervenție.
Reconstrucția sânului (mamară) se poate face cu țesut propriu, cu implant sau combinând cele două metode. Echipa medicală va stabili, în funcție de specificul fiecărui caz în parte, care este soluția optimă pentru reconstrucția de sân.
Cum decurge recuperarea după operația de reconstrucție mamară?
Specialiștii Royal Hospital care realizează intervenții de reconstrucție mamară după mastectomie setează fiecărei paciente un plan de recuperare ce include recomandări pentru perioada postoperatorie, ce țin de îngrijirea zonei afectate, mișcări ce trebuie evitate, exerciții ce facilitează recuperarea mobilității brațului etc. Pacienta se va prezenta la controale periodic, pentru a-i fi monitorizate starea de sănătate și ritmul recuperării.
Poți consulta specialiștii Royal Hospital din București dacă te afli în situația de a avea nevoie de o operație de reconstrucție mamară după mastectomie sau dacă ai un diagnostic oncologic ce ar recomanda o mastectomie cu reconstrucție imediată. Vei primi sfaturi competente și vei putea beneficia de un program personalizat de tratament. Programează acum un consult la Royal Hospital, București!