Colposcopie – Care este următorul pas după efectuarea pap-ului?
FACI PARTE DIN CATEGORIA FEMEILOR INFORMATE ȘI PREOCUPATE DE SĂNĂTATEA GENITALĂ.
Care este următorul pas după efectuarea pap-ului?
Cunoști rata crescută a incidenței cancerului cervical ( știi că în România, cancerul de col uterin este prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu vârstă cuprinsă între 15 și 44 de ani) și ești conștientă de importanța prevenției în astfel de cazuri. Efectuezi anual examenul Babeș-Papanicolaou, încă de când ți-ai început viața sexuală.
Cu toate acestea, la ultima testare ai primit un rezultat modificat al examenului pap și nu știi de ce.
NU TE ÎNGRIJORA, UN PAP-TEST ANORMAL NU ÎNSEAMNĂ OBLIGATORIU CANCER DE COL.
Unele infecții, menopauză, prezența unui sterilet, etc, pot să influențeze rezultatul testului. Cu toate acestea, un rezultat anormal ar trebui să te trimită neapărat la analize/investigații mai amănunțite, pentru a putea beneficieze de un diagnostic și tratament adecvat.
Medicul tău ginecolog îți va recomanda cu siguranță să efectuezi o colposcopie.
Colposcopia este investigația imagistică de inspecție a vulvei, vaginului și a colului uterin cu ajutorul unui microscop stereoscopic binocular cu lumina puternic focalizată, prevăzut cu o minicameră cu ajutorul căreia sunt înregistrate imaginile.
Probabil prima întrebare pe care o vei pune este dacă această investigație doare. Răspunsul este nu. Colposcopia este nedureroasă, dar poate fi resimțit un disconfort trecător.
Medicul tău ginecolog îți poate explica, de asemenea, că aceasta este noninvazivă, neiradiantă și nu necesită anestezie sau spitalizare. Colposcopia durează între 10 și 20 de minute, iar rezultatul îl primești pe loc.
Colposcopia video are avantajul că procesează imaginile obținute și le transmite pe monitor, astfel încât tu le poți viziona în timp real. Imaginile pot fi memorate și stocate în fișa ta.
Dacă în urma efectuării colposcopiei se depistează zone modificate, din ele se recoltează proba de biopsie pentru examenul histopatologic, care va pune diagnosticul de certitudine al leziunilor precanceroase sau canceroase. Dacă este necesară prelevarea de țesut de la nivelul porțiunii interioare a colului (endocol), se va efectua chiuretajul endocervical, utilizandu-se chiureta (în cazul în care nu se vede întreagă leziune la colposcopie).
Doar împreună cu medicul tău ginecolog poți decide care sunt pașii de urmat în urmă unui examen Babeș-Papanicolaou modificat și în urma colposcopiei. Nu te sfii să lămurești orice aspect legat de diagnosticul și tratamentul recomandat de acesta.
Echipa medicală Gastroenterologie



