COLPOSCOPIA, METODA IMAGISTICĂ PRINCIPALĂ ÎN GINECOLOGIE, ESTE FOLOSITĂ PENTRU OBSERVAREA, CU AJUTORUL UNUI MICROSCOP, A EVENTUALELOR ZONE CU MODIFICĂRI ALE COLULUI UTERIN, CARE POT DUCE, NETRATATE, LA APARIȚIA CANCERULUI DE COL UTERIN.

CARE ESTE URMĂTORUL PAS DUPĂ COLPOSCOPIE?

Zonele modificate ale colului uterin pot evolua asimptomatic, transformându-se în leziuni precanceroase. În multe cazuri, aceste zone revin la normal chiar fără tratament, dar uneori continuă să se înrăutățească și pot conduce, în viitor, la cancer de col uterin.

De aceea sunt considerate zone cu risc, iar atitudinea înțeleaptă este înlăturarea lor, astfel încât colul să redevină sănătos. În prezent, există mijloace care ne ajută să aflăm care dintre aceste zone se vor vindeca și care vor evolua spre o boală din ce în ce mai gravă.

Prima opțiune a medicului curant în cazul unei suspiciuni ridicate de evaluarea colului prin colposcopie este ERAD (electrorezecție cu ansa diatermică), o metodă atât de diagnostic, cât și terapeutică, minim invazivă. Intervenția constă în excizia, îndepărtarea cu ajutorul unei anse metalice subțiri cât firul de păr, cuplată la un aparat special de electrochirurgie, a zonei afectate de la nivelul colului uterin, care este apoi trimisă pentru analiză la laboratorul de histopatologie.

În cazul confirmării unei leziuni de displazie ușoară sau moderată, pacientei i se va recomanda un program de screening mai riguros cu examen Babeș-Papanicolaou și colposcopie  la 6 luni.

Echipa medicala Ginecologie