Cuprins

Cancer sân

Cancerul de sân, cunoscut și sub numele de carcinom de sân sau cancer mamar, este o formă de cancer caracterizată prin multiplicarea necontrolată a celulelor maligne în țesutul mamar. Această afecțiune poate afecta atât femeile, cât și bărbații, deși incidența este semnificativ mai mare la femei, în special cele peste vârsta de 50 de ani. Cu toate acestea, poate apărea și la persoane mai tinere, indiferent de gen.

Este una dintre cele mai răspândite tipuri de cancer, ocupând locul secund după cancerul de piele în ceea ce privește prevalența în rândul femeilor din anumite regiuni, inclusiv Statele Unite. Toți oamenii au țesut mamar, ceea ce înseamnă că oricine este susceptibil la dezvoltarea acestei boli.

Rata de supraviețuire pentru cancerul de sân a crescut constant în ultimele decenii, datorită îmbunătățirilor în detectarea precoce, conștientizarea crescută și progresele semnificative în opțiunile de tratament. Detectarea timpurie prin screening-ul cancerului de sân joacă un rol crucial în creșterea șanselor de vindecare, făcând tratamentul mai eficace și, în multe cazuri, permițând o abordare mai conservatoare.

Aproximativ 80% dintre cazurile de cancer de sân sunt considerate invazive, ceea ce înseamnă că există un risc ca celulele canceroase să se răspândească dincolo de sân în alte părți ale corpului. În ciuda acestui potențial de metastază, multe persoane cu cancer de sân trăiesc vieți lungi și pline datorită tratamentelor avansate și personalizate, bazate pe cele mai recente cercetări.

Inovațiile în cercetarea cancerului de sân au condus la dezvoltarea de strategii terapeutice mai precise, care vizează specificitățile biologice ale tumorilor, îmbunătățind astfel prognosticul și calitatea vieții pacienților. Aceste progrese, alături de sprijinul continuu pentru cercetarea în domeniu, promit să continue tendința de scădere a mortalității cauzate de cancerul de sân și să îmbunătățească supraviețuirea și rezultatele tratamentului pentru toți cei afectați.

Simptome cancer de sân

Cancerul de sân, cunoscut în termeni medicali drept carcinom mamar, se manifestă prin diverse simptome, a căror recunoaștere timpurie este esențială pentru un diagnostic precoce și un tratament eficient. Acestea sunt semnele și simptomele cele mai asociate cu această afecțiune gravă:

 • Noduli sau îngroșări la nivelul sânului sau axilei: Primul și cel mai frecvent semnal de alarmă al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone îngroșate care se simte diferit de restul țesutului mamar. Este important să se știe că, deși multe dintre aceste noduli pot fi benigni, consultarea medicală este crucială.
 • Modificări vizibile ale sânilor: Schimbările în dimensiunea, forma sau conturul sânilor pot indica prezența unui carcinom mamar. Acest lucru poate include orice asimetrie nou-apărută între sânii care nu era prezentă anterior.
 • Secreții mamelonare neobișnuite: Orice tip de secreție din mamelon, în special dacă este sângeroasă sau de culoare neobișnuită, trebuie investigată. Deși nu toate secrețiile sunt semnale ale cancerului, ele pot fi un indicator al unei anomalii subiacente.
 • Modificări ale pielii și texturii sânului: Pielea de pe sân poate prezenta modificări, cum ar fi încrețirea, aspectul de coajă de portocală sau descuamare. Aceste schimbări pot sugera inflamația sau blocarea canalelor mamare, care pot fi legate de dezvoltarea carcinomului.
 • Retracția sau modificarea aspectului mamelonului: O schimbare în poziția sau forma mamelonului, cum ar fi retracția sau inversarea acestuia, poate fi un semn precoce al cancerului de sân.
 • Durere și disconfort: Deși durerea persistentă la nivelul sânilor nu este un simptom tipic al cancerului de sân, orice disconfort sau sensibilitate nouă merită atenție.

Este esențial să se acorde atenție tuturor schimbărilor neobișnuite ale sânilor și să se solicite evaluare medicală pentru orice simptom nou sau persistent. Recunoașterea timpurie a acestor semne poate juca un rol vital în succesul tratamentului pentru cancerul de sân sau carcinomul mamar.

Cauzele și factorii de risc ale cancerului mamar

Cauzele cancerului de sân sunt complexe și nu sunt înțelese complet. Deși cauza exactă a majorității cazurilor de cancer de sân nu este cunoscută, cercetările au identificat mai mulți factori de risc care pot crește probabilitatea apariției acestei boli.

Factorii de risc pentru cancerul de sân se împart în două categorii principale: factori incontrolabili și factori controlabili. Înțelegerea acestora este crucială pentru gestionarea proactivă a riscului personal și pentru luarea deciziilor informate legate de sănătatea sânilor.

Factori incontrolabili

 • Sexul: Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea cancerului de sân.
 • Vârsta: Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, majoritatea diagnosticărilor fiind făcute după vârsta de 50 de ani.
 • Istoricul familial: Prezența cancerului de sân în familie, mai ales la rude de gradul I și la vârste tinere, crește riscul.
 • Genetic: Mutatiile genetice moștenite, cum ar fi BRCA1 și BRCA2, măresc semnificativ riscul de cancer de sân și alte tipuri de cancer.
 • Istoricul personal de cancer de sân: Dacă ai avut cancer de sân la un sân, riscul de a dezvolta cancer la celălalt sân este crescut.
 • Anumite condiții ale sânilor: Condiții benigne precum carcinomul lobular in situ (LCIS) și hiperplazia atipică indică un risc crescut.

Factori controlabili

 • Istoricul menstrual: Menstruația începută înainte de 12 ani și menopauza după 55 de ani măresc riscul.
 • Istoricul reproductiv: Faptul de a nu avea copii sau de a avea primul copil după vârsta de 30 de ani poate crește ușor riscul.
 • Terapia hormonală: Utilizarea pe termen lung a terapiei combinate de substituție hormonală estrogen-progesteron poate crește ușor riscul.
 • Consumul de alcool: Riscul crește odată cu cantitatea de alcool consumată.
 • Obezitatea: În special după menopauză, obezitatea crește riscul de cancer de sân.
 • Expunerea la radiații: Tratamentele anterioare cu radiații în zona pieptului, în special în copilărie sau adolescență, cresc riscul.

Alți factori

 • Densitatea țesutului mamar: Țesutul mamar dens poate îngreuna detectarea tumorilor la mamografie și este considerat un factor de risc în sine.

Prezența unuia sau mai multor factori de risc nu înseamnă că o persoană va dezvolta cu siguranță cancer de sân, la fel cum absența factorilor de risc nu garantează imunitate împotriva bolii. Este esențială o gestionare proactivă a riscului, care include discuții deschise cu medicul despre istoricul personal și familial, precum și despre opțiunile de screening și reducere a riscului. Adoptarea unui stil de viață sănătos, evaluarea periodică a sănătății sânilor și participarea la programe de screening recomandate pot contribui la detectarea timpurie și la reducerea riscului de cancer de sân.

Cancerul de sân apare atunci când modificările (mutațiile) la nivelul ADN-ului celulelor mamare interferează cu instrucțiunile celulare, permițând celulelor canceroase să se înmulțească rapid și să supraviețuiască atunci când celulele sănătoase ar muri. Aceste celule pot forma o masă (tumora) care poate invada țesuturile sănătoase învecinate și se pot răspândi (metastaza) în alte părți ale corpului.

Cele mai comune tipuri de cancer de sân, carcinomul ductal invaziv și carcinomul lobular invaziv, încep în ductele care transportă laptele la mamelon și, respectiv, în lobulii care produc laptele.

Este important de reținut că prezența unuia sau mai multor factori de risc nu înseamnă că o persoană va dezvolta neapărat cancer de sân, la fel cum lipsa factorilor de risc nu exclude posibilitatea apariției bolii. De aceea, screening-ul regulat și conștientizarea propriului corp sunt esențiale pentru detectarea timpurie și tratamentul eficient al cancerului de sân.

Tipuri de cancer de sân

Există mai multe tipuri de cancer mamar, fiecare având caracteristici proprii care influențează opțiunile de tratament și prognosticul. Înțelegerea diversității acestor tipuri este esențială pentru abordarea personalizată a fiecărei paciente.

Tipuri neinvazive de cancer mamar

 • Carcinom ductal in situ (DCIS): Este o formă timpurie de cancer mamar, unde celulele canceroase se găsesc în ductele lactifere, dar nu au invadat țesutul mamar înconjurător. Este adesea detectat prin mamografie și prezintă un risc ridicat de a evolua către un cancer invaziv dacă nu este tratat.

Programează acum

un control al sânilor

Asigură-te că orice problemă este identificată și tratată într-un stadiu incipient

O consultație la timp îți poate salva viața

Tipuri invazive de cancer mamar

 • Carcinom ductal invaziv: Este cel mai comun tip de cancer mamar, începând în ductele lactifere și răspândindu-se în țesutul mamar înconjurător. Reprezintă aproximativ 80% din toate cazurile de cancer mamar.
 • Carcinom lobular invaziv: Începe în lobulii (glandele producătoare de lapte) și se poate răspândi în țesuturile învecinate. Este al doilea cel mai frecvent tip de cancer mamar invaziv.

Alte tipuri mai puțin comune

 • Cancer inflamator mamar: Un tip rar și agresiv de cancer mamar, caracterizat prin blocarea vaselor limfatice din sân, ceea ce duce la roșeață, umflare și aspectul de coajă de portocală.
 • Boala Paget a sânului: Afectează mamelonul și, de obicei, este asociată cu un alt tip de cancer mamar subiacent. Simptomele includ schimbări ale pielii în jurul mamelonului, cum ar fi roșeață, mâncărime și descărcare.
 • Angiosarcom: Un tip rar și agresiv de cancer care începe în celulele ce căptușesc vasele de sânge sau limfatice, putând apărea și în sân.
 • Carcinom lobular in situ (LCIS): Deși nu este considerat un cancer adevărat, LCIS este o creștere anormală a celulelor în lobulii sânului și indică un risc crescut de a dezvolta cancer mamar invaziv în viitor.

Tipuri specifice de cancer mamar

 • Cancer mamar la bărbați: Deși rar, bărbații pot dezvolta cancer mamar. Simptomele și tratamentele sunt similare cu cele la femei.
 • Cancer mamar recurent: Cancerul mamar care reapare după tratament, fie în aceeași zonă (recurență locală), fie în alte părți ale corpului (metastatic).

Cancerul mamar poate fi clasificat și după caracteristicile moleculare, cum ar fi statusul receptorilor hormonali și prezența proteinei HER2, care influențează deciziile de tratament. Există, de asemenea, subtipuri rare de cancer mamar, cum ar fi carcinomul medular sau mucinos, care necesită abordări specifice de diagnostic și tratament.

Pentru un diagnostic precis și stabilirea celei mai bune strategii de tratament, este crucială consultarea unui specialist. Detectarea timpurie și tratamentul adecvat pot îmbunătăți semnificativ prognosticul pentru persoanele diagnosticate cu cancer mamar.

 

Diagnosticare și screening

Diagnosticarea timpurie a cancerului mamar este crucială, deoarece crește semnificativ șansele de tratament reușit. Screeningul regulat prin mamografii reprezintă cel mai eficient instrument pentru detectarea precoce, în special pentru femeile de peste 50 de ani. Este recomandat ca femeile din anumite categorii de vârstă să efectueze mamografii la intervale regulate, în funcție de factorii lor individuali de risc. Medicul vă poate ajuta să determinați cel mai bun program de screening bazat pe situația dvs. specifică.

Deși mamografiile sunt fundamentale pentru detectarea timpurie, este la fel de important să vă cunoașteți proprii sâni. Femeile de toate vârstele ar trebui să fie conștiente de cum arată și cum se simt sânii lor în mod normal. A fi atentă la orice schimbări, cum ar fi noduli, scurgeri din mamelon, aspect încrețit al pielii sau înroșire, vă împuternicește să raportați aceste modificări medicului dvs. prompt. Este important de notat că majoritatea schimbărilor la nivelul sânilor se dovedesc a fi benigne, dar este vital să fie verificate.

 

Diagnosticarea cancerului de sân implică o abordare complexă, combinând examenul clinic cu diverse teste imagistice pentru a identifica prezența și stadiul bolii. Iată principalele metode de diagnostic folosite:

 • Mamografia: Este principala metodă de screening și de depistare timpurie a cancerului mamar, recomandată în mod obișnuit femeilor peste 40 de ani. În cazul prezenței factorilor de risc semnificativi, această investigație poate fi recomandată și la vârste mai tinere. Mamografia poate detecta tumori care nu sunt palpabile și microcalcificații.
 • Ecografia mamara (de preferat asociată cu elastografia): Oferă imagini suplimentare utile în cazul sânilor denși și este recomandată în special femeilor sub 35 de ani. Ecografia poate distinge între formațiunile solide și chisturile pline cu lichid, fiind o metodă nedureroasă și non-invazivă.
 • Galactografia: Utilizează o substanță de contrast pentru a examina canalele galactofore. Este utilă pentru detectarea leziunilor mici, cum ar fi chisturile de dimensiuni reduse, prin injectarea unui colorant în canalele mamare.
 • Biopsia: Este testul definitiv care confirmă diagnosticul de cancer mamar. Biopsia constă în prelevarea unei probe de țesut pentru a fi examinată la microscop. Acest procedeu poate determina tipul de cancer și gradul tumoral.
 • Tomografia computerizată (CT): Folosind raze X, tomografia computerizată generează imagini detaliate ale structurii mamare. Utilizarea unei substanțe de contrast poate evidenția rețeaua vasculară și prezența tumorilor, oferind imagini de înaltă rezoluție ale secțiunilor subțiri ale sânului.
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN): Este cea mai sensibilă metodă de diagnosticare, recomandată persoanelor cu țesut mamar dens, celor cu implanturi mamare sau pacienților cu multiple microcalcificari. RMN-ul poate oferi informații detaliate despre structura sânului și este deosebit de util în planificarea tratamentului chirurgical.

După stabilirea diagnosticului de cancer mamar, sunt necesare teste suplimentare pentru a evalua extinderea bolii. Înțelegerea stadiului cancerului este esențială pentru stabilirea planului de tratament și a strategiilor de recuperare. Abordarea multidisciplinară, implicând oncologi, chirurgi și radiologi, este cheia în managementul eficient al cancerului de sân.

Stadii cancer de sân

Stadiile cancerului de sân sunt esențiale pentru stabilirea planului de tratament și a prognosticului. Sistemul de stadializare folosit de medici pentru cancerul mamar depinde de mai mulți factori, precum tipul de cancer, dimensiunea și localizarea tumorii, și dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului. Iată cum sunt clasificate stadiile cancerului mamar:

Stadiul 0

 • Boala este neinvazivă, ceea ce înseamnă că nu s-a răspândit din canalele mamare în alte părți ale sânului.

Stadiul I

 • Există celule canceroase în țesutul mamar învecinat.

Stadiul II

 • Celulele canceroase au format unul sau mai multe tumori. Tumora este fie mai mică de 2 centimetri și s-a răspândit la ganglionii limfatici axilari, fie mai mare de 5 centimetri, dar nu s-a răspândit la ganglionii limfatici axilari. Tumorile din acest stadiu pot măsura între 2 și 5 centimetri și pot afecta sau nu ganglionii limfatici învecinați.

Stadiul III

 • Cancerul de sân se află în țesuturile învecinate și ganglionii limfatici. Acest stadiu este de obicei referit ca fiind cancer de sân avansat local.

Stadiul IV

 • Cancerul s-a răspândit din sân în alte zone ale corpului, precum oase, ficat, plămâni sau creier.

Un alt sistem internațional de denumire a stadiilor cancerlui mamar este TNM și încearcă să clasifice carcinomul în functie de tipul de răspândire:

 • T (Tumoare): Descrie dimensiunea tumorii primare și dacă a crescut în țesuturile învecinate.
  • TX: Tumora nu poate fi evaluată.
  • T0: Nu există semne ale unei tumori.
  • Tis: Carcinom in situ (conținut în canalele mamare, nu invaziv).
  • T1-T4: Numerele indică dimensiunea tumorii în creștere și gradul de răspândire în țesutul mamar înconjurător.
 • N (Noduli): Indică dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici învecinați.
  • NX: Ganglionii limfatici nu pot fi evaluați.
  • N0: Nu există răspândire către ganglionii limfatici.
  • N1-N3: Numerele indică câți ganglioni limfatici sunt implicați și locația lor.
 • M (Metastaza): Arată dacă cancerul s-a răspândit în părți îndepărtate ale corpului.
  • M0: Nu există răspândire la distanță.
  • M1: Cancerul s-a răspândit la organe îndepărtate (de obicei oase, plămâni, ficat, creier).

Ecografie cu sonoelastografie

ALEGE O ECOGRAFIE MAMARĂ SIGURĂ ȘI PRECISĂ
Programează o ecografie mamară

Tratamentul cancerului mamar

Tratamentul cancerului mamar este un proces multidisciplinar care vizează eliminarea cancerului, prevenirea recidivei și minimizarea simptomelor, ținând cont de stadiul bolii, caracteristicile tumorii și preferințele pacientului.

 1. Tratamentul chirurgical
 • Lumpectomia (intervenție chirurgicală conservatoare): Îndepărtează tumora și o margine de țesut sănătos înconjurător, cu scopul de a păstra cât mai mult din țesutul mamar. Este frecvent urmată de radioterapie.
 • Mastectomia: Îndepărtează întregul sân și este recomandată în cazul tumorilor mari sau când cancerul a afectat mamelonul. Variantele moderne, cum ar fi mastectomia care păstrează pielea sau mamelonul, permit o reconstrucție mamară estetică ulterioară.
 1. Radioterapia

Aplicată local, vizează distrugerea celulelor tumorale rămase după chirurgie. Tehnologiile avansate precum IMRT sau VMAT limitează expunerea țesuturilor sănătoase și reduc efectele secundare.

 1. Chimioterapia

Folosește citostatice pentru a distruge celulele canceroase. Este aplicată adesea după chirurgie pentru a elimina celulele tumorale reziduale sau înainte de chirurgie pentru a reduce dimensiunea tumorii.

 1. Hormonoterapia

Este indicată pentru cancerele sensibile la hormoni, blocând efectul estrogenului sau progesteronului. Reduce riscul de recidivă la pacientele cu tumori hormono-dependente.

 1. Terapiile țintite și moleculare

Vizează caracteristici specifice ale celulelor canceroase, oferind tratamente mai puțin toxice și mai eficiente. Acestea includ inhibitorii HER2 pentru tumorile care supraexprimă această proteină.

 1. Imunoterapia

Stimulează sistemul imunitar al pacientului să recunoască și să distrugă celulele canceroase. Este o opțiune valoroasă pentru tratamentul cancerului mamar triple-negativ.

Reconstrucția Mamară

Aceasta poate fi realizată imediat sau la o dată ulterioară și este o decizie personală a pacientei, luată după o discuție detaliată cu medicul și chirurgul plastician.

Planificare prin Tumor Board-ul Royal Hospital

Este crucială pentru a asigura cea mai bună calitate a vieții și șansele de succes. Echipa de tratament, formată din oncologi, chirurgi, radiologi și alți specialiști, elaborează un plan de tratament bazat pe caracteristicile individuale ale fiecărui caz.

Este important ca pacienții să fie informați și să participe activ în procesul decizional, discutând deschis cu echipa medicală despre opțiunile de tratament, efectele secundare potențiale și așteptările lor. Considerarea unei a doua opinii și dialogul cu alte persoane care au trecut prin tratament pot oferi suport și perspective valoroase în această călătorie.

Prin abordarea integrată și personalizată a tratamentului cancerului mamar, pacienții pot avea încredere în procesul de tratament, având la dispoziție cele mai bune opțiuni pentru managementul bolii și îmbunătățirea calității vieții.

Prevenția cancerului de sân

Prevenirea cancerului de sân este un demers complex care îmbină un stil de viață echilibrat, vigilentă în observarea oricăror modificări ale sânilor și consultări medicale regulate. Deși nu există o garanție absolută de prevenire, anumite acțiuni pot diminua riscul apariției acestei boli.

Adoptarea unui stil de viață sănătos

 • Menținerea greutății corporale optime: după menopauză, excesul ponderal poate crește producția de hormoni care favorizează dezvoltarea cancerului de sân. O greutate sănătoasă este benefică atât pentru prevenirea cancerului de sân, cât și pentru sănătatea în general.
 • Activitatea fizică regulată: exercițiile fizice contribuie la menținerea sănătății sânilor. Important este să alegi activități care îți fac plăcere și pe care le poți integra cu ușurință în rutina zilnică.
 • O alimentație echilibrată: prioritizează o dietă bogată în fructe și legume, limitează consumul de alimente procesate și alege proteine de calitate. Atentia la consumul de grăsimi saturate și zahăruri adăugate este esențială.
 • Moderarea consumului de alcool: consumul oricărei cantități de alcool poate mări riscul. Este indicat să respecți limitele recomandate sau, în cazul unor factori de risc majori, să renunți complet la alcool.
 • Alăptarea: pe lângă beneficiile pentru copil, alăptarea poate reduce, de asemenea, riscul de cancer mamar pe termen lung al mamei.

Conștientizarea și detectarea precoce

 • Cunoașterea propriei normalități: a fi la curent cu aspectul și textura sânilor tăi îți poate facilita detectarea timpurie a oricăror schimbări neobișnuite.
 • Screeningul preventiv: mamografia este cea mai eficientă metodă de screening. Discuțiile cu medicul tău vor stabili un plan de screening adaptat istoricului și riscurilor tale personale.

Abordări pentru persoanele cu risc înalt

 • Consilierea genetică: este recomandată persoanelor cu un istoric familial îngrijorător sau cu mutații genetice moștenite, pentru a elabora un plan de prevenție personalizat.
 • Evaluarea opțiunilor medicamentoase: medicamente precum tamoxifenul pot fi indicate pentru reducerea riscului, dar este important să discuți cu medicul tău despre beneficii și posibilele efecte secundare.
 • Considerarea intervențiilor chirurgicale profilactice: pentru unele femei, mastectomia profilactică poate fi o opțiune pentru a reduce semnificativ riscul, însă trebuie luat în calcul impactul emoțional și opțiunile chirurgicale care conservă aspectul sânului.
 • Monitorizare riguroasă: femeile cu risc înalt ar putea necesita începerea screeningului mai devreme, realizarea lui mai frecvent și includerea unor teste imagistice suplimentare.

Adaptarea strategiilor de prevenție pe măsură ce îmbătrânești

 • În deceniile 20-30, accentul se pune pe auto-examinări și stabilirea unor obiceiuri de viață sănătoase.
 • În perioada 30-40 de ani, controalele medicale devin mai frecvente, iar în unele cazuri se pot adăuga ultrasunetele la mamografii.
 • De la 40 de ani în sus, mamografiile periodice sunt esențiale, iar ultrasunetul poate completa screeningul.
 • După 50 de ani, se recomandă mamografii și ultrasunete anuale.

Fii informată!

Este crucial să discuți deschis cu medicul tău despre riscurile personale și să rămâi informată despre cele mai noi recomandări și descoperiri în domeniul prevenirii cancerului de sân. Reevaluarea periodică a riscurilor și adaptarea planului de prevenție sunt esențiale pentru protecția sănătății tale mamare.

Mamografie digitală 3D cu tomosinteză

Principala metodă de diagnosticare a cancerului de sân, la femeile cu vârste de peste 40 de ani.

Programează-te