VASECTOMIA – metoda de contracepție cea mai eficientă pentru bărbați

Vasectomia este un procedeu de sterilizare permanentă a bărbatului, fiind modalitatea de contracepția masculină cea mai de încredere.

Este tipul de operație folosit de peste 50 de milioane de bărbați din întreaga lume, de regulă după întemeierea unei familii și după ce hotărârea de a nu mai avea copii a fost luată de comun acord.  Vasectomia are drept urmare și îmbunătățirea semnificativă a calității vieții, fiind considerată de tot mai mulți bărbați drept cea mai bună hotărâre luată în privința menținerii unei vieți sexuale sănătoase.

Ce presupune intervenția

Prin efectuarea acestei intervenții, se dorește întreruperea ductului deferent și împiedicarea spermatozoizilor de a ajunge de la testicul în uretră, cu scopul de a fi ejaculați împreună cu lichidul seminal. Întreaga intervenție nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute cu tot cu pregătirea locală.

După injectarea anestezicului la nivelul pielii scrotului, chirurgul va efectua două incizii mici la nivelul ambelor hemiscroturi, va evidenția canalele deferente prin inciziile create și va monta două „clampuri” pe canalele deferente la circa 1 centimetru distanță între ele. Între acestea , chirurgul va secționa canalul deferent renunțând la segmentul respectiv, după care va ligatura canalelor deferente la ambele capete. Se vor introduce înapoi în scrot capetele canalelor deferente și se va sutura tegumentul scrotal.

Recuperarea postoperatorie este foarte rapidă. Procedura nu necesită spitalizare, pacientul putând părăsi spitalul în scurt timp de la efectuarea operației. În schimb, este indicată o igienă locală riguroasă si este interzis raportul sexual în următoarele 7 zile. Nu sunt recomandate nici sportul sau activitățile ce presupun efort sau o poziție incomodă. Local, se poate aplica gheață, ușoara senzație de disconfort fiind normală.

Avantajele efectuării vasectomiei

  • Vasectomia aduce îmbunătățiri la nivelul vieții sexuale, eliberând bărbatul de grija unei sarcini nedorite.
  • Este una din cele două metode contraceptive masculine care pot fi folosite de bărbați și care nu afectează dorința sexuală.

(în timp ce contraceptivele orale, au efect atât asupra stării de spirit a femeii cât și asupra libidoului ei).

  • Vasectomia este o metodă contraceptivă cu o eficiență ridicată in evitarea sarcinii accidentale
  • Este o intervenție ușoară, rapidă și cu riscuri minime.
  • Este o intervenție ireversibilă: odată efectuată, oferă protecție contraceptivă pentru totdeauna

Atenție!

Există cazuri foarte rare în care această procedură  eșuează, putând duce la apariția unei sarcini neplanificate.

Chiar și după efectuarea vasectomiei,  prezervativul rămâne singura metodă contraceptivă care protejează și de boli cu transmitere sexuală, așadar trebuie folosit în continuare.

Efectele vasectomiei  apar după 8 până la 12 săptămâni, deci este necesar ca pacienții să utilizeze, timp de 2 luni, o metodă contraceptivă complementară.