Durerile mamelonare sunt dureri obișnuite în viața oricărei femei, însă în funcție de cauza lor, aceasta trebuie să fie conștientă de necesitatea consultării unui medic specialist care să ofere un diagnostic corect. Cele mai multe cauze simple ale durerilor mamelonare sunt alergia la detergentul de rufe, un sutien care nu se potrivește, menstruația, sarcina sau alăptarea. Cauzele mai serioase sunt infecțiile sau cancerul mamar.
Ca simptome, durerea mamelonară se manifestă diferit, în funcție de persoană: usturime, iritabilitate sau durere ascuțită însoțită de mâncărime.
Cauze posibile ale durerilor mamelonare:
1. Accesorii neadecvate
Persoanelor care practică sport și pot fi afectate de fricțiune li se recomandă extra precauție (ex.: acoperirea mameloanelor cu leucoplast).
2. Infecțiile
Astfel de infecții pot cauza simptome precum : arsuri, dureri înțepătoare, înroșiri ale areolei, simptome care nu dispar în momentul în care fricțiunea încetează.
Mastita în timpul perioadei de alăptare, poate apărea în momentul în care laptele rămâne prins în unul dintre canalele ductale, iar bacteria se răspândește. Mastita cauzează umflături, înroșiri, dureri ale sânului și mamelonului și trebuie tratată imediat cu antibiotic pentru a nu duce la formarea abceselor. Orice femeie care observă simptome alarmante precum febra și frisoane, căldură la nivelul sânului, înroșire a sânului și mamelonului, umflături neregulate ale sânului, ar trebuie să consulte de urgență un medic.
3. Alergii sau dermatita atopică
Alte simptome remarcate în cazul reacțiilor alergice sunt crăpături ale pielii la nivelul mamelonului și areolei, mâncărime persistența și iritație locală. O crema antiinflamatoare poate fi aplicată local, însă dacă simptomatologia persistă, este necesară consultarea unui medic.
4. Activitatea sexuală
Activitatea Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale și ale sânului.
5. Schimbările hormonale lunare
Este recomandat să mergeți la medic dacă aceste dureri persistă.
6. Cancerul mamar și Boala Paget
Persoanele care suferă de cancer mamar și Boală Paget pot prezența și alte simptome: mamelon aplatizat sau retractat, secreție mamelonară gălbuie sau sângerie, senzație de mâncărime , zona înroșită, cu cruste în jurul mamelonului și areolei.
7. Sarcina
8. Alăptarea
Utilizarea unei pompe de sân neadecvate poate cauza, de asemenea, dureri, ca de altfel și perioada de apariție a dinților bebelușilor, atunci când mamelonul este mușcat sau frecat între gingii.
Tratament
Durerile mamelonare cauzate de fricțiune pot fi prevenite prin purtarea sutienelor potrivite, a îmbrăcămintei din fibre moi sau prin folosirea protecțiilor mamelonare.
Mamele care alăptează sunt încurajate să caute sfaturile unui consultant în alăptare pentru a corecta greșelile de atașare la sân ale bebelușului.
Durerile apărute înainte de menstruație sau în timpul sarcinii răspund bine la tratamentul cu ibuprofen. Dacă durerile mamelonare persistă, este indicat să mergeți la o consultație a medicului specialist.