Acasă / Când este indicat să efectuezi o colposcopie?

Colposcopia este una dintre cele mai importante metode imagistice de investigare a colului uterin permițând vizualizarea vulvei, vaginului și colului uterin și depistarea leziunilor invizibile ochiului liber, cu ajutorul colposcopului: un microscop stereoscopic binocular cu lumină puternic focalizată, prevăzut cu o minicameră cu ajutorul căreia sunt înregistrate imaginile.

Colposcopie

Colposcopia este o investigație noninvaziva, nedureroasă, neiradiantă, putând fi efectuată inclusiv pe perioada sarcinii.

În cele mai multe cazuri, colposcopia este recomandată de către medicul ginecolog în momentul în care pacienta primește un rezultat modificat al examenului Babeș-Papanicolaou sau când se confirmă prezența virusului HPV.

Dacă pacienta prezintă simptome precum sângerări vaginale (în afară perioadei menstruale), dureri și sângerări în timpul sau după actul sexual, secreții vaginale anormale, mâncărime în zona organelor genitale sau  condiloame la nivelul zonei genitale (semn al prezenței infecției cu virusul HPV), medicul va recomanda efectuarea colposcopiei  pentru o diagnosticare corectă.

Când este recomandată colposcopie

Colposcopia este recomandat a se efectua la 10 zile de la terminarea menstruației, după efectuarea acesteia fiind posibile apariția unor modificări ale secreției sau a sângerării.

În timp real, medicul și pacienta pot vedea rezultatele pe monitor, pacienta putând primi pe loc interpretările investigației și recomandările specialistului. În funcție de rezultat, medicul poate solicita efectuarea unei biopsii de col pentru examenul histopatologic, acesta fiind singură metodă de diagnosticare a prezenței cancerului de col.

Colposcopia, împreună cu o consultație, o ecografie transvaginală și un examen Babeș-Papanicolaou, reprezintă cele mai eficiente metode de screening ale cancerului de col uterin, prima cauza de mortalitate prin cancer a femeilor din România.

Echipa medicală