Colecistita litiazică
Litiaza veziculară (pietre la fiere)
Litiaza veziculară reprezintă afecțiunea ce presupune prezența calculilor (pietrelor) în colecist.
Deși această afecțiune este prezentă în cazul a circa 25% din populația generală, aceasta este uneori total asimptomatică, fiind descoperita întâmplător, cu ocazia unui control ecografic abdominal de rutină.
De cele mai multe ori însă, colecistita litiazică se face simțită prin durere în etajul abdominal superior, însoțită de greață, gust amar, simptome declanșate și accentuate de consumul de alimente bogate în grăsimi.
Care sunt simptomele colecistitei litiazice (calculilor biliari)?
Dacă un calcul biliar se fixează într-un canal și provoacă un blocaj, semnele și simptomele rezultate pot include:
- Durere bruscă și care se intensifică rapid, în partea dreaptă sus a abdomenului;
- Durerea bruscă și care se intensifică rapid, în centrul abdomenului, chiar sub stern;
- Dureri de spate între omoplați;
- Durere în umărul drept;
- Greață sau vărsături.
Durerea specifică litiazei biliare poate dura de la câteva minute la câteva ore.
Faceți o programare de urgență la medicul dumneavoastră dacă aveți semne sau simptome care vă îngrijorează.
Solicitați îngrijire imediată dacă dezvoltați semne și simptome ale unei complicații grave a calculilor biliari, cum ar fi:
- Dureri abdominale atât de intense încât nu poți sta pe loc sau nu poți găsi o poziție confortabilă
- Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)
- Febră mare cu frisoane
Care sunt factorii de risc care pot duce la formarea colecistitei litiazice?
Factorii care pot crește riscul de colecistita litiazica includ:
- Apartenența la genul feminin: femeile sunt mai predispuse acestei afecțiuni
- Vârstă mai mare de 40 de ani
- Greutate peste valoarea normal : supraponderalitate sau obezitate
- Sedentarism
- Prezența sarcinii
- Adoptarea unei diete bogate în grăsimi și colesterol
- Adoptarea unei diete sărace în fibre
- Istoric familial de calculi biliari
- Alte afecțiuni prezente : diabet
- Prezența anumite afecțiuni ale sângelui, cum ar fi anemia cu celule falciforme sau leucemia
- Pierdere în greutate într-un timp foarte scurt
- Administrarea de medicamente care conțin estrogen, cum ar fi contraceptivele orale sau medicamentele de terapie hormonală
- Diagnostic de boală hepatică
Cum putem preveni apariția colecistitei litiazice?
Puteți reduce riscul aparitiei acestei afectiuni dacă:
- Nu săriți peste mese. Încercați să respectați orele obișnuite de masă în fiecare zi. Săritul peste mese sau postul poate crește riscul de apariție a calculilor biliari, ce pot duce la colecistita litiazica.
- Treceți printr-un proces de slăbire lentă: dacă trebuie să slăbiti, este recomandat să treceți prin acest proces într-un ritm lent. Pierderea rapidă în greutate poate crește riscul de calculi biliari. Încercați să nu slăbiți mai mult de 1 sau 2 kilograme pe săptămână.
- Mâncați mai multe alimente bogate în fibre: este recomandat să includeți mai multe alimente bogate în fibre în dieta dumneavoastră (fructele, legumele și cerealele integrale).
- Menține o greutate sănătoasă. Obezitatea și supraponderalitatea cresc riscul de calculi biliari.
Cum diagnosticăm colecistita litiazica?
Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea colecistitei litiazice și a complicațiilor acestora pot includ:
- Ecografia abdominală: această investigație este cel mai frecvent utilizată pentru a căuta semne de calculi biliari. Ecografia abdominală implică mișcarea unui dispozitiv (transductor) înainte și înapoi în zona abdomenului. Traductorul trimite semnale către un computer, care redă imagini ale structurilor din abdomen.
- Ecografia endoscopică (EUS): această procedură poate ajuta la identificarea pietrelor mai mici care pot fi omise la o ecografie abdominală. În timpul EUS, medicul dumneavoastră trece un tub subțire și flexibil (endoscop) prin gură și prin tractul digestiv. Un mic dispozitiv cu ultrasunete (transductor) situat în tub produce unde sonore care creează o imagine precisă ale țesutului din jur.
- Alte teste imagistice: testele suplimentare pot include colecistografia orală, o scanare cu acid iminodiacetic hepatobiliar (HIDA), tomografia computerizată (CT), colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică (MRCP) sau colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP). Calculii biliari descoperiți folosind ERCP pot fi îndepărtați în timpul procedurii.
- Analize de sânge: testele de sânge pot evidenția infecție, icter, pancreatită sau alte complicații cauzate de calculi biliari.
Tratamentul în cazul colecistitei litiazice
Opțiunile de tratament colecistita litiazica includ:
- Chirurgie pentru îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie). Medicul chirurg vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare, deoarece calculii biliari reapar frecvent. Odată ce vezica biliară este îndepărtată, bila curge direct din ficat în intestinul subțire, în loc să fie stocată în vezica biliară. Indepărtarea vezicii biliare nu vă afectează capacitatea de a digera alimentele.
- Medicamente pentru dizolvarea calculilor biliari. Medicamentele pe care le luați pe cale orală pot ajuta la dizolvarea calculilor biliari, însă poate dura luni sau ani de tratament pentru a dizolva calculii biliari în acest fel, iar litiaza biliară se va forma din nou dacă tratamentul este oprit. Uneori medicamentele nu funcționează. Medicamentele pentru calculii biliari nu sunt utilizate în mod obișnuit și sunt rezervate persoanelor care nu pot suferi o intervenție chirurgicală.
În cadrul departamentului de chirurgie generală al spitalului Royal Hospital, tratamentul recomandat în cazul colecistitei litiazice este colecistectomia pe cale laparoscopică. Pacienții beneficiază astfel de o recuperare rapidă, mult mai puțin dureroasă decât în cazul unei operații deschise de îndepărtare a colecistului.
Perioada de spitalizare este redusă la 24 de ore, pacienții putând să revină la activitățile normale într-un timp scurt.