Colecistectomie

Vezicula biliară are drept scop fundamental  concentrarea și stocarea bilei. Aceasta circulă prin intermediul canalului cistic din vezicula biliară, ajungând în ductul hepatic de unde se formează canalul biliar comun.

Canalul biliar comun va fi apoi golit în partea inferioară a intestinului subțire.
Bila ajută la digerarea alimentelor grase,însă lipsa veziculei biliare nu este un impediment pentru o viață normală , fără disconfort.

Crize ale veziculei biliare apar cu preponderență în cazul : 

 •  femeilor cu vârstă peste 40 de ani
 •  femeilor care au născut – riscul formării calculilor biliari este mai mare cu fiecare sarcina
 •  persoanelor care dezvoltă exces de greutate, atât bărbați cât și femei
 •  persoanelor care consumă canitati mari de produse lactate, grăsimi animale și alimente prăjite
 •  persoanelor în familia cărora există deja antecedente de boli ale veziculei biliare.

Simptomele calculilor biliari pot fi următoarele: 

 •  greață;
 •  balonare;
 •  vărsături sau febra;
 •  intoleranță la consumul de alimente grase;
 •  alte semne de infecție.

Diagnosticarea calculilor biliari se face cu ajutorul unor teste precum: 

 •  analize de sânge – cu ajutorul acestora se poate detecta icterul sau eventualele creșteri ale enzimelor care apar ca rezultat al obstructiei fluxului biliar
 •  ecografie abdominală – este folosită pentru scanarea abdomenului în vederea depistării calculilor biliari ( prezența , mărimea și poziția acestora, dimensiunea canalului biliar, grosimea peretelui veziculei biliare).
 •  scintigrafia radioizotopică (HIDA) – acest tip de scanare utilizează izotopi radioctivi pentru evaluarea funcției veziculei biliare.

Tratament chirurgical presupune îndepărtarea pe cale clasică a veziculei biliare  (colecistectomie deschisă), operație care presupune o incizie în partea dreaptă a abdomenului superior și  îndepărtarea veziculei biliare. Abordarea clasică a acestei operații se utilizează în situații dificile din punct de vedere tehnic ( aderențe abdominale apărute în urma intervențiilor chirurgicale anterioare, vezicula biliară inflamată sau în cazul în care anatomia veziculei biliare nu este vizibilă în mod clar printr-un laparoscop.

Colecistectomia  laparoscopică, cea mai folosită metodă chirurgicală, presupune realizarea unor incizii în care se va introduce un instrument cu o camera video minusculă la un capăt, prin care se va vizualiza interiorul abdomenului, prin alte patru mici incizii fiind introduse instrumente chirurgicale speciale cu ajutorul cărora se va elimina vezicula biliară. Există cazuri în care este introdus un cateter mic prin canalul cistic pentru a se injecta substanță de contrast ce va permite vizualizarea la radiografia cu raze x a pietrelor existente care ar putea obtura canalul biliar comun.
Dacă sunt prezenți calculi în ductele biliare, aceștia pot fi îndepărtați cu ajutorul explorării laparoscopice a ductului biliar comun. După ce canalul cistic este împărțit, vezicula biliară va fi disecată și arterele mici  furnizoare de sânge pentru vezicula biliară (arteră chistică) vor fi prinse cu clipsuri metalice. Vezicula biliară va fi apoi desprinsă de ficat și se va încerca evitarea deversării bilei în cavitatea abdominală.

Colecistectomia laparoscopică este o operație ușoară, cu un risc minim de complicații. În cele mai multe dintre cazuri pacienții se pot reîntoarce acasă în a doua zi după colecistectomie.

Ce spun pacientele?

Am avut sentimentul că orice problema aș avea și oricât de gravă ar fi, aici este locul și aici sunt oamenii care mă vor ajuta să depășesc această situație.
Condițiile din această clinică, eu personal nu le-am mai întâlnit decât în străînătate. Atunci când pleci eșți bucuros că ți-ai rezolvat o problemă de sănătate dar parcă ți-ai mai dori să mai rămâi in compania unor oameni atât de calzi și de un profesionalism desăvârșit, într-un spațiul atât de primitor.Mai multe impresii aici