Ține pasul cu organismul tău!

Organismul uman este în continuă schimbare.
Ne reînnoim celulele în mod frecvent pentru a funcționa mai bine

(un exemplu vizibil este descuamarea pielii vara, când ne bronzăm).

Același lucru se întâmplă și la nivelul aparatului genital, existând un proces continuu de naștere, creștere și moarte celulară. Uneori acest proces scapă de sub controlul organismului, modificările celulare devenind anomalii și punând în pericol starea de sanatatate a femeii și chiar viață acesteia.

Ce este de făcut?

[Simplu: o dată pe an, orice femeie activă sexual trebuie să facă vestitul test Babeș-Papanicolau (Pap-test), în cadrul controlului ginecologic anual de rutină. Acesta este un test de screening și totodată, este cea mai bună metodă de depistare a modificărilor celulare ale colului uterin, încă din fazele lor incipiente. Este un procedeu simplu și nedureros prin care se colectează celulele descuamate de la nivelul colului uterin, care apoi vor fi examinate la microscop.

!! Este important de știut că cea mai frecventă cauză de apariție a leziunilor celulare de la nivelul colului uterin este infecția cu virusul HPV (virusul uman Papilloma), virus cu transmitere sexuală care infectează zona genitală a femeilor și bărbaților și produce modificări în interiorul celulelor.

ATENȚIE!!!

  • În 80% din cazuri, virusul HPV nu provoacă îmbolnăvire, mecanismele de apărare ale organismului, imunitare și celulare, distrugând virusul.
  • În 20% din cazuri însă, virusul este mai puternic și poate determina afecțiuni ușoare (în cazul tulpinilor neoncogene) sau afecțiuni severe, precum leziunile precanceroase și cancerul de col uterin (tulpinile oncogene).

PREVENIM, DIAGNOSTICĂM ȘI TRATĂM, DE 20 DE ANI, AFECȚIUNI GINECOLOGICE ȘI MAMARE

Efectuând testul Babeș-Papanicolau în cadrul controlului anual de rutină, se poate depista din timp prezența acestor leziuni și gradul lor de severitate.

În urma rezultatelor Pap-testului, medicul decide dacă este nevoie de investigarea suplimentară a pacientei: se poate efectua o colposcopie, testarea HVP sau examenul histopatologic al piesei de biopsie care ne oferă rezultatul de certitudine al modificării celulare (este sau nu, canceroasă).

!! IMPORTANT !!

Odată cu consultul ginecologic este bine să se facă și consultul senologic (inspecția și palparea sânilor, a regiunilor axilare și supraclaviculare de către medic). Acest examen își propune să depisteze în special eventualele formaţiuni tumorale localizate la acest nivel. Examenul clinic ar trebui completat cu ecografia mamară, investigație care nu iradiază.

Pentru a ține pasul cu organismul nostru este necesar să mergem anual la vizită ginecologică, care ne asigura sănătatea genito-mamară. Nu uitați: întotdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi o boală care deja a apărut!

Nu ai timp să fii bolnavă?

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !