Tratamentul în cazurile oncologice presupune administrarea de citostatice, medicamente toxice atât pentru piele, cât și pentru țesuturi și vene. Unul dintre cele mai des întâlnite efecte secundare ale chimioterapiei este flebita ( distrugerea venelor pe care se administrează tratamentul).

Continuarea administrării citostaticelor printr-o venă mică poate duce la arderea țesutului învecinat ( fenomen cauzat de scurgerea medicamentului pe piele).

Pentru a evita aceste consecințe negative, cât și pentru a putea duce la bun sfârșit tratamentul la pacienții oncologici, se va utiliza un dispozitiv medical special – cameră implantabilă pentru acces venos prelungit, care să permită medicamentului să se dilueze imediat într-un volum mare de sânge, efectul toxic asupra vasului de sânge fiind redus foarte mult sau chiar înlăturat definitiv.

Dr. George Sirețeanu

Pentru ca această procedură de montare a camerei să fie cât mai confortabilă pentru pacienții noștri, Dr Sireteanu George, medicul chirurg cu experiență în efectuarea acestui tip de proceduri, va implanta camera portabila (port-a-cath) în sala de intervenție, sub anestezie locală.

Intervenția este de scurtă durată ( mai puțin de o oră) și nu necesită spitalizare.

Echipa medicală Royal Hospital, completată de aparatura modernă, obține rezultate excelente în diagnosticare și tratare.

  • Camera de implantare, formată dintr-un rezervor (port) de mici dimensiuni, din titan, și un tub fin, (cateter)se va insera sub piele (sub claviculă), printr-o incizie de 2 cm.
  • Portul va comunica direct prin cateter cu o venă centrală mare.
  • Intervenția chirurgicală durează mai puțin de o oră și pacientul va putea pleca acasă în aceeași zi.
  • Portul poate fi folosit încă din a doua zi după montare, pe întreaga durată a tratamentului.
  • De-a lungul perioadei de tratament, citostaticele vor putea fi administrate continuu sau intermitent. De asemenea, riscul de tromboza venoasă sau de infecții este mult redus.

Dispozitivul, care de altfel este foarte estetic, nu reprezintă o contraindicație pentru efectuarea de investigații imagistice, precum CT, RMN, PET. Titanul, materialul din care acesta este confecționat, este tolerat de organism și nu reprezintă un pericol nici măcar pentru pacienții cu alergii cunoscute.

De asemenea, prin acest dispozitiv, pot fi administrate și alte substanțe ( în afara celor necesare tratamentului oncologic), ca de exemplu soluții nutritive (nutriție parenterala, la pacienții care nu se mai pot alimenta oral) sau chiar, în anumite condiții, transfuzii de sânge.

După terminarea ședințelor de chimioterapie,camera se poate scoate printr-o simplă incizie făcută sub anestezie locală.