Herniile peretelui abdominal se situează printre cele mai frecvente probleme chirurgicale. Aceste afecțiuni reprezintă o cauză majoră a pierderii capacității de muncă și pot fi, uneori, chiar letale.

Cura herniei inghinale este cea mai frecventă operație practicată în chirurgia generală.

Eventrația este o complicație frecventă a chirurgiei abdominale. S-a demonstrat că aceasta apare la 11%-20% din pacienții laparotomizati. Dacă nu se realizează cât mai repede reducerea sacului herniar, ansa intestinală strangulată la nivelul acestuia poate deveni ischemică și necrotică cu producerea, în final, a perforației. Strangularea poate asocia o rată a mortalității de 10%.

Progresele recente privind tehnica și dispozitivele pentru repararea defectelor peretelui abdominal sunt numeroase. În aproximativ 60% din curele aloplastice ale herniei inghinale se utilizează anumite tipuri de plasă plană, iar la restul de 40% se folosesc dispozitive de tip dop sau sisteme combinate plasă-dop. În plus, 90% din curele eventrațiilor încorporeaza utilizarea unui material protetic.

Majoritatea curelor herniare practicate astăzi implica folosirea unui biomaterial protetic sintetic de tip plasă, dop sau variante mai noi ale acestor dispozitive. O parte din aceste procedee, circa 15%, se fac pe cale laparoscopica, însă acest număr este în continuă creștere datorită beneficiilor acestei tehnici, atât pentru echipa medicală, cât și pentru pacient.

Care sunt dispozitivele utilizate în chirurgia defectelor parietale abdominale?

În prezent chirurgia generală are acces la o sferă mai largă și mai sofisticată de biomateriale sintetice pentru utilizare în cura herniară.

Pentru cura herniei, exista un număr de caracteristici clinice importante ale biomaterialelor protetice utilizate în fiecare caz medical în parte: capacitatea materialului de a restabili integritatea peretelui abdominal, durabilitatea acesteia, ușurința manipulării, gradul de încorporare în țesuturi, reacția de corp străin, rezistența la infecție și abilitatea de a se conforma pe structurile pe care le acoperă. Aceste caracteristici diferite trebuie luate în considerare când se alege o proteză.

 • Plasa de poliester– este un tip de proteză ce se conformează sacului visceral, are o textură granulară ce facilitează aderența la peritoneu și prevenirea alunecării și este suficient de reactivă inducând un răspuns fibroblastic rapid pentru a asigura fixarea.
 • Plasa de polipropilenă– cea de tip monofilament (model nou) este proiectată pentru a asigura elasticitate multidirectionala, făcând-o mai puțin densă și mai puțin rigidă comparativ cu biomaterialele din polipropilenă mai vechi.
 • Politetrafluoretilenă expandată – protezele MycroMesh Plus, DualMesh Plus și DualMesh Plus with Holes se disting prin încorporarea de argint și clorhexidina în biomaterial pentru a reduce riscul infecției. Adăugarea acestor substanțe imprimă o colorație maro sau gri acestor produse, ceea ce facilitează manipularea laparoscopica.
 • Produse composite: protezele de ePTFE nu au fost asociate cu probleme semnificative de tipul eroziunii intestinale și formarea de fistule.
 • Forme prefabricate: materialele protetice plane disponibile pentru cura herniei au fost modificate pentru a se adapta spațiului properitoneal care este disecat în timpul herniorafiei inghinale laparoscopice.
 • Dopuri: această metodă pare să aibă o curbă de învățare scurtă, poate fi practicata sub anestezie locala și are rezultate bune. Poate fi folosita pentru hernii inghinale primitive și recidivate.
 • Dispozitive protetice dublu strat: aceste dispozitive protetice permit chirurgului care nu este familiarizat cu abordul laparoscopic să realizeze o reparație care este similară în concept. Se evită și unele din riscurile laparoscopiei și necesitatea anesteziei generale și se asociază o reducere asemănătoare a durerii postoperatorii și a incapacității de efort.

Abordului laparoscopic al defectelor parietale abdominale

În tratamentul chirurgical al defectelor parietale, laparoscopia este metoda ce poate oferi avantaje superioare comparativ cu tehnica deschisă. Durerile postoperatorii sunt mai reduse, mobilizare mai precoce, rezultate cosmetice mai bune, iar reintegrare profesională mai rapidă.

Dacă pentru cura unei hernii inghinale primare, de prima intenție se indica un procedeu aloplastic deschis, fără tensiune, în cazul herniilor bilaterale sau recidivate abordul laparoscopic devine prima opțiune.

În cazul eventrațiilor, indicațiile principale ale curei laparoscopice sunt:

 • eventrațiile cu dimensiuni între 4 și 15 cm.
 • defectele multiorificiale
 • pacienții practicanți de sport
 • obezitatea
 • pacienții în tratament anticoagulant
 • prezența patologiilor asociate ce pot fi rezolvate laparoscopic (hernie inghinală, boală de reflux gastroesofagian, colelitiază).

În cadrul spitalului privat Royal Hospital, pacienții se bucura de inovațiile tehnice și ale modelelor produselor, fapt ce continuă să stimuleze progrese în cura herniară și să amelioreze rezultatele.

Acumularea continuă a experienței clinice cu o varietate mare de materiale și tehnici de care chirurgii Royal Hospital dau dovadă, ajută echipa medicală  să identifice cea mai potrivită proteză pentru fiecare pacient în parte.

Profită de specialiștii Royal Hospital Bucharest

Dr. FLORINA BOLD

Mai multe detalii

DR. VICTOR ȘTEFĂNESCU

Mai multe detalii

DR. ȘERBAN VASILE

Mai multe detalii

DR. COSTIN DUȚU

Mai multe detalii

DR. ROXANA BOANTA

Mai multe detalii

CONFERENȚIAR DR. SEBASTIAN GRĂDINARU

Mai multe detalii

DR. ȘERBAN MARINESCU

Mai multe detalii

DR. CĂTĂLIN GEORGE JIANU

Mai multe detalii

DR. FLORIN SĂVULESCU

Mai multe detalii

DR. REMUS NICA

Mai multe detalii

DR. ȘTEFAN IONUȚ

Mai multe detalii

PROF. DR. NICOLAE IORDACHE

Mai multe detalii

DR. CRISTIAN BLAJUT

Mai multe detalii

DR. SABRINA FLOREA

Mai multe detalii

DR. MIHAI VASILE

Mai multe detalii

Dr. Cosmin-Alexandru Buzilă

Mai multe detalii

DR. POPA EMIL

Mai multe detalii

DR. OROSAN DAN

Mai multe detalii

Dr. Prodan Alina Mihaela

Mai multe detalii

Dr. MATEI MIHAI VIRGIL

Mai multe detalii

DR. DUDUȘ DAN IONUȚ

Mai multe detalii

DR. KRAFT ALIN-ALEXANDRU

Mai multe detalii

DR. MARICA DANIEL-CRISTIAN

Mai multe detalii

DR. CARAGUI ANDREI CRISTIAN

Mai multe detalii