Colposcopie – Cum te pregătești pentru colposcopie?
COLPOSCOPIA ESTE METODA IMAGISTICĂ ÎN GINECOLOGIE, CARE, ÎMPREUNĂ CU EXAMENUL BABEȘ-PAPANICOLAOU ȘI TESTAREA HPV, POATE OFERI INFORMAȚII PREȚIOASE LEGATE DE MODIFICĂRI ALE CELULELOR LA NIVELUL VULVEI, VAGINULUI ȘI COLULUI UTERIN, MODIFICĂRI CARE POT SEMNALIZA EXISTENT UNEI ZONE PRECANCEROASE SAU CANCEROASE.
Cum te pregătești pentru colposcopie?
În cazul în care ați obținut un rezultat modificat al examenului Babeș-Papanicolaou sau/și un rezultat pozitiv al testării HPV, este necesară efectuarea unei colposcopii pentru vizualizarea microscopică a zonei care ridică suspiciuni.
Colposcopia nu trebuie programată în timpul menstruației (este recomandată efectuarea ei la 10 zile după terminarea menstrei) și nici în cazul unor inflamații acute cervicale sau vaginale . Cu o zi înainte nu trebuie să întrețineți raport sexual, nu trebuie să introduceți în vagin tampoane, creme sau ovule, spermicide, lubrifianți sau gel de duș.
Anunță medicul dacă ești alergică la medicamente, dacă ești sau ai fost în tratament pentru o infecție vaginală, cervicală, pelviană, dacă ești însărcinată, dacă ai sângerări anormale sau dacă simți un disconfort puternic în timpul examinării. Medicul va utiliza o soluție de acid acetic (oțet) și soluție Lugol (conține iod, așa că anunțați dacă sunteți alergică) pentru o vizualizare mai bună a leziunilor
După colposcopie, pe tot parcursul zilei, nu trebuie să practicați activități fizice intense, iar timp de o săptămâna este interzis contactul sexual și nu trebuie introduse în vagin tampoane, creme sau gel de duș.
Veți putea discuta cu medicul dumneavostră în timp real (nu veți fi anesteziată) despre ceea ce constată în urma colposcopiei și deciziile de tratament care trebuie luate.
Echipa medicală Ginecologie

















