Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP)

Sindromul Ovarelor Polichistice este o afecțiune frecventă în rândul femeilor, care apare la pubertate și se accentuează pe măsura înaintării în vârstă, având riscuri potențiale severe pe termen lung: sterilitate, obezitate, hirsutism (pilozitate excesivă de tip masculin), cancer endometrial, boli cardiovasculare și diabet zaharat.

paragraph Sindromul Ovarelor Polichistice – Lipsa cronică a ovulației, dincolo de alte manifestări clinice, determină un neajuns important la pacientele tinere, aflate la vârsta reproducerii: imposibilitatea obținerii unei sarcini (infertilitatea)

paragraph Cauzele exacte nu sunt cunoscute în prezent; se presupune că unul dintre factori este predispoziția genetică.

Activitatea  Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale.

Ce se întâmplă în organism?

În mod normal, toate femeile cu activitate hormonala ovariană prezentă (cu ovulație și respectiv menstruație) au în structura ovarelor foliculi ovarieni (mici chisturi ovariene) cu dimensiuni de maxim 20-30 mm, în interiorul cărora se nasc, se dezvoltă și se maturizează celulele sexuale feminine numite ovocite, celule care sunt eliberate prin spargerea foliculilor la ovulație. În cazul ovarului polichistic, foliculul nu se sparge, iar ovulul nu poate fi eliberat, acumulandu-se în ovar.

Când femeia suferă de sindromul ovarelor polichistice, glanda pituitară eliberează cantități anormale de  hormoni luteinizanți în fluxul sanguin, perturbând ciclul menstrual. Din acest motiv, foliculii ovarieni nu se maturizează și ovulația nu mai are loc, ducând la infertilitate. Unii dintre foliculii nematurizați nu se dizolvă, ci rămân sub forma unor săculeți plini cu fluid sau chisturi.

În plus, în sânge se eliberează o cantitate mare de insulină (hormon secretat de pancreas) care, combinată cu un nivel mare de hormoni luteinizanți, determina producerea în exces a testosteronului (hormon masculin) în ovare, ceea ce împiedică ovulația.

Manifestările clinice

Se caracterizează prin hirsutism (pilozitate excesivă de tip masculin), acnee, tulburări de ciclu menstrual, durere pelvină, exces ponderal, infertilitate.

Menstruația survine la intervale de timp mai mari decât în mod obișnuit, peste 35 de zile, sau poate lipsi complet (amenoree); o treime din paciente acuză însă menstruații abundente și prelungite sau sângerări intermenstruale.

Diagnosticul SOP

Se pune pe baza investigațiilor clinice și imagistice: ecografie/ultrasonografia pelvină deține un rol diagnostic important; ecografia cu sondă endovaginala este de preferat, permițând o bună vizualizare a modificărilor de morfologie ovariană (ovare cu dimensiuni crescute, cu foliculi numeroși, dispuși periferic).

Conduită terapeutică

paragraph Variază în funcție de manifestările clinice.

paragraph Medicul trebuie să ofere informații asupra bolii, să atragă atenția asupra posibilelor complicații și să încurajeze pacienta în sensul modificării stilului de viață care presupune atingerea unei greutăți optime, o dietă adecvată, practicarea exercițiilor fizice și renunțarea la fumat.

  • în cazul infertilității, obiectivul terapeutic esențial constă în restabilirea ciclurilor menstruale normale, ovulatorii, care poate avea mai multe soluții:
  • terapie medicamentoasă de stimulare ovariană;
  • metode chirurgicale: rezecția cuneiformă a ovarelor, drilling-ul ovarian sau decorticarea ovariană laparoscopică.

Deoarece tendința actuală este de a utiliza metode cât mai eficiente sub raportul cost-beneficiu în condițiile unor complicații minore, utilizarea intervențiilor chirurgicale laparoscopice pentru inducerea ovulației a luat o mare amploare, devenind terapia de prima intenție.

Astfel, în clinicile moderne de ginecologie, drilling-ul ovarian laparoscopic deține un rol important în cadrul terapiei de restabilire a fertilității, având o serie de avantaje:

  • restabilirea ovulației în peste 90% din cazuri;
  • este o intervenție chirurgicală minim invazivă, estetică, cu recuperarea rapidă a pacientei și cu rezultate foarte bune;
  • pacientele obțin sarcina în peste 70% din cazuri.

Nu ai timp să fii bolnavă?

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.