Rejuvenarea vaginală – chiar avem nevoie de bisturiu?

Corecția defectelor din zona genitală este unul dintre subiectele foarte greu de abordat cu medicul ginecolog.

Însă cu cât aceste defecte interferează mai acut cu existența unei vieți sexuale normale, cu atât mai mult se impune necesitatea solicitării opiniei unui medic specialist, care vă poate oferi mai multe posibilități de rezolvare a acestei probleme.

Primul pas în surmontarea acestor probleme este efectuarea unei consultații ginecologice, întotdeauna însoțită de o ecografie transvaginală și de un examen Babeș-Papanicolaou. Medicul curant  vă va expune, la sfârșitul consultației, toate posibilitățile de abordare a afecțiunilor dvs, urmând ca, de comun acord, să hotărâți ce variantă se potrivește cazului dvs.

Rejuvenarea vaginală – variante de tratament

În funcție de tipul defectului din zona genitală și de gradul acestuia, există 2 variante de tratament: chirurgical și nechirurgical.

Dacă defectul pe care îl dorim corectat este existența unor labii mărite în dimensiune (labii mici sau mari), care creează disconfort fizic în timpul diverselor acțiuni (practicarea sporturilor precum călăria sau ciclismul, activitatea sexuală sau, uneori, chiar și mersul pe jos prin frecarea cu lenjeria intimă), singura abordare posibilă este cea chirurgicală, prin practicarea, de către medicul specialist, a labioplastiei. Operația durează între 30 și 90 de minute, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Recuperarea postoperatorie se va desfășura sub supravegherea strictă a întregii echipe medicale, fiind necesare 2 zile de spitalizare. Eforturile fizice și contactul sexual vor fi interzise în prima lună de la operație, astfel încât zona să se vindece complet.

Rejuvenarea vaginală – terapie laser

În cazul unui vagin lărgit (relaxare vaginală), afecțiune ce constă în pierderea structurii normale a canalului vaginal, fenomen survenit în urma procesului natural de imbătrânire a tonusului musculaturii vaginale, dar și din cauza obezității, a fumatului sau a nașterii pe cale naturală, abordarea terapeutică poate fi atât pe cale chirurgicală cât și nonchirurgicală, cu ajutorul laserului. Terapia laser pentru rejuvenarea vaginala este o tehnică noninvazivă, care nu necesită anestezie și nu implică tăieturi sau perioade de recuperare. Aplicarea terapiei laser se efectuează fără durere, pacienta fiind aptă pentru activitățile cotidiene imediat după fiecare ședința.

Necesitatea folosirii bisturiului nu se impune, așadar, în fiecare caz, însă acolo unde afecțiunea a fost neglijată foarte mult timp, se poate ca terapia laser să nu aibă rezultatele așteptate.

Femeia trebuie să reușească să treacă atât de rușinea de a discuta această problemă cu medicul ginecolog, cât și peste frica de bisturiu . Rezultatele, în ambele tipuri de abordări medicale, vor aduce îmbunătățiri atât asupra autoperceptiei pacientei, cât și în cazul vieții sexuale , reușind astfel să bucure ambii parteneri.