DIN MOMENTUL ÎN CARE ȘI-A ÎNCEPUT VIAȚA SEXUALĂ, O FEMEIE TREBUIE SĂ EFECTUEZE ANUAL O TESTARE BABEȘ-PAPANICOLAOU.

Ce se întâmplă când rezultatul pap-testului este modificat?

Aceasta este una dintre cele mai importante și eficiente metode folosite în screening-ul cancerului de col uterin (cervical). Permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase care au potențialul de a evolua în cancer de col uterin și poate suspecta, de asemenea, prezența unor infecții genitale cu candida sau trichomonas.

În cazul în care rezultatul citologiei Babeș-Papanicolaou este modificat, medicul ginecolog îți poate recomandă fie repetarea testului  la un anumit interval de timp (4-6 luni), fie efectuarea suplimentară a unui test HPV, pentru a vedea dacă este prezent virusul HPV cu risc crescut.  În cazul în care și cel de-al doilea PAP-test iese anormal și/sau testarea HPV are un rezultat pozitiv, se efectuează  colposcopia, pentru a examina colul uterin și a determina dacă sunt prezente leziuni anormale.

Colposcopia sau videocolposcopia este o metodă imagistică prin care se inspectează  vulva, vaginul și  colul uterin cu ajutorul colposcopului ( un microscop stereoscopic binocular cu lumină puternic focalizată, prevăzut cu o minicameră cu ajutorul căreia sunt înregistrate imaginile). Colposcopia este o investigație nedureroasă, noninvazivă, neiradiantă , cu ajutorul căreia medicul ginecolog poate depista leziunile colului uterin în stadii incipiente. Cu cât leziunile cu caracter oncogen sunt depistate mai timpuriu, cu atât șansele de vindecare a cancerului de col uterin cresc.

Este important ca atunci când, după efectuarea unui examen Babeș-Papanicolaou , rezultatul este modicat, să nu presupunem că asta înseamnă un diagnostic cu certitudine al prezenței cancerului la nivelul colului uterin.

Medicul ginecolog este cel care vă poate recomandă următoarele investigații pentru a putea avea un diagnostic corect.