MANEVRA CHIRURGICALĂ DE EXTIRPARE A UNEI TUMORI (TUMORECTOMIE) PENTRU A FI SUPUSĂ EXAMENULUI HISTOPATOLOGIC.

Biopsia excizională mamară

  • Este urmată de examenul histopatologic extemporaneu intraoperator („la gheață”);
  • Diagnostichează cu certitudine cancerul mamar și dictează conduita terapeutică adecvată;
  • Poate fi și o metodă terapeutică (prin îndepărtarea în totalitate a zonei de risc);
  • Aplicabilă și tumorilor de dimensiuni mici, nepalpabile, cu răspândire incertă;
  • Se efectuează cu anestezie generală intravenoasă;
  • Durata spitalizării depinde de natura intervenției (între câteva ore și 2 zile).

DE CE E IMPORTANTĂ?

Biopsia excizională este un act diagnostic și totodată terapeutic. Examinarea histopatologică intraoperatorie a tumorii extirpate chirurgical (examen histopatologic extemporaneu, „la gheață”) oferă diagnosticul de certitudine (tumoră benignă/malignă) și dictează, pe loc, conduita terapeutică adecvată.

CANCERUL DE COL UTERIN (CERVICAL) ESTE A DOUA CAUZĂ DE MORTALITATE PRIN CANCER LA FEMEILE CU VÂRSTĂ CUPRINSĂ ÎNTRE 15 ȘI 44 DE ANI. 3000 DE ROMÂNCE SUNT DIAGNOSTICATE ANUAL CU CANCER DE COL UTERIN (MINISTERUL SĂNĂTĂȚII).

CÂND SE RECOMANDĂ?

Aplicabilă tumorilor mamare suspecte clinic și imagistic, acolo unde puncția-biopsie ar putea fi neconcludentă (acul poate să nu nimerească zona de interes) și să ofere astfel un rezultat incert.

CE PRESUPUNE?

Se extirpă chirurgical intreaga tumoră, împreună cu marginea de țesut mamar sănătos din jur (limita de siguranță oncologica), pentru a asigura eliminarea în totalitate a țesutului bolnav;

Piesa operatorie astfel obținută (tumoră) este examinată histopatologic în timpul operației – examen histopatologic extemporaneu, „la gheață”- cu scopul obținerii diagnosticului de certitudine: formațiune benignă (necanceroasă) sau malignă (canceroasă);

Rezultatele examenului histopatologic extemporaneu sunt imediate (10-20 minute) și dictează conduită operatorie pe loc:

  • Formațiune benignă (necanceroasa): tratamentul se încheie prin simplă îndepărtare chirurgicală a tumorii (tumorectomie), caz în care biopsia excizională devine un act terapeutic. În acest caz, pacienta are două avantaje: îndepărtează o tumoră care, în timp, ar putea evolua în cancer mamar și scapă de stresul incertitudinii diagnostice (Este sau nu cancer?).
  • Formațiune malignă (canceroasă): se impune extensia operației într-o intervenție mai amplă, în funcție de particularitatea cazului > Operații mamare.

CARE E URMĂTORUL PAS?

În cancerul de sân, indicațiile operatorii pot varia în funcție de extensia tumorală, de localizarea acesteia, de gradingul de diferențiere tumorală, de vârsta pacientei, de dorința acesteia.

Conduita terapeutică poate include, pe lângă terapia chirurgicală, și chimioterapie, hormonoterapie, terapie psihologică, ș.a.

Echipa medicala Oncologie