Ce presupune tratamentul chistului ovarian?

La ultimul tău control ginecologic, ai aflat că ai un chist pe ovar. Înainte să te îngrijorezi, îți vom da o veste bună: acesta este un diagnostic foarte comun în rândul femeilor de toate vârstele.

De cele mai multe ori, problema dispare de la sine, fără tratament de chist ovarian, astfel încât tot ce trebuie să faci este să ai puțină răbdare. În cazul în care nu dispare, medicii noștri sunt gata să îți vină în ajutor, cu cele mai bune soluții.

Dr. Ioan Stoian, medic primar Obstetrică-Ginecologie, în cadrul Royal Hospital, îți arată care sunt cele mai accesibile și eficiente forme de tratament chist ovarian.

Stabilirea tratamentului pentru chist ovarian

Inițial, ginecologul detectează prezența unui chist pe ovar, printr-un consult ginecologic de rutină. Există mai multe tipuri de formațiuni. Tratamentul pentru chist ovarian depinde foarte mult de diagnosticul primit (tipul chistului, dimensiunea acestuia) și de vârsta pacientului.

  • Dacă medicul identifică modificări la nivelul ovarelor, poate merge mai departe cu alte investigații, precum ultrasonografia (ecografia), ca să poată determina mărirea, forma, localizarea și compoziția chistului (lichidă, solidă).
  • În unele situații, un RMN pelvin poate ajuta în diferențierea unui chist ovarian de o tumoră solidă.
  • În determinarea potențialului malign al chistului, se recomandă o analiză de sânge scor ROMA. Aceasta ajută la identificarea riscului de cancer ovarian.
  • Tipul formațiunii este stabilit, cu certitudine, printr-un examenul histopatologic al piesei de rezecție. Chistul este, astfel, scos prin operație și trimis, pentru analize atente, în laborator.
  • Dimensiunea este un factor important în determinarea necesității unui tratament chirurgical, sau în amânarea acestuia, după caz.
  • Orice formațiune malignă necesită intervenție chirurgicală și tratament oncologic complet.
O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign.
CITEȘTE ȘI   Ce este și cum se manifestă infecția HPV la bărbați?

Tipuri de tratament

Dacă ai un chist ovarian simplu, format doar din lichid, de mărime redusă, nu ai durere sau alte simptome și nu ai ajuns încă la menopauză, medicul îți poate recomanda să aștepți câteva luni. Apoi, vei reface un examen ecografic, pentru a vedea dacă respectivul chist s-a retras de la sine.

Abordarea chirurgicală

Un tratament de chist ovarian poate implica intervenție chirurgicală, în funcție de tip, când formațiunea are dimensiune mare, produce durere, nu se micșorează după monitorizare sau când există suspiciune de malignitate.

  • De regulă, chirurgia se recomandă atunci când chistul depășește 50-60 de mm.
  • Există și situații în care un chist benign poate fi lăsat să ajungă și la 10 cm, în timp ce un chist cu potențial canceros poate fi îndepărtat când este mult mai mic de atât.
  • Cu cât tumora are o dimensiune mai mare, cu atât există risc de ruptură de chist ovarian, care poate necesita operație.
  • Chisturile ovariene pot determina totodată și apariția torsiunii ovariene, care poate necesita intervenție chirurgicală de urgență.
  • Operațiile se realizează sub anestezie generală.

Laparoscopia

Laparoscopia este o metodă chirurgicală minim invazivă, care le permite pacientelor noastre să-și reia activitatea normală în cel mai scurt timp posibil. Această intervenție se realizează cu ajutorul laparoscopului. Dispozitivul se inserează la nivelul abdomenului, printr-o incizie mică și, astfel, medicul poate observa starea organelor reproducătoare și poate îndepărta chistul. Această metodă este foarte potrivită pentru acele chisturi care nu prezintă suspiciune de cancer.

Laparotomia

Laparotomia este o altă formă de tratament chirurgical chist ovarian, puțin mai invazivă decât laparoscopia, deoarece incizia realizată este mai mare. Este indicată în cazul în care există risc de cancer și oferă un acces detaliat la organele reproducătoare ale pacientei.

Dacă, după ce chistul ovarian este îndepărtat și verificat în laborator, se confirmă diagnosticul de tumora canceroasă, chirurgul poate îndepărta unul sau ambele ovare, precum și uterul și ganglionii pelvini.

CITEȘTE ȘI   Ce este consultul ginecologic și de ce ar trebui să îl faci anual?

Pilulele contraceptive – sunt sau nu eficiente?

În cazul în care un chist ovarian nu dispare de la sine, principala metodă de tratament recomandată de medicii Royal Hospital este cea chirurgicală. Totuși, există si metode de tratament pe bază de pilule contraceptive. Cercetările de specialitate recente arată însă că pilulele contraceptive, deși pot să aibă un rol în împiedicarea recidivelor, nu ajută deloc la retragerea unui chist deja existent. Așadar, un astfel de tratament nu este eficient. Doar medicul ginecolog îți poate oferi un diagnostic precis de chist ovarian. Dacă ai nevoie de ajutor de specialitate, nu amână programarea la unul dintre medicii din cadrul Centrului de Excelență în Diagnosticarea și Tratarea Afecțiunilor Ginecologice, Royal Hospital.

Atentie! Vaccinarea nu te protejeaza pentru o infecție deja existentă cu un tip HPV, ea te protejează de o nouă infectare, cu un alt tip de virus cuprins într-unul din vaccinurile descrise mai sus.

Suntem aici pentru tine. Fă-ți timp pentru sănătatea ta și programează-te la un consult la Royal Hospital.

Nu este nevoie de revaccinare.
Vaccinul determină o protecție de durată.
În 2020, primul an de reluare a campaniei de vaccinare anti-HPV în România, peste 21.000 de tinere au fost vaccinate (sursa: Hotnews).