Chirurgia ficatului
Chirurgia ficatului este unul dintre cele mai dificile tipuri de chirurgie, care trebuie practicată de către un chirurg experimentat, cu o pregătire specială, alături de o echipă medicală aptă pentru astfel de intervenții.
Rezecțiile hepatice sunt intervenții ce necesită o tehnicitate extraordinară, din cauza complexității anatomice a ficatului, dar și a modificărilor care pot apărea în cursul afecțiunilor acestui organ.
Patologia ficatului
Patologia ficatului este vastă și include afecțiuni cu spectru extrem de variat:
- chistelor hepatice (inclusiv hidatice), prin abord clasic sau laparoscopic
- tumorilor benigne- hemangioame, adenoame, hiperplazii nodulare focale.
- cancerelor primare sau secundare (metastaze) cu localizare hepatică
- complicațiilor cirozei hepatice- ascită, hemoragii digestive
Chirurgia ficatului rămâne soluția terapeutică de dorit, aplicabilă în cazul tumorilor rezecabile sau a celor devenite rezecabile după chimioterapie și/sau alte metode terapeutice.
Din păcate, chirurgia ficatului nu este aplicabilă multor cazuri din cauza dimensiunilor prea mari ale tumorilor sau ale stării precare a sănătății ficatului și a funcției acestuia, ce nu permite efectuarea unei rezecții la dimensiunea dorită. Cu toate acestea, chirurgia ficatului rămâne cea mai buna șansă de supraviețuire în lupta cu cancerul hepatic.
În prezent se practică o multitudine de tipuri de rezecții hepatice, complicațiile după acest tip de chirurgie scăzând foarte mult datorită îmbunătățirii metodelor de rezecție a ficatului, clampajelor vasculare mai eficiente, existenței unor tehnici și/sau substanțe mai bune de realizare a hemostazei chirurgicale, etc.
Tumori considerate inițial nerezecabile pot deveni rezecabile fie prin chimioterapie preoperatorie (neoadjuvantă), fie prin distrugerea vaselor ce hrănesc tumora (embolizare sau ligatură portală). Prin aceste intervenții, ficatul în care s-a dezvoltat tumora se micșorează, iar porțiunea sănătoasă se mărește compensator. În felul acesta rezecția tumorii devine mai sigură.
Alte metode de tratament al cancerului hepatic
- Ablația prin radiofrecvență– utilizează unde radio de înaltă frecvență cu rol de distrugere a tumorii, prin efect termic; are indicație în tumorile mici, sub 5 cm, iar anumite studii arată rezultate comparabile cu rezecția.
- Chemoembolizare transarterială– constă în injectarea unui chimioterapic împreună cu un agent sclerozant și a unei substanțe de contrast în ramurile arterei hepatice.
- Alcoolizarea tumorii– se realizează percutan sau prin injectare în timpul intervenției. Are anumite rezultate în tumorile de mici dimensiuni ( sub 3 cm).
- Radioterapie stereotactică– pe principiul utilizării unei doze mari iradiante pe un volum țintă mic; are rezultate în cancerele hepatice secundare ( metastaze), posibil și în hepatocarcinoame.
- Criochirurgia– utilizează temperaturile foarte scăzute pentru distrugerea tumorilor; nu este un tratament specific cancerelor hepatice, fiind utilizat și în tumorile cerebrale, ale sânului, prostatei, rinichiului. Practic au loc câteva cicluri de înghețare-dezghețare a tumorii la -190 C cu ajutorul azotului lichid. Se asociază de cele mai multe ori rezecțiilor hepatice.
- Transplantul hepatic– metodă chirurgicală de excepție ce constă în înlocuirea ficatului bolnav cu un ficat de la un donor. Este de competența centrelor cu experiență în chirurgia de transplant să discute indicațiile și să efectueze această metodă de tratament .
Cancerul hepatic secundar sau metastazele hepatice
Cancerul hepatic secundar sau metastazele hepatice sunt localizări secundare ale unor tumori primitive la nivelul ficatului. Sunt mult mai frecvente decât tumorile primare hepatice, apar mai ales la persoane vârstnice ( unde și cancerul este mai frecvent).
Marea majoritate a cancerelor pot metastaza în ficat, în special cancerele de colon, stomac, pancreas, sân, plămâni.
Tratamentul chirurgical este în general limitat datorită numărului metastazelor; există o serie de posibilități terapeutice moderne ce aduc un cert beneficiu în multe situații:
Hepatectomia
Rezecția hepatică sau hepatectomia este intervenția chirurgicală prin care se excizează o parte din ficat, iar cel mai frecvent este indicată pentru tratamentul tumorile hepatice maligne.
Acestea pot fi tumori primare (carcinom hepatocelular) sau determinări secundare ale unor cancere din alte părți ale corpului (metastaze hepatice). Pentru tumorile hepatice primare, excizia reprezintă singura variantă de tratament cu potențial curativ.
Rezecțiile hepatice se pot realiza atât clasic, deschis, cât și minim invaziv – laparoscopic. În chirurgia hepatică, abordul minim invaziv este indicat în cazuri selecționate și analizate în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board).
Chirurgia laparoscopica sau chirurgia robotică În cadrul Royal Hospital, cele mai grele cazuri medicale ce necesită chirurgie hepatică sunt analizate cu maximă atenție în cadrul comisiei oncologice (tumor board) pentru ca pacientul să poată beneficia de cele mai noi și eficiente metode de tratament.