Chist ovarian
Chisturile ovariene sunt săculeți cu lichid care se formează la nivelul ovarelor, care pot să apară la femei de toate vârstele. Există diferite tipuri de chisturi, multe dintre ele fiind, din fericire, benigne. Este important să știi că, de regulă, cauzele chisturilor ovariene sunt diferite dacă te afli înainte de momentul menopauzei sau dacă ești la menopauză.
De ce apar chisturile ovariene?
La femeile care nu au ajuns la menopauză, printre cauzele apariției chisturilor ovariene se numără:
- Ovulația: un chist ovarian funcțional nu reprezintă o afecțiune și poate să apară în perioada ovulației, micșorându-se în timp, fără tratament.
- Chistul dermoid: poate să apară la femeile de 20-40 de ani. Aceste chisturi ovariene sunt benigne dar, foarte rar, pot fi canceroase.
- Sindromul ovarelor polichistice: femeile cu acest sindrom prezintă mai multe chisturi mici, inofensive. Pacientele pot necesita tratament pentru efectele sindromului, printre care se regăsește și menstruația neregulată.
- Alte cauze ale apariției chisturilor ovariene mai sunt: endometrioza, sarcina, anumite infecții pelvine severe.
O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign.
La femeile aflate deja la menopauză, chisturile ovariene pot să apară pe fondul unor formațiuni/proliferări necanceroase sau în urma acumulării de lichid în ovare.
În cazul femeilor aflate la menopauză există mai multe șanse ca formațiunile tumorale noi să fie cauzate de cancer decât în cazul celor aflate în premenopauză.
Chist ovarian, simptome frecvente
Unele femei experimentează anumite simptome de chist ovarian sub forma durerii sau a unei presiuni pelvine, în timp ce altele nu au deloc semne de boală. Așadar, un chist ovarian poate fi simptomatic sau asimptomatic. Iată care sunt cele mai întâlnite simptome de chist ovarian:
- Durerea sau presiunea la nivelul abdomenului inferior, în partea unde se află chistul, poate fi un simptom. Durerea poate fi foarte stridentă sau, dimpotrivă, mai greu sesizabilă. Poate să dispară, apoi să revină. Ascultă-ți corpul și încearcă să observi micile schimbări;
- O senzație de balonare poate fi, de asemenea, printre simptomele unui chist ovarian;
- Durere în timpul actului sexual;
- Menstruații dureroase. Menstruațiile neregulate, în schimb, nu implică, întotdeauna, prezența unui chist ovarian.
Anumite simptome prelungite pot fi asociate cu sindromul ovarului polichistic. Această problemă determină o menstruație neregulată, precum și alte probleme hormonale, obezitate, infertilitate. Și hirsutismul este un semn al acestui sindrom, precum și dificultatea de a pierde în greutate.
Chist ovarian, simptome severe
Uneori, un chist ovarian poate avea simptome mai grave, care să te trimită la medic de urgență.
Ruperea chistului
În plus față de simptomele deja enumerate, poți simți o durere pelvi-abdominală bruscă, intens pronunțată, senzație de vomă, piele umedă și rece, respirație intensificată și senzație de slăbiciune. În acest caz este necesar să mergi la ginecolog cât mai repede.
Torsiunea de ovar
Simptomele, în acest caz, sunt:
- durere intensă la nivelul ovarelor, brusc instalată;
- stări de greață;
- vărsături;
- crampe abdominale.
Ambele situații, de chist rupt sau de torsiune de ovar (răsucirea ovarelor, a ligamentelor și chiar a trompelor uterine față de poziția normală) reprezintă urgențe medicale care necesită intervenție chirurgicală. De asemenea, dacă în urma unui investigații imagistice (ecografie, RMN) sau a analizelor de sânge rezultă suspiciuni de cancer ovarian se impune intervenția chirurgicală de urgență.
Sunt și situații în care ruperea chistului ovarian nu este gravă. Ea poate apărea în perioada de menstruație iar durerea poate fi tratată cu medicamente.
Majoritatea cazurilor de ruptură nu cauzează complicații suplimentare și necesită doar ținerea sub observație. În anumite situații, complicațiile pot determina internarea și/sau necesitatea unor intervenții chirurgicale. Chiar și în cazul celor mai fine simptome care te-ar putea duce cu gândul la un chist ovarian, este necesar un control ginecologic pentru o diagnosticare corectă și din timp.
Stabilirea tratamentului pentru chist ovarian
Inițial, ginecologul detectează prezența unui chist pe ovar, printr-un consult ginecologic de rutină. Există mai multe tipuri de formațiuni. Tratamentul pentru chist ovarian depinde foarte mult de diagnosticul primit (tipul chistului, dimensiunea acestuia) și de vârsta pacientului.
- Dacă medicul identifică modificări la nivelul ovarelor, poate merge mai departe cu alte investigații, precum ultrasonografia (ecografia), ca să poată determina mărirea, forma, localizarea și compoziția chistului (lichidă, solidă).
- În unele situații, un RMN pelvin poate ajuta în diferențierea unui chist ovarian de o tumoră solidă.
- În determinarea potențialului malign al chistului, se recomandă o analiză de sânge scor ROMA. Aceasta ajută la identificarea riscului de cancer ovarian.
- Tipul formațiunii este stabilit, cu certitudine, printr-un examenul histopatologic al piesei de rezecție. Chistul este, astfel, scos prin operație și trimis, pentru analize atente, în laborator.
- Dimensiunea este un factor important în determinarea necesității unui tratament chirurgical, sau în amânarea acestuia, după caz.
- Orice formațiune malignă necesită intervenție chirurgicală și tratament oncologic complet.
Tipuri de tratament
Dacă ai un chist ovarian simplu, format doar din lichid, de mărime redusă, nu ai durere sau alte simptome și nu ai ajuns încă la menopauză, medicul îți poate recomanda să aștepți câteva luni. Apoi, vei reface un examen ecografic, pentru a vedea dacă respectivul chist s-a retras de la sine.
Abordarea chirurgicală
Un tratament de chist ovarian poate implica intervenție chirurgicală, în funcție de tip, când formațiunea are dimensiune mare, produce durere, nu se micșorează după monitorizare sau când există suspiciune de malignitate.
- De regulă, chirurgia se recomandă atunci când chistul depășește 50-60 de mm.
- Există și situații în care un chist benign poate fi lăsat să ajungă și la 10 cm, în timp ce un chist cu potențial canceros poate fi îndepărtat când este mult mai mic de atât.
- Cu cât tumora are o dimensiune mai mare, cu atât există risc de ruptură de chist ovarian, care poate necesita operație.
- Chisturile ovariene pot determina totodată și apariția torsiunii ovariene, care poate necesita intervenție chirurgicală de urgență.
- Operațiile se realizează sub anestezie generală.
Laparoscopia
Laparoscopia este o metodă chirurgicală minim invazivă, care le permite pacientelor noastre să-și reia activitatea normală în cel mai scurt timp posibil. Această intervenție se realizează cu ajutorul laparoscopului. Dispozitivul se inserează la nivelul abdomenului, printr-o incizie mică și, astfel, medicul poate observa starea organelor reproducătoare și poate îndepărta chistul. Această metodă este foarte potrivită pentru acele chisturi care nu prezintă suspiciune de cancer.
Laparotomia
Laparotomia este o altă formă de tratament chirurgical chist ovarian, puțin mai invazivă decât laparoscopia, deoarece incizia realizată este mai mare. Este indicată în cazul în care există risc de cancer și oferă un acces detaliat la organele reproducătoare ale pacientei.
Dacă, după ce chistul ovarian este îndepărtat și verificat în laborator, se confirmă diagnosticul de tumora canceroasă, chirurgul poate îndepărta unul sau ambele ovare, precum și uterul și ganglionii pelvini.
Efectuarea consultațiilor ginecologice anuale vă poate ajuta în diagnosticarea în stadii incipiente a diverselor boli și infecții ginecologice, a căror vindecare depinde de momentul începerii tratamentului.