Colposcopie – Cum se interpretează rezultatul unui examen Babeș-Papanicolaou (Pap)?
ODATĂ CU ÎNCEPEREA VIEȚII SEXUALE, TOATE FEMEILE TREBUIE SĂ EFECTUEZE ANUAL UN EXAMEN BABEȘ-PAPANICOLAOU.
Cum se interpretează rezultatul unui examen Babeș-Papanicolaou (Pap)?
Atunci când pacienta efectuează un examen Babeș-Papanicolaou, rezultatul acestuia poate indica următorul pas de urmat:
1. ASCUS ( modificări ale celulelor epiteliului scuamos) indică, în peste 50 % din cazuri, existența unei infecției cu HPV(Human Papilloma Virus) cu risc înalt oncogen. Este cel mai comun rezultat al examenului, recomandarea medicului fiind fie de repetare a analizei după 4-6 luni, fie examinarea mai atentă a cervixului, cu ajutorul colposcopiei și efectuarea unei testări HPV.
2. L- SIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut) – indică o modificare a epiteliului scuamos situat în 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Acest rezultat va necesită o retestare la 6 – 9 luni și efectuarea colposcopiei în cazul în care L-SIL apare și după repetarea.
3. H-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasă de grad înalt) – prezența modificărilor epiteliului scuamos situate în 2/3 superioară a grosimii epiteliului scuamos de acoperire este un rezultat care va primi recomandarea medicală de colposcopie și biopsie cu examen histopatologic.
4. AGC – anomalii ale epiteliului glandular- necesită curetaj de endocol și examen histopatologic.
COLPOSCOPIA ESTE CEL MAI IMPORTANT TEST DE SCREENING AL CANCERULUI DE COL UTERIN, PERMIȚÂND DEPISTAREA PRECOCE A LEZIUNILOR PRECANCEROASE CARE AU POTENȚIALUL DE A EVOLUA ÎN CANCER DE COL UTERIN.
Colposcopia, recomandată în majoritatea cazurilor în urma unui rezultat anormal al examenului Babeș-Papanicolaou, este investigația imagistică de inspecție a vulvei, vaginului și a colului uterin care se realizează cu ajutorul colposcopului ( un microscop stereoscopic binocular cu lumina puternic focalizată, prevăzut cu o minicameră cu ajutorul căreia sunt înregistrate imaginile).
Nu trebuie să-ți fie teamă, deoarece colposcopia este noninvazivă, neiradiantă și nu necesită anestezie sau spitalizare.
Doar dacă se depistează zone modificate pe col în urmă colposcopiei, din ele se va recolta probă de biopsie pentru examenul histopatologic. Acesta este singură metodă prin care se va pune diagnosticul de certitudine al leziunilor precanceroase sau canceroase.