2019-08-31
Semne și simptome ale cancerului de colon la bărbați
Complexitatea sistemului digestiv face, de cele mai multe ori, ca simptomele cancerului de colon să fie dificil de identificat, ceea ce face ca screeningul pentru cancerul de colon să devină chiar vital.
Identificat ca al treilea tip de cancer mortal la bărbați, acest tip de cancer prezintă simptome asemănătoare cu ale altor infecții sau alte boli, precum boala colonului iritabil.
Acest lucru nu trebuie să împiedice bărbații să meargă la investigații suplimentare de îndată ce observă simptome precum:
- Schimbări la nivelul intestinului: tulburările de tranzit ale stomacului cauzate de infecții ( constipație, diaree) dispar după câteva zile. Dacă acestea persistă mai mult de câteva zile sau dacă apar în mod regulat, ar putea reprezenta un semn de îngrijorare ce necesită investigații medicale.
- Crampe și balonări: ocazional, acestea sunt probleme digestive uzuale, însă apărute în mod frecvent pot fi un semn al cancerului de colon, deci se impune o vizită la medicul specialist.
- Senzația de intestine pline, senzație ce se poate instala din cauza unei mase care blochează colonul. Deși persoana în cauza tocmai a folosit toaleta, senzația că intestinele sunt pline persistă.
- Prezența sângelui în materiile fecale, sub formă de firișoare sau prezent în tot scaunul, poate fi un simptom posibil al cancerului de colon, dar și a altor afecțiuni, precum hemoroizii. Oricum, situațiile trebuie investigate din punct de vedere medical.
- Pierderi de greutate în mod inexplicabil – sunt semn al unui cancer sever, fiind cauzate de consumul de energie a corpului de către celulele canceroase. De asemenea, sistemul imunitar depune eforturi pentru a lupta împotriva celulelor canceroase, ceea ce înseamnă un alt consum de energie. Dacă tumora este de mărime mare, poate duce la blocarea tranzitului intestinal , ceea ce va duce la alte pierderi în greutate.
- Slăbiciune – persoanele cu cancer de colon pot simți permanent oboseală sau slăbiciune din cauza consumului de energie de către celulele canceroase. Oboseala cronică este semn al unei afecțiuni , deci se impune o vizită la medicul specialist.
- Respirație îngreunată – odată ce cancerul a început să “stoarcă” energia din corp, sunt des întâlnite și alte simptome secundare precum respirația îngreunată , apărută chiar și în urma acțiunilor simple precum mersul pe jos pe o distanță foarte scurtă.
Factorii de risc pentru apariția cancerului de colon
- Istoric personal de boli digestive , cum ar fi polipii colorectali sau sindromul colonului iritabil
- Istoric familial de polipi sau cancer colorectal
- Anumite mutații genetice moștenite ( HNPCC)
- Înaintarea în vârstă
- Diabetul de tip 2
- Etnia ( afro-americanii și evreii Ashkenazi sunt mai predispuși la apariția cancerului colorectal).
Nu în toate cazurile se poate preveni apariția cancerului colorectal, însă efectuarea unor schimbări în stilul de viață pot reduce probabilitatea de apariție a acestui tip de cancer. O dietă bogată în carne roșie sau carne procesată (de porc, de vită, de miel, ficat, carne de vânat, etc) crește riscul dezvoltării cancerului colorectal, mai ales dacă aceste tipuri de carne sunt gătite la temperaturi ridicate (la grătar) și se eliberează chimicale carcinogene. Greutatea peste limite sau chiar obezitatea, este un factor important în apariția și decesul prin cancer colorectal, mai ales în cazul bărbaților. Reducerea greutății scade riscul dezvoltării acestei boli. De asemenea, activitatea fizică, practicată chiar și la nivel ușor, ajută la prevenirea apariției cancerului. Fumatul și abuzul de alcool cresc riscul de a dezvolta mai târziu cancer colorectal, fiind recomandată reducerea lor.
Cancerul de colon este tratabil și vindecabil doar în măsura în care a fost descoperit în stadiu incipient, când încă este localizat doar la nivelul intestinului și nu s-a extins și la alte organe.
TRATAMENT
Operația chirurgicală este cel mai comun tratament pentru cancerul de colon, având o rată de de vindecare de aproximativ 50%.
Medicul chirurg va îndepărta tumora și ganglionii limfatici din apropiere, împreună cu o porțiune de țesut sănătos din jur , după care va reconecta părțile sănătoase de intestin. În multe dintre cazurile incipiente de cancer de colon, nu vor fi necesare alte tipuri de tratament. Însă dacă acesta este în stadiu avansat, chirurgul va îndepărta o porțiune mai mare din colon sau chiar din rect , dacă și această porțiune a intestinului este afectată. Uneori, chimioterapia este recomandată în cazurile cu risc crescut de recurență. Majoritatea persoanelor cu cancer colorectal nu prezintă simptomatologie în stadiile incipiente, iar atunci când simptomele apar, este deja un semn că boala s-a instalat și se răspândește.
Efectuarea screeningului de rutină (endoscopie digestivă inferioară – colonoscopie), începând cu vârstă de 40-45 de ani, atât de către femei , cât și de către bărbați, ajută la diagnosticarea și tratarea cancerului colorectal în stadii incipiente.
Rata de supraviețuire scade considerabil în cazul în care cancerul este diagnosticat în stadii avansate.