Cancerul endometrial este un tip de cancer care debutează în uter, organul pelvin gol, în formă de pară, unde are loc dezvoltarea fătului.

Cancerul endometrial începe în stratul de celule care formează mucoasa (endometrul) uterului. Cancerul endometrial este uneori numit cancer uterin. În uter se pot forma și alte tipuri de cancer, inclusiv sarcomul uterin, dar sunt mult mai puțin frecvente decât cancerul endometrial.

Cancerul endometrial este adesea detectat într-un stadiu incipient, deoarece produce frecvent sângerări vaginale anormale. Dacă cancerul endometrial este descoperit devreme, îndepărtarea chirurgicală a uterului vindecă adesea cancerul endometrial.

Cancer endometrial – simptome

Semnele și simptomele cancerului endometrial pot include:

  • Sângerări vaginale după menopauză
  • Sângerări între menstruații
  • Dureri pelvine

Care sunt cauzele apariției unui cancer endometrial?

Medicii nu știu ce cauzează cancerul endometrial.

Ceea ce s-a observat  este că se creează modificări (mutații) în ADN-ul celulelor din endometru – căptușeala uterului.

Mutația transformă celulele normale, sănătoase, în celule anormale. Celulele sănătoase cresc și se înmulțesc la o rată stabilită, murind în cele din urmă la un moment stabilit. Celulele anormale cresc și se înmulțesc fără control și nu mor la un moment stabilit. Celulele anormale care se acumulează formează o masă (tumoare). Celulele canceroase invadează țesuturile din apropiere și se pot separa de o tumoare inițială pentru a se răspândi în altă parte a corpului (metastazează).

 Cancer endometrial – factori de risc

Factorii care cresc riscul de cancer endometrial includ:

  • Modificări ale echilibrului hormonilor feminini din organism: ovarele produc doi hormoni feminini principali (estrogenul și progesteronul), iar fluctuațiile în echilibrul acestor hormoni provoacă modificări ale endometrului. O boală sau o afecțiune care crește cantitatea de estrogen, dar nu și nivelul de progesteron din corpul dumneavoastră vă poate crește riscul de cancer endometrial (sindromul ovarului polichistic, obezitate și diabet). Administrarea, după menopauză, de medicamente care conțin estrogen, dar nu progesteron, crește riscul de cancer endometrial.
  • Mai mulți ani de menstruație: începerea menstruației la o vârstă fragedă – înainte de vârsta de 12 ani – sau începerea menopauzei mai târziu crește riscul de cancer endometrial. Cu cât există mai multe menstruații, cu atât endometrul a avut mai multă expunere la estrogen.
  • Lipsa sarcinilor: dacă nu ați fost niciodată însărcinată, aveți un risc mai mare de cancer endometrial spre deosebire de cineva care a avut cel puțin o sarcină.
  • Vârsta înaintată: pe măsură ce înaintati în vârstă, riscul de cancer endometrial crește. Cancerul endometrial apare cel mai adesea după menopauză.
  • Obezitatea crește riscul de cancer endometrial. Acest lucru se poate întâmpla deoarece excesul de grăsime corporală modifică echilibrul hormonal al corpului.
  • Terapia hormonală pentru cancerul de sân: utilizarea terapiei hormonale cu tamoxifen pentru cancerul de sân poate crește riscul de a dezvolta cancer endometrial.
  • Moștenirea unui sindrom ce predispune spre cancerul de colon: Sindromul Lynch, numit și cancer colorectal ereditar nonpolipozic (HNPCC), este un sindrom care crește riscul de cancer de colon și de alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul endometrial. Sindromul Lynch este cauzat de o mutație genetică transmisă de la părinți la copii. Dacă un membru al familiei a fost diagnosticat cu sindromul Lynch, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul de apariție a sindromului genetic. Dacă ați fost diagnosticat cu sindromul Lynch, întrebați medicul la ce teste de depistare a cancerului ar trebui să vă supuneți.

Cum prevenim apariția cancerului endometrial?

Pentru a vă reduce riscul de cancer endometrial, vă recomandăm să:

  • Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile terapiei hormonale după menopauză. Dacă vă gândiți la terapia de substituție hormonală pentru a ajuta la controlul simptomelor menopauzei, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscuri și beneficii. Cu excepția cazului în care ați suferit o histerectomie, înlocuirea numai a estrogenului după menopauză poate crește riscul de cancer endometrial;
  • Luați în considerare administrarea de pilule contraceptive: utilizarea contraceptivelor orale timp de cel puțin un an poate reduce riscul de cancer endometrial. Se crede că reducerea riscului va dura câțiva ani după ce încetați să luați contraceptive orale. Contraceptivele orale au totuși efecte secundare, așa că discutați despre beneficiile și riscurile cu medicul dumneavoastră.
  • Mențineti o greutate sănătoasă: obezitatea crește riscul de cancer endometrial.

Histeroscopie diagnostică și exploratorie

Metodă minim-invazivă de explorare și operare cu ajutorul histeroscopului

Se recomandă în diagnosticarea și tratarea unui număr semnificativ de afecțiuni uterine: sinechii uterine, polipi endometriali, fibroame uterine submucoase, sângerări uterine anormale, malformații uterine, proceduri de infertilitate sau sterilizare, avorturi repetate, sterilet deplasat, suspiciune de cancer de col uterin, etc.

Cancer endometrial – Diagnostic

Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica cancerul endometrial includ:

  • Examinarea pelvisului: în timpul unui examen pelvin, medicul dumneavoastră inspectează cu atenție porțiunea exterioară a organelor genitale (vulva), apoi introduce două degete de la o mână în vagin și apăsă simultan cu cealaltă mână pe abdomen pentru a vă simți uterul și ovarele. Introduce, de asemenea, un dispozitiv numit speculum în vagin, astfel încât să vă poată vedea vaginul și colul uterin.
  • Ecografia transvaginală: medicul dumneavoastră ginecolog vă poate recomanda o ecografie transvaginală pentru a analiza grosimea și textura endometrului și pentru a ajuta la excluderea altor afecțiuni. În această procedură, un dispozitiv asemănător unei baghete (transductor) este introdus în vagin. Traductorul folosește unde sonore pentru a crea o imagine video a uterului.
  • Histeroscopia: în timpul unei histeroscopii, medicul dumneavoastră introduce un tub subțire, flexibil, iluminat (histeroscop) prin vagin și col uterin în uter. O lentilă de pe histeroscop permite medicului dumneavoastră să examineze interiorul uterului și endometrul.
  • Biopsie de endometru: pentru a obține o probă de celule din interiorul uterului, probabil veți fi supusă unei biopsii endometriale. Aceasta implică îndepărtarea țesutului din mucoasa uterină pentru analize în laboratorul de anatomo-patologie.
  • Efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea țesuturilor pentru testare: dacă nu se poate obține suficient țesut în timpul unei biopsii sau dacă rezultatele biopsiei sunt neclare, va trebui probabil să fiți supusă unei proceduri numite dilatare și chiuretaj. În timpul acestei intervenții, țesutul este răzuit de pe mucoasa uterului și examinat la microscop pentru evidențierea celulelor canceroase.

Stadializarea cancerului endometrial

Odată ce cancerul dumneavoastră a fost diagnosticat, medicul dumneavoastră va dori să știe în ce stadiu al bolii vă aflați. Testele utilizate pentru a determina stadiul cancerului dumneavoastră pot include o radiografie toracică, o tomografie computerizată (CT), o tomografie cu emisie de pozitroni (PET) și analize de sânge. Este posibil ca determinarea finală a stadiului cancerului dumneavoastră să nu fie făcută decât după ce ați suferit o intervenție chirurgicală pentru a vă trata cancerul.

Medicul ginecolog utilizează informațiile din aceste teste și proceduri pentru a atribui cancerului dumneavoastră un stadiu. Stadiile cancerului endometrial sunt indicate cu cifre romane de la I la IV, stadiul cel mai scăzut indicând faptul că acesta nu a crescut dincolo de uter. Până în stadiul IV, cancerul a crescut pentru a implica organele din apropiere, cum ar fi vezica urinară, sau s-a răspândit în zone îndepărtate ale corpului.

Cancer endometrial – Tratament

Tratamentul pentru cancerul endometrial implică, de obicei, efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea uterului, trompelor uterine și ovarelor.

O altă opțiune este radioterapia.

Tratamentele medicamentoase pentru cancerul endometrial includ chimioterapia cu medicamente puternice și terapia hormonală pentru a bloca hormonii de care se bazează celulele canceroase.

Alte opțiuni ar putea fi terapia țintită cu medicamente care atacă slăbiciunile specifice ale celulelor canceroase și imunoterapia pentru a ajuta sistemul dumneavoastră imunitar să lupte împotriva cancerului.

Intervenție chirurgicală

Tratamentul pentru cancerul endometrial implică de obicei o operație de îndepărtare a uterului (histerectomie), precum și de îndepărtare a trompelor uterine și a ovarelor (salpingo-ooforectomie). O histerectomie face imposibilă obținerea unei sarcini în viitor. De asemenea, odată ce ovarele vor fi îndepărtate, se va instala și menopauza.

În timpul intervenției chirurgicale, chirurgul va inspecta și zonele din jurul uterului pentru a căuta semne de răspândire a cancerului. Chirurgul dumneavoastră poate elimina și ganglionii limfatici pentru testare. Acest lucru ajută la determinarea stadiului cancerului.

Terapie cu radiații

Radioterapia folosește fascicule puternice de energie, cum ar fi raze X și protoni, pentru a ucide celulele canceroase. În unele cazuri, medicul vă poate recomanda radiații pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului după intervenție chirurgicală. În anumite situații, radioterapia poate fi recomandată și înaintea intervenției chirurgicale, pentru a micșora o tumoare și a o face mai ușor de îndepărtat. Dacă nu sunteți suficient de sănătoasa pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale, puteți opta doar pentru radioterapie.

Radioterapia poate implica: radiație externă (vă întindeți pe o masă în timp ce o mașină direcționează radiația către anumite puncte ale corpului) sau radiația internă- brahiterapie-ce implică plasarea unui dispozitiv umplut cu radiații (fire sau un cilindru) în interiorul vaginului pentru o perioadă scurtă de timp.

Chimioterapia

Chimioterapia folosește substanțe chimice pentru a ucide celulele canceroase. Aceste medicamente intră în sânge și apoi traversează corpul, ucigând celulele canceroase. Chimioterapia este uneori recomandată după o intervenție chirurgicală dacă există un risc crescut de recidivă. Poate fi folosit și înainte de operație pentru a micșora cancerul, astfel încât să fie mai probabil să fie îndepărtat complet în timpul intervenției chirurgicale. Chimioterapia poate fi recomandată pentru tratarea cancerului endometrial avansat sau recurent care s-a răspândit dincolo de uter.

Terapia hormonală

Terapia hormonală implică administrarea de medicamente pentru a scădea nivelul hormonilor din organism. Ca răspuns, celulele canceroase care se bazează pe hormoni pentru a le ajuta să crească ar putea muri. Terapia hormonală poate fi o opțiune dacă aveți cancer endometrial avansat care s-a răspândit dincolo de uter.

Terapie medicamentoasă țintită

Tratamentele medicamentoase vizate se concentrează pe slăbiciunile specifice prezente în celulele canceroase. Prin blocarea acestor puncte slabe, tratamentele medicamentoase țintite pot cauza moartea celulelor canceroase. Terapia medicamentoasă direcționată este de obicei combinată cu chimioterapia pentru tratarea cancerului endometrial avansat.

Imunoterapie

Imunoterapia este un tratament medicamentos care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Sistemul imunitar al organismului dumneavoastră care luptă împotriva bolilor ar putea să nu atace cancerul, deoarece celulele canceroase produc proteine care orbesc celulele sistemului imunitar. Imunoterapia funcționează interferând cu acest proces. Pentru cancerul endometrial, imunoterapia ar putea fi luată în considerare dacă cancerul este avansat și alte tratamente nu au ajutat.

Echipa de excelență în ginecologie Royal Hospital obține rezultate remarcabile în lupta cu orice tip de cancer din sfera ginecologică sau a patologiei sânului

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

Dr. Ioan Stoian

Mai multe detalii

Dr. Gabriela Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Cristian Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Mirela Vasile

Mai multe detalii

Dr. George Diaconu

Mai multe detalii

Dr. Cristina Stoian

Mai multe detalii

Dr. Laura Florea

Mai multe detalii

Dr. Natalia Richițeanu

Mai multe detalii