Cancerul la sân reprezintă cea mai răspândită formă de cancer, în rândul populației feminine, fiind și o cauză majoră de mortalitate.

Acest tip de cancer afectează, cel mai adesea, femeile de peste 50 de ani, dar boala poate să apară și la femei mai tinere.

Aproximativ 1 din 8 femei este diagnosticată cu cancer la sân în timpul vieții. Există șanse mari de recuperare după un astfel de diagnostic, dacă boala este detectată într-un stadiu incipient. Din acest motiv, este vital ca femeile să-și verifice sânii în mod regulat pentru a observa apariția oricăror modificări și să efectueze anual investigații imagistice (în funcție de recomandările medicilor specialiști în sănătatea mamară).

Cancer la sân – Simptome

Cancerul de sân se poate manifesta prin intermediul mai multor simptome, dar primul simptom vizibil este de obicei un nodul sau o zonă de țesut mamar îngroșat.

Majoritatea nodulilor la sân nu au caracter malign, dar este întotdeauna indicat să verificați orice modificare apărută la nivelul glandelor mamare, în cadrul unei consultații la un medic specialist.

De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă observați apariția oricăror simptome prezentate mai jos:

  • modificare a dimensiunii sau formei unuia sau ambilor sâni
  • scurgeri de la oricare dintre mameloane, care pot avea character sanguinolent
  • un nodul sau umflatură la nivelul axilei
  • gropițe pe pielea sânilor (aspect de coaja de portocală)
  • erupție pe mamelon sau în jurul mamelonului
  • schimbare a aspectului mamelonului, cum ar fi retracția

Durerea de sân nu este de obicei un simptom al cancerului de sân.

Care sunt cauzele apariției cancerului de sân?

Cauzele exacte ale cancerului de sân nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, există anumiți factori cunoscuți care cresc riscul de apariție a cancerului mamar.

Acestea includ:

  • vârsta – riscul crește pe măsură ce îmbătrânești;
  • antecedente familiale de cancer mamar;
  • un diagnostic anterior de cancer mamar;
  • diagnostic de nodul la sân necanceros (benign);
  • obezitatea;
  • consumul de alcool.

Cancer la sân – Diagnosticare

După examinarea sânilor, medicul ginecolog specialist în senologie vă recomanda efectuarea de  teste suplimentare. Aceasta pot include teste imagistice de screening mamar (mamografie, ecografie mamara cu elastografie, RMN) sau prelevarea unei mici mostre de țesut mamar pentru a fi examinată la microscop (o biopsie).

Mamografia digitală este o metoda complementară ecografiei si sonoelastografiei mamare, metode ce aduc informații noi și pot crea un tablou complet asupra diagnosticului.

Mamografia digitală are o doză de iradiere de 10 ori mai mică decât mamografia clasică, precum și capacitatea de arhivare și prelucrare a imaginilor până la calitatea optimă, pentru un diagnostic sigur.

Tipuri de cancer la sân

Există mai multe tipuri diferite de cancer la sân, care se dezvoltă în diferite părți ale sânului.

Cancerul de sân este adesea împărțit în:

  • cancer de sân neinvaziv (carcinom in situ) – găsit în canalele galactofore (carcinom ductal in situ sau DCIS) care nu s-a răspândit în țesutul mamar din jurul canalelor. Cancerul de sân non-invaziv se diagnostichează în timpul unei mamografii și rareori se manifestă sub forma unui nodul la sân.
  • cancer de sân invaziv – în cazul în care celulele canceroase s-au răspândit prin căptușeala canalelor, în țesutul mamar din jur. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de sân.

Alte tipuri mai puțin frecvente de cancer de sân includ:

  • cancer de sân lobular invaziv (și pre-invaziv).
  • cancer de sân inflamator
  • boala Paget a sânului

Este posibil ca celulele canceroase din sân să se răspândească în alte părți ale corpului, de obicei prin sânge sau ganglionii limfatici axilari. Acestea sunt mici glande limfatice care filtrează bacteriile și celulele din glanda mamară. Dacă se întâmplă acest lucru, vorbbim despre un diagnostic de cancer de sân secundar sau metastatic.

Cancer la sân – Tratament

Dacă cancerul este detectat într-un stadiu incipient, acesta poate fi tratat înainte de a se răspândi în alte părți ale corpului.

De regula, cancerul de sân este tratat folosind o combinație de:

  • intervenție chirurgicală
  • chimioterapie
  • radioterapie

Chirurgia este, de obicei, primul tip de tratament pe care medicii chirurgi oncologi îl recomandă, acesta fiind urmat de chimioterapie sau radioterapie sau, în unele cazuri, de tratamente hormonale sau țintite.

Tipul de intervenție chirurgicală și tratamentul pe care pacienta îl urmeza ulterior vor depinde de tipul de cancer de sân de care aceasta suferă. Împreună cu medicul curant, pacienta va decide care este cea mai bună modalitate de abordare a cazului său medical.

La o mică proporție de femei, cancerul de sân este descoperit după ce acesta s-a răspândit în alte părți ale corpului (cancer de sân metastatic). Cancerul secundar, numit și cancer avansat sau metastatic, nu este vindecabil, așa că scopul tratamentului este ameliorarea simptomelor.

A primi diagnosticul de cancer de sân poate afecta viața de zi cu zi a pacientei în multe feluri, în funcție de stadiul în care se află și de tratamentul pe care aceasta îl va urma.

Modul în care oamenii fac față diagnosticului și tratamentului variază de la persoană la persoană. Există mai multe forme de asistență disponibile, dacă aveți nevoie.

Formele de sprijin pot include familia și prietenii, comunicarea cu alte persoane aflate în aceeași situație, comunicarea cu un specialist în psihologie oncologică.

Prevenirea cancerului mamar

Deoarece cauzele cancerului de sân nu sunt pe deplin înțelese, în prezent este imposibil de determinat daca acesta poate fi prevenit.

Unele studii au analizat legătura dintre cancerul de sân și dietă. Deși nu există concluzii certe, există beneficii pentru femeile care:

  • mențin o greutate sănătoasă
  • fac sport regulat
  • au un aport scăzut de grăsimi saturate
  • nu consuma alcool și nu fumează

Dacă ați trecut prin menopauză, este deosebit de important să încercați să obțineți și să vă mențineți o greutate sănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că excesul de greutate sau obezitatea determină producerea unei cantități mai mari  de estrogen, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta cancer de sân.

Screeningul cancerului mamar efectuat anual rămâne cea mai importantă acțiune pe care o femeie o poate face pentru a-și păstra sănătatea mamară.

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

Dr. Ioan Stoian

Mai multe detalii

Dr. Gabriela Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Cristian Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Mirela Vasile

Mai multe detalii

Dr. Narcis Cristian Mașala

Mai multe detalii